Naujųjų metų sutikimas linksmas bus ne visiems: ligoninės ruošiasi naktiniam pacientų antplūdžiui

Artėjant Naujųjų metų sutikimui, didžiųjų Lietuvos miestų ligoninių skubios pagalbos skyriai ruošiasi didesniam pacientų srautui. Prognozuojamas pacientų antplūdis ir išvakarėse, ir pirmosios metų dienos ryte, todėl Vilniuje ligoninės didina personalo skaičių, Kaune medikai pildo atsargas smulkioms traumoms gydyti, o Klaipėdoje į pagalbą kviečiami budintys chirurgai, traumatologai ir neurochirurgai.

ligoninė, priėmimo skyrius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ligoninė, priėmimo skyrius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Linas Darginavičius.<br>Kauno klinikų nuotr.
Linas Darginavičius.<br>Kauno klinikų nuotr.
ligoninė, priėmimo skyrius.<br>G.Šiupario nuotr.
ligoninė, priėmimo skyrius.<br>G.Šiupario nuotr.
Gydytoja Rūta Juškaitė<br>KUL nuotr.
Gydytoja Rūta Juškaitė<br>KUL nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 2:53 PM

Papildys budintį personalą

„Per pirmąją 2022 metų parą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubios pagalbos skyriuje buvo užregistruoti 282 pacientai. Šis skaičius atitinka vidutinį paros pacientų skaičių mūsų įstaigoje, todėl panašaus srauto tikimės ir šiais metais“, – Eltai atsiųstame komentare teigė ligoninės atstovė Dalia Smagurauskaitė.

Anot jos, pirmąją metų dieną Skubios pagalbos skyriuje budės daugiau nei įprastai gydytojų ortopedų traumatologų. „Kaip ir kiekvieną dieną, dirbs apsaugos darbuotojai“, – pridūrė D. Smagurauskaitė.

Jos teigimu, įprastai Naujųjų metų naktį pacientai į Skubios pagalbos skyrių ima plūsti praėjus keliolikai minučių po vidurnakčio. Srautas nemažėja iki ryto ir tęsiasi visą pirmąją sausio dieną.

„Dažniausiai kreipiasi patyrę įvairias traumas, pavyzdžiui, sumušimus, žaizdas, galūnių lūžius. Taip pat nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų apsvaigę, psichozės apimti, pilvo srities skausmus jaučiantys pacientai“, – pasakojo RVUL atstovė.

Dėmesys – papildomoms priemonėms

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriuje medikų skaičius Naujųjų metų nakčiai nėra didinamas. Įprastai šiame skyriuje dirba nuo 20 iki 30 gydytojų ir slaugytojų.

„Personalo neplanuojame didesnio, tačiau labiau kreipiame dėmesį į priemones, kurių reikės. Istoriškai yra buvę, kad ir daugiau planavome personalo, bet šiais metais neplanuojame“, – teigė Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius.

Tačiau, anot skyriaus vadovo, personalas pasirūpina specialiomis priemonėmis smulkioms traumoms gydyti.

„Svarbiausias akcentas yra priemonės, nes tikimės, kaip ir ankstesniais metais, bus sulaukiama daugiau trauminių pacientų. Kaip taisyklė, Naujųjų metų naktį sulaukiama daug įvairių akių traumų, ir atitinkamai akių traumų pacientų srautas yra visada ženkliai didesnis“, – pasakojo L. Darginavičius.

„Kalbant apie visų traumų pobūdį, tikimės jų daugiau, tai reiškia, kad ir daugiau gipsuoti gali reikėti, daugiau žaizdų gali reikėti siūti ir panašiai. Tai mes į šiuos dalykus labiau orientuojamės“, – pažymėjo medikas.

L. Darginavičiaus teigimu, žmonės pirmąją metų naktį dažnai susižaloja leisdami fejerverkus ar petardas, taip pat muštynių metu ar paprasčiausiai atidarant šampano butelį. Anot jo, tai susiję su alkoholio ir kitų medžiagų vartojimu.

Pasak jo, Skubios pagalbos skyrius yra paskirstomas zonomis, kad pacientai būtų saugūs. „Kiekvienoje skyriaus dalyje dirba skirtingas personalo skaičius, todėl, kad prie sunkesnių ligonių reikia vienokio darbuotojų skaičiaus, prie lengvesnių reikia kitokio darbuotojų skaičiaus, ir atitinkamai (...) darbuotojų skaičius yra kintantis paros eigoje, nes mes pritaikome darbuotojų skaičių pagal pacientų skaičių“, – paaiškino L. Darginavičius.

Jis prognozuoja, kad, kaip ir ankstesniais metais, didesnis pacientų srautas bus apie 21–22 valandą vakaro, kai atvyks pirmieji švenčiantys žmonės.  
„Tas srautas turėtų būti iki kokių 2–3 nakties maždaug, nes taip standartiškai paprastai ir būna, paskui sumažėjimas, ir paskui ryte, nuo kokių 10–11 valandos vėl turėtų pagausėti“, – sakė L. Darginavičius.

Jei reikės, kviesis į pagalbą chirurgą ir traumatologą

„Visų pirma, Klaipėdoje ligoninės yra išsiskirsčiusios budėjimo dienomis. Kadangi Klaipėda yra ilga, tai pagal gyvenamąją vietą nėra tokio fakto, yra tiesiog budėjimo dienos. Mes kaip tik Naujųjų metų naktį esame nebudinti ligoninė“, – Eltai pasakojo Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Priėmimo skyriaus vedėja Rūta Juškaitė.

Tačiau KUL Priėmimo skyrius budės pirmąją naujų metų dieną nuo 8 valandos ryto. Anot R. Juškaitės, Priėmimo skyriuje dirba du budintys gydytojai, atsakingi už vidaus ligas ir traumas. Jei pacientų srautas bus didesnis nei įprastai, į pagalbą bus kviečiami kiti budintys gydytojai.

„Ir yra ligoninėje budintis neurochirurgas, traumatologas, chirurgas. Tai jeigu reikia, pasikviečiame pagalbai į priėmimo skyrių. Ateina, padeda, susitvarkome“, – teigė medikė.

„Iš esmės, naujiesiems metams ruošiamės taip pat kaip Jūros šventei“, – pažymėjo Priėmimo skyriaus vedėja.

KUL Priėmimo skyriuje, ligoninės budėjimo metu, atvykstančiųjų srautas įprastai yra apie 110–120 pacientų per parą. „Aišku, chirurginiam poskyryje visada daugiau. Chirurginiam kabinete per parą apsilanko apie 70–80 žmonių dėl įvairių dalykų – ir dėl pilvo skausmų, ir dėl traumų“, – sakė R. Juškaitė.

Pasak jos, pirmąją metų dieną sulaukiama ir tokių pacientų, kurie susižalojo dar išvakarėse, tačiau, dėl didelio alkoholio vartojimo, skausmą pajautė tik ryte.

„Buvo vaikinas prieš keletą metų, Naujųjų metų naktį nukrito nuo laiptų. Kadangi buvo labai neblaivus, sulaukė ryto, o ryte pajautė, kad skauda kaklą. Atvažiavo, pasirodo – lūžo kaklas. Aišku, nieko blogo ten jam neatsitiko, neparalyžiavo, bet žmonės ir su tokiomis traumomis išlaukia. Tai gali būti ir tokių pabuvusių“, – prisiminimais apie budėjimą pirmąją metų dieną dalinosi medikė R. Juškaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.