V. Kernagis parodė, kaip Lietuvoje veikia įstatymas: į Seimą atsinešė uždraustą prekę

Vasarą Lietuvoje įsigaliojo draudimas prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis su skysčiais. Lentynose turėjo atsidurti tik tabako skonių ir kvapų produktai, tačiau verslas įstatymą įžūliai apeina.

Vytautas Kernagis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Kernagis<br>T.Bauro nuotr.
Gražina Belian.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gražina Belian.<br>V.Skaraičio nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Kernagis.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Vytautas Kernagis.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 12:40 PM, atnaujinta Nov 9, 2022, 12:56 PM

Tai Seimo sveikatos reikalų posėdyje trečiadienį įrodinėjo Vytautas Kernagis. Jis piktinosi, kad įstatymo pažeidimai – akivaizdūs. Parlamentato teigimu, uždrausta prekė toliau parduodama parduotuvėse ir degalinėse. Kaip įrodymą, V.Kernagis pats atsinešė skoninę cigaretę.

„Galite pažiūrėti! Tai yra citrinų skonis, kuris dabar vadinasi „Bora Bora“, – nedidelę kartotinę dėžutę iškėlė ir stalu kolegoms pasiuntė V. Kernagis. – Nereikia toli eiti ir būti dideliu ekspertu“.

Seimo narys taip pat pateikė vienos parduotuvės asortimentą. Popieriaus lape esą surašyti tikrieji e.cigarečių skoniai, nauji pavadinimai ir barkodai.

„Nelegali prekyba vyksta akivaizdžiai! Norėčiau institucijų, net policijos paklausti: jeigu „Maximoje“ būtų heroinu ir kokainu prekiaujama, ar lygiai taip pat visi užmerktų akis, sakytų, čia miltus pardavinėja? Matome akivaizdžius pažeidimus“, – sakė V.Kernagis.

Baudos verslo nejaudina

Prekybininkų įžūlumas nustebino net įstatymo prievaizdus. „Nesitikėjome, kad verslas gali būti tiek nesąžiningas, ieškoti ir rasti būdų įstatymo nuostatoms apeiti“, – sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) vadovė Goda Aleksaitė.

Jos teigimu, vykdyti patikrinimai, šiuo metu išnagrinėta 12 bylų, nubausti platintojai ir tiekėjai. Paskirtos baudos siekia nuo 750 iki 1500 eurų. Panašu, kad jos nusižengti įstatymui neatbaido, nes 3 įmonės jau baustos pakartotinai, joms skirtos maksimalios baudos.

Už tokio pobūdžio pažeidimus licencijos atėmimas nėra numatytas.

G.Aleksaitės teigimu, pavyksta įrodyti tik pačius akivaizdžiausius įstatymo pažeidimus, o jei pardavėjas produktą paženklina tinkamai. Tarnyba, jos žodžiais tariant, „atsidūrė spąstuose“, nes e.cigarečių paragauti neužtenka, pažeidimą reikia įrodyti laboratoriškai, o reikiamų tyrimų Lietuvoje niekas neatlieka.

„Susidūreme su problema: Lietuvos rinkoje niekas negali pateikti įrodymų, kad yra atitinkamas skonis ir kvapas. Kreipiamės į Danijos institutą, kuris vakar (antradienį, – aut. pastaba) pateikė 16 bandinių įrodymus, kad yra paslėpti skoniai ir kvapai.

Procedūros užtruks, turėsime įspėti platintojus ir galėsime nubausti už tą paslėptą skonį ir kvapą“, – tvirtino G.Aleksaitė.

Randa spragų

Internetinę ir nuotolinę prekybą prižiūri kita institucija – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), kurios laikinoji direktorė Gražina Belian paaiškino, kad kontrolę pavyksta vykdyti tik iš dalies.

Pasak jos, Lietuvoje veikiančios svetainės sėkmingai užblokuotos, tačiau pardavėjams pavyko rasti įstatymo spragų.

„Yra du ūkio subjektai, ko gero, jie visiems žinomi (…) kurie perkėlė savo svetaines arba užregistravo jas užsienyje, pavyzdžiui Vokietijoje, gavo vokiškos įmonės statusą ir pradėjo nuotolinę prekybą grynai Lietuvos rinkai. Departamentas neturi teisės blokuoti tokių svetainių“, – paaiškino G.Belian.

Šią problemą išspręsti esą turėtų rugsėjį V.Kernagio registruota įstatymo pataisa, įpareigojanti riboti Lietuvos rinkai skirtų tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių reklamą ir nuotolinę prekybą ne tik per informacijos prieglobos tiekėją, bet ir tinklo paslaugų teikėją.

Apsirūkę vaikai – ligoninėse

Apsinuodiję vaikai sostinėje į ligonines vežami kone kasdien, rodo statistika.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad per paskutines kelias savaites Vilniuje turėjome net 15 atvejų, kai vaikai buvo apsinuodiję medžiagomis, kurias rūkė ir buvo atsidūrę net gydymo įstaigose.

Tai rodo, kad platinamos medžiagos iš esmės yra pavojingos vaikų sveikatai“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Jos teigimu, mokyklų administracija apie rūkančius vaikus praneša aktyviai. Tiesa, ji pasigedo svaresnio policijos indėlio. Esą pareigūnai galėtų atidžiau tikrinti paauglių susibūrimo vietas, esančias netoli ugdymo įstaigų teritorijos.

Tačiau policijos atstovai teigia, kad rūkančių nepilnamečių padaryti nusižengimai nustatomi.

„Pro rūkantį nepilnametį (pareigūnai, – aut. pastaba) nepraeina. Jei pažiūrėsime statistiškai, pusė visų teisenų, pradėtų už rūkymo pažeidimus, sudaro nepilnamečiai. Per metus pagaunama apie 700 rūkančių asmenų iki 16 m., – aiškino Policijos departamento atstovas Kęstutis Stelmokas.

Paauglės mama: „Tai tragedija“

Prieš kelias savaites garsiai nuskambėjo apsinuodijimo atvejis Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje. Įstaigos direktorė Fausta Gulbinienė tikino, kad kontrolė turi būti stiprinama.

„Labai gaila, kad taip atsitiko. Darome didžiulį prevencinį darbą, bet, matyt, jo neužtenka. Manytume, kad reikia stiprinti įvairių šio proceso dalyvių atsakomybes“, – teigė direktorė.

Pasak jos, ugdymo įstaigų administracija padaryti daug negali, o kartais susiduria su tėvų priešiškumu.

„Vakar turėjome pokalbį su mama. Ji mums labai aiškiai pasakė: „jūs neturite teisės tikrinti daiktų, liesti vaiko. Ačiū Dievui, kad tokių tėvų yra nedaug“, – F.Gulbinienė.

Komiteto posėdyje dalyvavo ir moteris, prisistačiusi paauglės mama. Ji tikino, kad e.cigaretės tarp vaikų – didžiulė problema.

„Tai yra tragedija. Vaikai krenta kaip lapai (…) Užtenka nueiti į Kudirką (aikštė Vilniuje, priešais Vyriausybės rūmus, – aut. pastaba) po pietų, ypač penktadienį. Ten kas antras, kas trečias rūko, o kas ketvirtas – svaiginasi.

Svarbiausia, kad jie elektronines cigaretes papildo visokiomis medžiagomis. Vyksta nelegali prekyba“, – piktinosi moteris.

Pasak jos, svaiginamasi ir legaliomis medžiagomis, pavyzdžiui, tetrahidrokanabinoliu. Jas įsigiję pilnamečiai parduoda paaugliams, o šie perparduoda pradinukams.

Mamos tikinimu, mokyklų administracija daro, ką gali, tačiau neįmanoma sukontroliuoti, kas vyksta už ugdymo įstaigų ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?