Pirmadienį į darbą atėjusiems medikams – šaltas dušas: diena praėjo visiškame chaose

„Registrų centre turbūt prisnigo“, – tokios ir panašios karčios pastabos pirmadienį skambėjo e. sveikatos sistemos adresu. Apie nuo ankstyvo ryto fiksuojamus sutrikimus pranešė ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o gydytojai neslepia – diena nuėjo šuniui ant uodegos.

Pirmadienį nuo ryto buvo sutrikęs e.sveikatos sistemos darbas.<br>lrytas.lt montažas
Pirmadienį nuo ryto buvo sutrikęs e.sveikatos sistemos darbas.<br>lrytas.lt montažas
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartuškos/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>Gedimino Bartuškos/ELTA nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinika<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Poliklinika<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 3:55 PM, atnaujinta Nov 28, 2022, 5:51 PM

„Šiuo metu Registrų centro specialistai intensyviai dirba, stengdamiesi atstatyti normalų sistemos darbą. E. sveikatos sistema veikia su trikdžiais, dalis vartotojų negali prie jos prisijungti arba procesas yra itin sulėtėjęs“, – dar prieš vidurdienį nurodė SAM.

Tuo pačiu atsiprašyta medikų ir pacientų už sukeltus nepatogumus.

E.sveikatos sutrikimai oficialiai pašalinti tik darbo dienos pabaigoje – 15 val. 30 min.

Bet iki tol pyktį socialiniuose tinkluose lieję sveikatos priežiūros specialistai pastebėjo, kad dėl e.sveikatos sutrikimų duomenis turės suvedinėti dukart, o už viršvalandžius niekas nemokės.

Trikdžiai surakino visą sveikatos apsaugos sistemą. Kentėjo ir pacientai, nes užsirašyti pas gydytoją specialistą daugeliui neliko galimybės. Apie nuotolinę mediciną pirmadienį negalėjo ir kalbos būti. Skubius siuntimus tyrimams gydytojai išrašinėjo ranka.

Griebėsi humoro

E.sveikata mus moko, kad adventas yra susitaikymo, laukimo ir kantrybės metas“, – savo „Facebook“ paskyroje ironizavo Vilniaus Karoliniškų poliklinikos šeimos gydytoja Justė Latauskienė.

Progos pajuokauti nepraleido ir Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas Marius Strioga.

„Žavesys, džiugesys. Kada tai baigsis? Pagaliau!“, – pirmadienio pradžią šmaikščiai reziumavo gydytojas.

Prie 30 minučių trikdžių jau priprato

Situacija beviltiška, o humoras – per sukąstus dantis. Gydytojams iš tiesų nelinksma, nes nepadaryto darbo lavina juos užgrius tuomet, kai sistema pagaliau vėl pradės veikti.

„Nepasirašytas nei vienas elektroninis receptas, pacientai negali registruotis pas specialistus, nes neveikia sistema. Net jei žmogus telefonu skambina į registratūrą, tai jo be siuntimo registruoti negalima“, – šeimos gydytoja Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė Toma Kundrotė.

„Tai didžiulė problema tiek pacientams, tiek gydytojams, nes visą darbą turėsiu padaryti rytoj“, – pridūrė šeimos gydytoja.

Pagal SAM rekomendaciją, kad nesutriktų gydymo įstaigų darbas ir pacientų priėmimas gydytojams pasiūlyta duomenis apie apsilankymus suvesti į lokalias informacines sistemas, o paskui perkelti į e.sveikatą.

„Turėsime du kartus atlikti tą patį darbą. Ir nieko nepadarysi, visiems dėl to – dzin“, – nusivylimo neslėpė T.Kundrotė.

Ji priminė, kad panaši situacija buvo susisklosčiusi 2020 m. vasarą, kai lietaus vanduo užpylė Registrų centro serverines. Tuomet e.sveikata paralyžiuota buvo savaitę.

„Tada gydytojams nebuvo pervesta papildomai pinigų. Į papildomą darbą atsižvelgta nebuvo“ – sakė T.Kundrotė.

Pasak jos, e.sveikatos strigimai – medikų kasdienybė. Tačiau į trumpus sutrikimus specialistai jau išmoko nekreipti dėmesio.

„Pusvalandžio strigimas – to jau nebelaikome problema. Susitaikome su tuo, kaip su duotybe“, – sakė šeimos gydytoja.

Sutrikimai pašalinti tik vakarop

Registrų centras, informavo, kad e. sveikatos sistemos sutrikimai yra pašalinti, ir sistema pilnu pajėgumu be trikdžių veikti pradėjo 15 val. 30 min.

SAM pranešė, kad e. sveikatos sistema sutriko dėl didžiulio duomenų užklausų kiekio iš vienos iš išorinių sistemų, turinčių integraciją su e. sveikata.

E. sveikatos sistema apima šalies sveikatos apsaugos įstaigų informacinių sistemų integraciją ir sklandus jos veikimas priklauso ne tik nuo pačios e. sveikatos sistemos, bet ir nuo plataus e. sveikatos naudotojų tinklo – sveikatos apsaugos įstaigų informacinių sistemų integracijų brandos lygio.

Šiuo metu e. sveikatos sistema aptarnauja daugiau kaip 4 tūkstančius unikalių techninių integracijų. Per valandą yra gaunama užklausų iš daugiau kaip 2 tūkstančių unikalių IP adresų, teigiama pranešime.

Iš viso e. sveikatoje yra sugeneruojama per 10 mln. dokumentų per mėnesį. E. sveikatos duomenų bazės dydis siekia beveik 200 terabaitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.