Akmenėje – dramatiška kova už gyvybę: medikai atgaivino klinikinės mirties ištiktą vyrą Gaivinimas truko pusvalandį

„Miršta žmogus“, – tokio pranešimo naktį iš pirmadienio į antradienį sulaukė Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos (GMP) medikai.

Greitoji medicinos pagalba<br>T.Bauro nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>T.Bauro nuotr.
Gaivinimą atlikę Akmenės rajono GMP medikai.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Gaivinimą atlikę Akmenės rajono GMP medikai.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 6:47 AM

Dar iki atvykstant GMP brigadai, 65 m. vyro gaivinimą pradėjo namiškiai, vykdę dispečerio nurodymus.

Per kelias minutes atvykęs greitosios ekipažas tęsė specializuotą gaivinimą. „Žmogų buvo ištikusi klinikinė mirtis, kai nėra kvėpavimo, kraujotaka sustojusi, atliekama defibriliacija“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo skubiosios medicinos pagalbos specialistė Gintarė Pralgauskienė.

Maždaug 25 minutes trukęs gaivinimas davė vaisių. G.Pralgauskienės bei skubiosios medicinos pagalbos paramediko Liutauro Balserio, paramediko Augusto Pralgausko ir būsimo paramediko, brigados nario Virginijaus Raugalo pastangomis buvo atkurta paciento kraujotaka, vyras vėl ėmė kvėpuoti.

Pacientas sąmoningas, pristatytas į Respublikinę Šiaulių ligoninę.

Kieviena minutė – aukso vertės

„Labai svarbu, kad žmonės nebijotų pradėti gaivinimo patys, nepasimestų. Dispečeris telefonu perduoda tikslius nurodymus, reikia tik įsiklausyti ir atlikti reikiamus veiksmus. Kiekviena minutė yra gyvybiškai svarbi“, – pabrėžė G.Pralgauskienė.

Paklausta, kaip dažnai GMP medikai skuba į panašius iškvietimus, ji paaiškino, kad kritinės situacijos nėra tokios retos, kaip gali pasirodyti, todėl suteikti pagalbą turėtų mokėti kiekvienas.

„Tokie dalykai neužsakomi, sveikata – nenuspėjama“, – įspėjo specialistė.

Lrytas.lt primena, kad pirmosios minutės po nelaimės yra kritinės, mat sustojus širdžiai maždaug per 20 sekundžių žmogus netenka sąmonės. Smegenys nebegauna kraujo tėkmės, o kartu su krauju – deguonies bei maistinių medžiagų. Be deguonies pirmiausia miršta smegenų ląstelės. Net jei vėliau profesionalai suteiks pagalbą ir atkurs širdies veiklą, smegenų nebeatgaivins.

Kuo anksčiau pradedamas gaivinimas, tuo didesnė galimybė, kad žmogaus gyvybė bus išgelbėta. Viena uždelsta minutė šią tikimybę sumažina daugiau kaip 10 procentų.

Todėl svarbu pradėti gaivininimą dar iki atvykstant medikams. Dispečeris pasakys, ką daryti, kaip įvertinti būklę, kur padėti rankas. Jie paaiškins, kiek spausti, diktuos ritmą.

Beveik pusė šalies gyventojų mano, kad jie nesugebėtų suteikti pirmosios medicininės pagalbos, skelbia prieš kelis mėnesius Lietuvos Raudonojo kryžiaus paskelbta apklausa. Medikai ragina gyventojus išklausyti pirmosios pagalbos mokymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.