Medikus kamuoja ypač bloga nuojauta: laukia sunki savaitė, ligoninėse gali pritrūkti vietų

Šaligatvius ir kelius šiomis dienomis padengė ledas. Lauke taip slidu, kad sunku pastovėti ant kojų. Gyventojai raginami pasilikti namie, jei gali, dirbti nuotoliniu būdu. Tačiau traumų išvengti nepavyko. Nuo antradienio vidurdienio į ligonines ėmė plūsti sunkius lūžius patyrę gyventojai. Deja, orų prognozės atokvėpio gydytojams traumatologams nežada. Pavojingos sąlygos išliks visą savaitę, kyla rizika, kad persipildys gydymo įstaigų skyriai.

Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gatves nuklojo ledas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gatves nuklojo ledas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>M.Pata
Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>M.Pata
Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>T.Bauro nuotr.
Šaligatvius padengus plikledžiui, ženkliai išaugo traumų skaičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 11:08 AM, atnaujinta Dec 21, 2022, 11:13 AM

Chaosas gatvėse įsivyravo dar antradienio rytą. Tačiau Vilniaus ir Kauno ligoninių atstovai pranešė, kad priėmimo skyriuose ramu ir spėjo, jog susižeidę gyventojai kreipsis kiek vėliau, antroje dienos pusėje. Taip ir nutiko.

Gali pritrūkti vietų

Antai per praėjusią parą į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubios pagalbos skyrių kreipėsi 283 pacientai, iš kurių 125-iems prireikė traumatologinio pobūdžio pagalbos.

„Šis skaičius nedaug viršija mūsų standartinį paros vidurkį (100–120 traumuotų pacientų), tačiau pasižymėjo rimtesniais atvejais, nes net 19 pacientų teko hospitalizuoti dėl įvairių kaulų lūžių. Jiems buvo reikalingas operacinis gydymas – tai beveik dvigubai daugiau nei įprastai“, – trečiadienio rytą naujienų portalą lrytas.lt informavo RVUL atstovė spaudai Asta Bagdonavičienė.

Ji pridūrė, kad gydytojai kol kas susitvarko, bet kyla nerimas, jog lūžius patyrusių pacientų tik daugės.

„Su atvykstančių žmonių srautu ligoninės priimamajame mūsų Skubios pagalbos skyriaus gydytojai ortopedai traumatologai kol kas šauniai susitvarko, tačiau prognozuojama lietinga savaitė, šaligatvius verčianti čiuožyklomis, verčia nerimauti, nes augantis traumuotų pacientų hospitalizacijos poreikis gresia perpildytais skyriais ir vietų trūkumu Ortopedijos ir traumatologijos centre“, – padėtį komentavo A.Bagdonavičienė.

Pataria nežiopsoti į telefoną

Apie ženkliai išaugusį pacientų srautą trečiadienio rytą pranešė ir LSMU Kauno ligoninė.

„Traumatologijos punkte per praėjusią parą dėl patirtų traumų sulaukta 214 pacientų – maždaug dvigubai daugiau nei kitomis dienomis.

Vyravo darbingo amžiaus žmonės, kuriems nepavyko nuvykti į darbovietes. 38 žmonės paguldyti į ligoninę stacionariam gydymui. Šiems pacientams prireikė operacijų dėl šlaunikaulių, blauzdikaulių, kulkšnių lūžių“, – pranešė LSMU Kauno ligoninės atstovas žiniasklaidai Saulius Tvirbutas.

Jis pridūrė, kad trečiadienio rytas buvo ramesnis, vyravo įprasti pacientų srautai. Tačiau gatvėse ir toliau slidu. Neatmestina tikimybė, kad susižeidusių žmonių gali būti daugiau nei įprasta.

Kauno klinikose antradienį taip pat pastebėtas slidumo traumas patyrusių pacientų pagausėjimas.

„Gydytojai ragina žmones išlikti budriems, einant nesinaudoti mobiliuoju telefonu ir stebėti kelio dangą. Tai padės sumažinti traumų tikimybę“, – medikų patarimus perdavė Kauno klinikų atstovė Jovita Gudelevičiūtė.

Pataria nedelsti

Lrytas.lt primena, kad Respublikinė Šiaulių ligoninė (RŠL) dar antradienį pranešė apie sunkią padėtį mieste.

Ortopedijos traumatologijos centro gydytoja ortopedė traumatologė Jūratė Kučinskienė teigė, kad nuo pat ryto traumuotų žmonių yra daugiau, nei įprastai.

„Ryte tris žmones paguldžiau į stacionarą iš Skubiosios medicinos pagalbos skyriaus salės, kur pacientai atvežami Greitosios medicinos pagalbos automobiliais. Vienam buvo blauzdikaulio, kitiems– čiurnos lūžimas.

Dažniausios – tradicinės slidumo traumos: rankos riešų, kulkšnelių, stipinkaulių traumos. Pacientų amžius įvairus. Vyresniems dažnai lūžta šlaunikauliai, peties traumos, jaunimas dažniau susižaloja rankas, lūžta čiurnos“, – RŠL atsiųstame pranešime cituota gydytoja.

Visiems pacientams, kurie atvyko į priimamąjį, buvo būtina medikų pagalba. Gydytoja pastebėjo, kad dėl sutrenkimo, nedidelių žaizdelių ar mėlynės žmogus į ligoninę nevažiuoja. „Jei sutrenktą koją galima priminti, nebūtina vykti pas medikus. Reikia pakelti koją aukščiau, užsidėti ledo ir taip padėti sau ar artimajam“, – patarė gydytoja.

Tačiau kai ranka mėlynuoja, tinsta, ar kreiva – nedelsiant reikia kreiptis į medikus. Svarbus kriterijus yra skausmas. Jei skausmas stiprus, reikia važiuoti į gydymo įstaigą. Jei skausmas nėra toks didelis, užtenka išgerti tabletę nuo skausmo ir luktelėti. Jei ranka netinsta, ant sutrenktos vietos galima dėti šaldantį kompresą. Pirmas tris paras reikia ranką laikyti pakėlus aukštyn ir šaldyti.

Gydytoja pastebi, kad ypač vyresnio amžiaus žmonės dažnai linkę pakentėti ir uždelsia. Labai blogai, kai žmonės, paryrę sunkią traumą, neatvažiuoja 2–3 paras, nes tada laukia sunkesnė gydymo eiga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.