Medikai su baime stebi kylančią sergamumo bangą: tarp grėsmių – plaučių, širdies raumens ir smegenų uždegimai

Į Šiaulių polikliniką einantys gyventojai sako gripo sezono nebijo ir nuo gripo viruso nesiskiepija. Tačiau medikai ragina rizikos grupių gyventojus pasinaudoti galimybe gauti nemokamą vakciną ir įspėja, kad tarp sunkių gripo komplikacijų – pneumonija, plaučių uždegimas, miokarditas, smegenų encefalitas.

Ligoninė<br>Asociatyvinė LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Kauno klinikos, ligoniai, ligos, gripas, epidemija<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos, ligoniai, ligos, gripas, epidemija<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poliklinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poliklinika<br>G.Bitvinsko nuotr.
Poliklinika<br>G.Bitvinsko nuotr.
Poliklinika<br>Gedimino Bartu
Poliklinika<br>Gedimino Bartu
Poliklinika<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinika<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinika<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Poliklinika<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Poliklinika<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Poliklinika<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Klaudija Gudaitytė, Gintarė Kavaliauskaitė

Nov 16, 2022, 5:30 PM, atnaujinta Nov 17, 2022, 9:08 AM

Prie Šiaulių poliklinikos reporterių kalbinta moteris tikino, kad per beveik 70 gyvenimo metų nėra sirgusi, o jei liga užpuls, tuomet ir gydysis.

„Jokių rimtų ligų neturiu. Tai kodėl man reikia skiepytis?“, – klausė kita šiaulietė.

Jai antrino ir į polikliniką patraukęs vyras. Pasak jo, užteks stipraus imuniteto.

COVID-19 ar gripas?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai skelbia, kad pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas augantis gripo užsikrėtimų skaičius. Per savaitę jų padaugėja 20–35 atvejais. Į ligoninę buvo paguldytas vienas žmogus.

„Vienodai serga tike suaugę, tiek vaikai, nes kaip matome sezonas dar tik po trupučiuką įsibėgėja. Pikas įprastai Lietuvoje yra pasiekiamas po Kalėdų arba sausio mėnesio viduryje“, – pasakojo NVSC gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Vaistininkai atkreipia dėmesį, kad gripo, peršalimo ir koronaviruso simptomai yra panašūs, todėl gyventojai juos dažnai painioja.

„Jeigu pakyla temperatūra, laikosi 3–4 dienas, galima įtarti, jog vargina ne eilinis peršalimas, kad tai yra gripas“, – paaiškino „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„COVID-19 infekcija taip pat turi labai panašią simptomatiką. Mūsų pacientai dažniausiai įsigyja koronaviruso testą kad įsitikintų, ar čia tikrai yra gripas, o ne COVID-19 infekcija“, – pastebėjo „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

Įspėjo dėl komplikacijų

Specialistai pataria, kad norint lengvai persirgti gripu, reikia skiepytis, ypač rizikos grupės asmenims. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiemet pasiskeipijo apie 130 tūkstančių rizikos grupėms priklausančių gyventojų.

„Matome, kad žymiai daugiau žmonių pasiskiepijo. Praėję metai buvo liūdnesni, gyventojai vakcinavosi labai vangiai. Gal taip buvo dėl aktyvios pandeminės situacijos: visi labai saugojosi, tiko tos priemonės, kurios naudotos COVID-19 valdymui, jomis buvo aptramdytas ir gripo virusas.

„Daug gyventojų tada ir nuo koronaviruso skiepijosi. Žmonėms atrodydavo, kad jei pasiskiepijai nuo COVID-19, tai jau gripu nesirgsi“, – svarstė D.Razmuvienė.

R.Lipnevičiūtė pastebėjo, kad nuo gripo daugiausiai skiepijamasi didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

„Per mėnesį Vilniuje yra paskiepijima apie 1000 žmonių, o regionuose kelis šimtus (...) galima paminėti verslus, kurie rūpinasi darbuotojais ir suteikia jiems skiepijimą nuo gripo“, – aiškino „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė.

Gydytojai įspėja, kad negydoma liga gresia komplikacijomis.

„Vienos iš tų sunkesnių komplikacijų būtų pneumonija, plaučių uždegimas, miokarditas, smegenų encefalitas. Yra ir lengvesnės komplikacijos – ausų uždegimai, sinusitai. Todėl į gripą nereikia numoti ranka, patarčiau kreiptis į medikus ir neužsiiminėti savigyda“, – sakė Vilniaus Šeškinės poliklinikos šeimos gydytoja Rima Račkienė.

Praėjusią savaitę šalyje nustatyti 38 gripo, apie 17 tūkstančių ūminės viršutinių kvėpavimo infekcijos atvejų ir beveik 1700 koronaviruso avejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.