A. Dulkys užsiminė apie naujovę: skubiu atveju siuntimą išrašytų ne tik šeimos gydytojas

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, šiais metais ministerija žada pakeitimus dėl vaistų receptų išrašymo, jų galiojimo, taip pat sieks sudaryti daugiau galimybių slaugytojams bei skubios pagalbos gydytojams. Anot ministro, priimamajame dirbantys medikai galės išrašyti siuntimą pas specialistą, todėl traumą patyrusiems pacientams nereikės papildomai vykti pas šeimos gydytoją.

Gydytojo siuntimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gydytojo siuntimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Gydytojo siuntimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gydytojo siuntimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-02-14 09:54

„Tai šiuo metu ant mūsų darbo stalo jau specialistai, kurie tą sritį kuruoja, jau irgi analizuoja, ir tikrai manau, kad šiais metais bus pakeitimų ir dėl receptų išrašymo, ir dėl jų galiojimo“, – LRT radijui sakė A. Dulkys.

„Planuojame į parlamentą ateiti pasikeisti ir kai kurių teisės aktų, kad sudarytume daugiau galimybių slaugytojams, slaugytojų padėjėjams, kad jie galėtų būti didesni pagalbininkai šeimos gydytojams. Nes dabar kiekvienam dokumente praktiškai visos atsakomybės yra sudėtos konkrečiai šeimos gydytojams“, – pažymėjo ministras.

Pasak jo, daugiau galių ministerija nori suteikti ir skubios pagalbos gydytojams, kurie galėtų pacientams, patyrusiems traumą, patys išrašyti siuntimą pas specialistus, kad žmonėms nebereikėtų papildomai lankytis pas šeimos gydytoją.

„Nedidelis pakeitimas, bet irgi čia iš pačių gydytojų, čia irgi su tuo pačiu ilginimu, tarkime, būna situacijų, žmogus pateko į priimamąjį su sulaužyta ranka, ir tam skubios pagalbos gydytoju automatiškai yra aišku, kad jam po tam tikro laiko tarpo, po ambulatorinio gydymo reikės vėl pasirodyti specialistui“, – pasakojo A. Dulkys.

„Bet iki šiol ta tvarka buvo tokia, kad jis vis tiek turėdavo ateiti pas šeimos gydytoją ir gauti tą papildomą siuntimą, nors ir taip iš karto aišku. Tai dabar jau iš karto priimdami tą žmogų toje situacijoje, jie (skubios pagalbos gydytojai – ELTA) iš karto jam duos tą siuntimą, kad jis po ambulatorinio gydymo galėtų sugrįžti“, – akcentavo sveikatos apsaugos ministras.

Anot ministro, šis perteklinis lankymasis pas šeimos gydytojus didina ne tik eiles, bet ir skatina biurokratizmą.

„Aš pradėjau paišyti tokį kaip medį šitų situacijų, tai čia didžiulis didžiulis ąžuolas su daugybe lapelių, tų situacijų yra labai įvairių, ir panašu, kad šita vieta popierizmo mažinimo neturėjo kažkokio aiškaus šeimininko, tai dabar aš pabūsiu tuo šeimininku tos temos ir pamėginsiu išravėti, kaip sakant tą situaciją“, – reziumavo A. Dulkys.

ELTA primena, kad pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė, jog inicijuoja pakeitimus, kuriais šeimos gydytojo išrašomas siuntimas galios iki 180 dienų. Šiuo metu maksimalus terminas numatytas 60 dienų, t. y. prailginus terminą, siuntimai galiotų tris kartus ilgiau.

Pakeitimais siekiama sumažinti nepatogumus, kuriuos patiria pacientai ir medikai dėl per trumpo siuntimo galiojimo laikotarpio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.