Radviliškio gimnazijoje – tuberkuliozės protrūkis: užsikrėtę abiturientai gydomi ligoninėje

Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje – tuberkuliozės protrūkis. Susirgo trys paskutinės gimnazijos klasės mokiniai, jie gydomi ligoninėje.

Mokykla.<br>Asociatyvinė R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>Asociatyvinė R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Mokykla.<br>Asociatyvinė R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>Asociatyvinė R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 4:04 PM, atnaujinta Jan 24, 2023, 5:37 PM

„Nustatyti trys atviros tuberkuliozės atvejai“, – portalui lrytas.lt sakė gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė.

Ji nurodė, kad pirmasis susirgimas diagnozuotas dar spalį, o naujausias ligos atvejis fiksuotas praėjusį penktadienį (sausio 20 d.)

Direktorės teigimu, susirgę abiturientai paguldyti į ligoninę, ugdymą šiuo metu jie tęsia nuotoliniu.

Tačiau likę gimnazijos mokiniai mokslus tęsia įprasta tvarka. Tiesa, remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijomis, mokiniai ir mokytojai tikrinami dėl tuberkuliozės.

„Dėl plaučių tuberkuliozės profilaktiškai tikrinami visi bendruomenės nariai – mokiniai, mokytojai ir darbuotojai“, – teigė I.Bajarauskaitė.

Gimnazijoje mokosi daugiau nei 600 mokinių, vaikus moko beveik 70 pedagogų.

„Taip pat vykdoma sustiprinta paviršių dezinfekcija. Pirmoje vietoje – suintensyvintas patalpų vėdinimas“, – pabrėžė gimnazijos direktorė.

 

Ypač svarbi profilaktika

Preliminariais NVSC duomenimis, 2022 metais Lietuvoje diagnozuota 640 tuberkuliozės atvejų, užregistruotos 28 mirtys. Sergamumas tuberkulioze Lietuvoje – vienas didžiausių Europoje.

NVSC Vilniaus departamento direktorė, epidemiologė Rolandos Lingienė yra teigusi, jog duomenys rodo, kad vienas tuberkulioze sergantis asmuo per metus gali užkrėsti nuo dešimties iki 15 žmonių.

Epidemiologai primena apie kūdikių skiepijimo svarbą. Jų teigimu, tėvams būtina įsiklausyti į specialistų raginimus ir skiepyti savo atžalas, kadangi vėliau gali būti per vėlu – vis dar neturime vakcinos, kuri nuo tuberkuliozės apsaugotų suaugusiuosius.

„Paskiepyti naujagimius ir nepamiršti reguliarios sveikatos patikros gali padėti apsisaugoti nuo tuberkuliozės. Siekiant išvengti tuberkuliozės plitimo, pirmiausia labai svarbu atkreipti dėmesį į savo sveikatos būklę, jaučiamus negalavimus. Jei dažnai sergate viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, jaučiate bendrą silpnumą, greičiau pavargstate, skundžiatės sumažėjusiu apetitu ir svorio kritimu, jaučiate nuotaikų kaitą.

Taip pat – jei pastebite, kad kurį laiką, atrodo, be priežasties Jūsų kūno temperatūra yra padidėjusi, gausiai prakaituojate naktį, vargina ilgai trunkantis kosulys, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus“, – nurodo NVSC epidemiologai.

Lietuvoje nemokamai, nuo tuberkuliozės skiepijami 2–3 dienų naujagimiai. Siekiant išsiaiškinti vaikų užsikrėtimą tuberkulioze Lietuvoje, teisės aktų nustatyta tvarka atliekami tuberkulino mėginiai vaikams prieš pradedant lankyti mokyklą (6 ar 7 metų amžiaus) ir rizikos grupių vaikams.

Jeigu vaikas priskirtas rizikos grupei (turėjęs kontaktą su sergančiu tuberkulioze, nevakcinuotas nuo tuberkuliozės, dažai serga peršalimo ligomis, sergantys lėtinėmis ligomis ir t. t.), tuberkulino mėginiai turi būti atliekami kasmet, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. Dėl tuberkulino mėginių atlikimo turite kreiptis į savo vaiko šeimos gydytoją.

Liga pagydoma, bet gydymas ilgas

Tuberkuliozės gydymas yra ilgas procesas, trunkantis mažiausiai apie 6 mėn. Sergantis tuberkulioze žmogus turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus), priešingu atveju ligonis nebus išgydomas ir liga bus platinama toliau. Be to, nutraukus gydymą gali išsivystyti vaistams atspari tuberkuliozė. Tokių tuberkuliozės mikobakterijų sukeltą ligą išgydyti yra ypač sunku, gydymas gali trukti keletą metų. Taigi, sergantysis turi atsižvelgti į šiuos ypatumus ir stengtis ne tik apsaugoti save, bet ir aplinkinius.

Jei žmogus susirgo atvira plaučių tuberkulioze (ligos pradžia), kurį laiką, net ir pradėjus gydymą, paprastai porą savaičių, ligonis yra pavojingas aplinkiniams (kol tuberkuliozės bakterijų randama skrepliuose) ir yra gydomas ligoninėje specializuotame skyriuje. Šeimos nariams bei kitiems artimai bendravusiems su sergančiuoju (pvz.: draugams, bendradarbiams, klasės draugams ir kt.), privalu pasitikrinti sveikatą. Suaugusieji tiriami rentgenologiškai (krūtinės ląstos rentgenograma), o vaikams atliekamas tuberkulino mėginys.

NVSC pabrėžia, kad nustačius tuberkuliozės atvejį kolektyvą lankančiam asmeniui (pvz., darbe, ugdymo įstaigoje), atliekami epidemiologiniai tyrimai, kurių metu išaiškinami sąlytį turėję asmenys, kuriems skiriami profilaktiniai tyrimai. Taip siekiama nustatyti, ar kolektyve nėra daugiau užsikrėtusiųjų. Susirgę asmenys izoliuojami, jiems skiriamas gydymas. Nors gydymas yra ilgas, tačiau pradėjus vartoti paskirtus vaistus jau po kurio laiko, sergantysis laikomas neužkrečiamu ir gali sugrįžti į kolektyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.