Epidemiologė: norisi tikėti, kad gripas pasiekė piką, bet kyla grėsmė dėl viruso išplitimo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologės Daivos Razmuvienės teigimu, šiuo metu galimai yra pasiektas sergamumo gripu ir kitomis kvėpavimo takų infekcijomis pikas. Gripo atvejų skaičius, lyginant prieššventinę savaitę su savaite prieš tai, padidėjo 27 procentais. NVSC duomenimis, šio gripo sezono metu virusas nusinešė jau 4 gyvybes.

Panevėžio miesto poliklinika<br>Asociatyvinė Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Asociatyvinė Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Asociatyvinė Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Asociatyvinė Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 11:57 AM

„Taip ir norėtųsi tikėti, kad mes jau tą sergamumo piką, sakykime taip, esame pasiekę“, – Eltai sakė specialistė D. Razmuvienė.

Pasak jos, įprastai gripo sezonas prasideda gruodžio pabaigoje, tačiau šiais metais tokiu metu jau galimai yra pasiektas sergamumo pikas.

„Praėjusi savaitė jau yra tokia trečia pilna savaitė, kai gripu sergančiųjų skaičiai vis augo, ir paprastai gripo sergamumas, jis 3–4 savaites auga, toliau stabilizuojasi ir tada prasideda mažėjimas“, – naujausius sergamumo duomenis komentavo epidemiologė.

Nors gripo atvejų skaičius padidėjo apie 27 proc., ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) – sumažėjo.

„O po jomis, aišku, gali slėptis ir gripas, nes tai kliniškai nustatyti atvejai, ir kiti virusai, sukėlę peršalimo ligas“, – įspėja D. Razmuvienė.

NVSC specialistės teigimu, bendras sergamumo gripu, COVID-19 ir ŪVKTI rodiklis praėjusią savaitę sumažėjo. D. Razmuvienė sako, kad atvejų skaičius gali netrukus stabilizuotis, o prie to prisidėti – moksleivių atostogos.

„Aišku, tas mokinių mažesnis susibūrimas ugdymo įstaigose duoda savo teigiamus rezultatus. Bet, vėlgi, neužmirškime, kad yra šventės, kad yra lankomi vyresnio amžiaus asmenys, seneliai, giminės. Aišku, tai, vėlgi, yra tokia grėsmingesnė situacija dėl viruso išplitimo, bet nesinori tikėti, kad jau čia po Naujųjų metų skaičiai gali išaugti“, – sakė NVSC epidemiologė.

Per visą šį gripo sezono laikotarpį infekcijų plitimo ribojimo režimas buvo paskelbtas 16-oje mokyklų, atskleidė D. Razmuvienė.

„Bet, visumoje, tai buvo labai nedideli skaičiai mokyklų, kurios perorganizavo ugdymo procesą, arba klases, arba srautus, arba apskritai užvėrė mokyklas. Bet ilgiausias laikas buvo 9 dienos ir buvo viename Panevėžio ikimokykliniame lopšelyje-darželyje. O visos kitos buvo po keturias, po septynias dienas“, – apie tai, kuriam laikui karantinavosi kai kurios Lietuvos mokyklos, pasakojo epidemiologė.

NVSC specialistė pastebi, kad didžiausią sergančiųjų ir hospitalizuotųjų dalį sudaro vaikai – du trečdalius.

„Hospitalizuotųjų, be abejonės, šį sezoną yra didesnė dalis vaikų. Tie skaičiai užima du trečdalius visų hospitalizuotų ir, be abejonės, besikreipiančiųjų. Bet, vėlgi, hospitalizuojami ne tik su gripo diagnoze, bet ir su RSV – respiraciniu sincitiniu virusu“, – teigė D. Razmuvienė. Anot jos, respiracinis sincitinis virusas šiuo metu yra labiausiai paplitęs tarp vaikų iki penkerių metų.

„Ir jis tikrai sukelia daug stiprių simptomų, netgi, ko gero, stipresnių nei gripo virusas“, – aiškino epidemiologė.

Šį sezoną registruotos jau 4 mirtys nuo gripo. Anot D. Razmuvienės, visi mirę asmenys buvo vyresnio amžiaus, 60–90 metų.

„Visi vyresnio amžiaus asmenys ir visiems diagnozė buvo gripas ir plaučių uždegimas. O plaučių uždegimas, na, gali būti kaip antrinė infekcija“, – sakė D. Razmuvienė.

NVSC duomenimis, 3 iš 4 mirusiųjų buvo nepasiskiepiję nuo gripo viruso.

Iki gruodžio mėnesio valstybės biudžeto lėšomis buvo paskiepyti 84 proc. žmonių, įtrauktų į rizikos grupes. Savo ar darbdavių lėšomis pasiskiepijo apie 50 000 suaugusiųjų ir apie 6 000 vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą