Panevėžio rajono gyventojai sunerimo: mažąsias vaistines gali uždaryti

Įstatymas numato, kad vaistininkų padėjėjai vaistinėse savarankiškai dirbti galės iki 2023-iųjų liepos, vėliau turės būti prižiūrimi vaistininko arba tokia vaistinė tęsti veiklos negalės. Planuojama, kad iki vidurvasario gali būti uždaryta per 170 vaistinių, o darbo gali netekti daugiau kaip 300 farmakotechnikų.

vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušra Budrikienė<br>Camelia nuotr.
Aušra Budrikienė<br>Camelia nuotr.
vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
vaistinė<br>Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Raimonda Mikučionytė, jp.lt

Jan 27, 2023, 4:35 PM

Deja, daugelyje nedidelių miestelių vaistinėse dirba tik vaistininkų padėjėjai, todėl vidurvasarį jiems tektų atsisveikinti su darbu, o vietos gyventojams – su vaistine. Tokių vaistinių, kuriose dirba farmakotechnikai, yra ir Panevėžio rajone. Vienos vaistinės priklauso Baltijos vaistinių grupei (BVG), kitos – „Camelia“ arba „Benu“ vaistinių tinklui.

Galėtų padėti Seimas

Padėtį galėtų išgelbėti, jei Seimas leistų dalyje vaistinių farmakotechnikams dirbti savarankiškai. Pasiūlymą pateikė Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai konservatorius Antanas Matulas ir „valstietė“ Rimantė Šalaševičiūtė.

Jie mano, kad tose vaistinėse, kurios yra vienintelės miestelyje ar gyvenvietėje, net ir nesant vaistininko galėtų dirbti farmakotechnikas, kvalifikaciją įgijęs iki 2006 metų. Tačiau Seimas su pasiūlymu nesutiko ir pataisos grąžintos iniciatoriams tobulinti.

Nesirenka studijų

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė aiškino, kad Lietuvoje trūksta vaistininkų.

„Visuomenei senstant ir vis didėjant gyventojų poreikiui, kad sveikatos priežiūros paslaugos būtų arčiau namų ir greičiau prieinamos, vaistininkų ateityje dar labiau trūks. Be to, kiekvienais metais pastebime, kad studentų, pabaigusių vaistininkų studijas, ateina į darbo rinką mažiau nei vaistininkų, kurie išeina į užtarnautą pensiją.

Taip pat šių metų liepos mėnesį įsigalioja naujas reguliavimas, pagal kurį nuo šios vasaros farmakotechnikai galės dirbti vaistinėje tik tuomet, jei fiziškai atitinkamoje vaistinėje yra ir vaistininkas“, – kalbėjo K. Nemaniūtė-Gagė.

Išlyginamųjų studijų nebėra

Pasak Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės, būtina ieškoti sprendimų, kurie leistų ir toliau dirbti vaistinėms, kuriose šiuo metu dirba farmakotechnikai, per nuotolį prižiūrimi vaistininkų.

„Reikalinga didinti valstybės finansuojamus vaistininkystės studijų krepšelius, nes tik tokiu būdu įmanoma paskatinti jaunus žmones rinktis šias studijas. Jos yra labai kompleksinės, specialistų parengimas reikalauja daug akademinių investicijų, o valstybės finansuojamų vietų yra labai nedaug“, – pastebėjo K. Nemaniūtė-Gagė ir pridūrė, kad anksčiau buvusios farmakotechnikams išlyginamosios studijos nebėra organizuojamos.

„Deja, asociacijos žiniomis, išlyginamosios studijos farmakotechnikams nebėra organizuojamos nė viename Lietuvos universitete. Dalis farmakotechnikų turėjo galimybę persikvalifikuoti, prie jų studijų finansiškai prisidėjo ir vaistinės. Tačiau šiuo metu, kiek esame gavę informacijos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei universitetų, tokios išlyginamosios studijos nebevyksta ir nėra planuojamos organizuoti ateityje“, – informavo asociacijos vadovė.

Skatina farmakotechnikus studijuoti

UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė suskaičiavo, kiek „Camelia“ vaistinių yra Panevėžio mieste ir rajone.

„Panevėžio mieste veikia vienuolika „Camelia“ vaistinių, o Panevėžio rajone – viena. Kol kas negalime pasakyti, ar bus uždarytos vaistinės, priklausančios bendrovei „Nemuno vaistinė“.

Tačiau Farmacijos įstatymo pataisos, kurios įsigalios nuo liepos 1 dienos, gerokai pakoreguos vaistinių darbą. Farmakotechnikas, vaistinėje dirbęs daugybę metų vienas, staiga nuo metų vidurio nebegalės dirbti be vaistininko“, – kalbėjo A. Budrikienė ir pristatė, kokių priemonių imtasi spręsti problemą.

„Siekdami šio įstatymo pataisas integruoti sklandžiai ir be didelių pakitimų, skatinome farmakotechnikus siekti dar vieno aukštojo išsilavinimo – vaistininko profesinę kvalifikaciją patvirtinančio diplomo. Visiems „Camelia“ vaistinių tinklo darbuotojams, kurie pasirinko šį kelią – siekti papildomo diplomo, finansavome studijas“, – sakė UAB „Nemuno vaistinės“ vadovė.

Gali tekti uždaryti vaistinę

Pasiteiravus, ar bus sudarytas planas, kad nebūtų uždarytos mažuose miesteliuose esančios vaistinės, A. Budrikienė paaiškino:

„Šis įstatymo pakeitimas sudarys tokią situaciją, kad tokiose vaistinėse, kuriose trūks specialistų, reikės perorganizuoti darbą: suplanuoti vaistininkų darbą taip, kad visomis vaistinės darbo valandomis farmakotechnikai dirbtų tik su vaistininko priežiūra.

Kai kuriose vaistinėse šis pokyčių įgyvendinimas gali ir nepavykti, todėl jas gali tekti uždaryti arba sutrumpinti jų darbo laiką. Be to, esame svarstę šio įstatymo švelninimo aplinkybes – kaip išeitį matytume vaistininkų konsultacijas, teikiamas farmakotechnikams, nuotoliniu būdu.“

Vaistinę uždarys

„Benu“ vaistinių tinklo Panevėžio regiono vadovė Gita Gudžiūnienė pasakojo, kad jų tinklui Panevėžio rajone priklauso dvi vaistinės.

„Viena vaistinė yra Ramygaloje, o kita – Raguvoje. Vaistinę Raguvoje, atėjus laikui, tektų uždaryti – ten dirba vaistininko padėjėja. Ramygaloje dirba vaistininkė, kuri važinėja iš Panevėžio, todėl ši vaistinė nebus uždaryta.

Vargu, ar pavyktų rasti vaistininką, kuris važinėtų į Raguvą, nes mieste vaistininkų atlygis dvigubai didesnis nei rajone. Be to, dar tenka pridėti važinėjimo išlaidas, tuomet vaistinė tampa nerentabili“, – aiškino regiono vadovė ir teigė, kad bandys Raguvos vaistinės likimą spręsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.