JAV plečiama galimybė įsigyti aborto tablečių vaistinėse

Sveikatos apsaugos pareigūnai antradienį pranešė, kad Jungtinėse Valstijose mažmeninės prekybos vaistinėms bus leista prekiauti aborto tabletėmis, o tai gali gerokai išplėsti šios procedūros prieinamumą po praėjusių metų itin svarbaus Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuriuo buvo panaikintos federalinės teisės į abortą.

Vaistinė<br>123rf nuotr.
Vaistinė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-04 14:27

Maisto ir vaistų administracijos (FDA) paskelbti pakeitimai reiškia, kad mifepristono, kuris yra pirmasis iš dviejų vaistų, naudojamų nėštumui nutraukti, bus galima įsigyti vietinėse vaistinėse tose valstijose, kuriose leidžiami abortai.

Norint nusipirkti tablečių, kurias anksčiau buvo galima įsigyti tik keliose užsakymo paštu paslaugą teikiančiose vaistinėse arba sertifikuotose klinikose, reikės gydytojo recepto.

Aborto tablečių paklausa išaugo po to, kai konservatorių dominuojamas Aukščiausiasis Teismas praėjusių metų birželį priėmė svarbų sprendimą, kuriuo panaikino 1973 metų bylą „Roe prieš Wade'ą“, pusę amžiaus užtikrinusią moterų teisę į abortą visose JAV.

Ekspertų teigimu, daugiau nei pusė JAV atliekamų nėštumo nutraukimo procedūrų jau atliekamos naudojant aborto tabletes, o po prieštaringai vertinamo Aukščiausiojo Teismo sprendimo jos vis dažniau tampa politinės ir teisinės kovos už teisę į abortą objektu.

Vaistinės, norėdamos išduoti vaistą, turės gauti sertifikatą, o pacientės turės užpildyti sutikimo formą.

Maisto ir vaistų administracijos sprendimą palankiai įvertino Amerikos pilietinių laisvių sąjunga.

„Džiaugiamės, kad FDA padidino prieigą vaistinėse prie šio saugaus ir veiksmingo vaisto, taip sumažindama vieną iš nereikalingų agentūros naštų pacientėms, kurioms reikia mifepristono“, – sakė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos Reprodukcinės laisvės projekto atstovė Julia Kaye.

Prieš abortus pasisakančios organizacijos „Susan B Anthony List“ prezidentė Marjorie Dannenfelser pasmerkė šį sprendimą.

Joe „Bideno administracija dar kartą įrodė, kad abortų pramonės pelną vertina labiau nei moterų saugumą ir negimusių vaikų gyvybes“, sakoma M. Dannenfelser pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.