Adrenalino lygis – iki maksimumo: į Vilniaus ligoninę atvežtas pamėlęs naujagimis jau nekvėpavo

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) medikai įprastai gydo suaugusius žmones. Tačiau neseniai sulaukė netikėto paciento – išsigandę tėvai į gydymo įstaigą atvežė naujagimį, kuris nekvėpavo.

RVUL sulaukė netikėto paciento.<br>lrytas.lt koliažas
RVUL sulaukė netikėto paciento.<br>lrytas.lt koliažas
 Paulius Uksas.
 Paulius Uksas.
Lazdynų ligoninė,Greitosios pagalbos ligoninė,traumatologijos skyrius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė,Greitosios pagalbos ligoninė,traumatologijos skyrius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 5:05 PM, atnaujinta Mar 9, 2023, 12:49 PM

Išskirtinis atvejis ir medikų išgyvenimai buvo aprašyti gydymo įstaigos „Facebook“ paskyroje.

„Tokia laimingai pasibaigusi istorija įvyko visai neseniai – skyriaus vedėjas Paulius Uksas su komanda išgelbėjo gyvybę užspringusiam naujagimiui. Jau nekvėpuojantį naujagimį į RVUL Skubios pagalbos skyrių atvežė jo tėvai, nes būtent ši ligoninė buvo arčiausiai“, – pranešė gydymo įstaiga.

„Vos telefono ragelyje išgirdau, kad atvežtas nekvėpuojantis kūdikis, viską mečiau ir nubėgau į priėmimą, pacientų registratūrą. Tuo metu slaugytoja Aleksandra Macijevskaja kūdikį jau nešė į reanimacinę palatą. Perėmęs pamačiau, kad jis pamėlęs, nekvėpuoja. Pradėjus gaivinimą, jis lyg ir sukosėjo, pažiopčiojo, bet spalvos neatgavo, kvėpavimo judesių nebuvo.

Slaugytoja ruošė kūdikiams skirtą atsiurbimo ir gaivinimo rinkinį. Tuo metu skubiosios medicinos gydytojas Šarūnas Maciulevičius gaivino suaugusį pacientą ir stabilizavęs jo būklę kartu su slaugytoja Nina Bartke ir slaugytojo padėjėjomis pribėgo padėti man. Kadangi naujagimis vis dar nekvėpavo, tęsėme gaivinimą ir staiga išgirdau verkimą. Kūdikio verkimas medikui – pats geriausias ženklas“, – pasakoja skubiosios medicinos gydytojas P. Uksas.

Komanda toliau tęsė naujagimio gelbėjimą: išsiurbė iš plaučių kvėpuoti neleidusią masę, prijungė gyvybinių funkcijų stebėjimo monitorių, nors suaugusiems skirti elektrodai vos tilpo ant kūdikio krūtinės, o deguonies saturacijai skirtą prietaisą teko dėti ant kojos. Galiausiai net ir sauskelnes pakeitė – pritaikė mažiausias skyriuje turėtas, skirtas suaugusiems.

„Stabilizavę būklę paskambinome GMP ir paprašėme naujagimį nuvežti į Vaikų ligoninę. Tokie įvykiai mūsų skyriuje labai reti, kone išskirtiniai, bet atslūgus adrenalinui visi buvome labai laimingi, kad padarėme viską, ką galėjome ir išsaugojome gyvybę. Tai – didžiausias atlygis šiame darbe. Labai noriu padėkoti visai dirbusiai komandai už puikų darbą“, – džiaugiasi RVUL Skubios pagalbos skyriaus vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.