Eilėms pas gydytojus sumažinti – ilgai A. Dulkio žadėta naujovė: ją išbandę medikai reagavo šaltai

Sveikatos apsaugos ministerija stengiasi sumažinti eiles poliklinikose. Internete jau veikia švieslentė, kurioje galima sužinoti, kokios eilės ligoninėse realiu laiku. Gyventojams tai turėtų padėti orientuotis, kur eilės mažiausios ir į kurioje poliklinikoje konsultaciją galima gauti greičiausiai.

Poliklinika<br>Gedimino Bartuškos, ELTA nuotr.
Poliklinika<br>Gedimino Bartuškos, ELTA nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Poliklinika<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Poliklinika<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Toma Kundrotė<br>Stop kadras
Toma Kundrotė<br>Stop kadras
Tomas Bagdonas.<br>SAM nuotr.
Tomas Bagdonas.<br>SAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Loreta Mačiulienė, Domantė Slavinskaitė

Feb 23, 2023, 7:14 PM

Tačiau šeimos gydytojai abejoja, ar naujovė duos ryškų rezultatą: vargu, duomenys bus naudingi, nes jie nerodo realios situacijos.

Būdas patikrinti, kur eilės ilgiausios

Vilniuje kalbinti Šeškinės poliklinikos lankytojai sako, kad eilių pas šeimos gydytoją nėra. „Spaudimas labai aukštas, vakar pasiskambinau, šiandien gydytoja priėmė“, – sakė reporterės kalbinta moteris.

Tačiau ne visi džiaugiasi, kaip veikia sveikatos sistema. Vizito pas gydytoją specialistą, sako, tenka laukti kelis mėnesius.

Iki šiol Valstybinė ligonių kasa apie eiles gydymo įstaigose viešai skelbdavo kartą per mėnesį. Dabar informaciją apie eiles galima matyti realiu laiku švieslentėje internete.

„Gydymo įstaigos vieną kartą per mėnesį pateikdavo duomenis, tai realiai atspindėdavo kokia yra situacija konkrečioje gydymo įstaigoje tik vieną dieną per mėnesį. Dabar turėsime nuolatinį visą bendrą vaizdą“, – paaiškino sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

„Gyventojai gali pasižiūrėti kur yra mažesnės eilės, o gydymo įstaigos – kaip jos atrodo bendrame kontekste valdant eiles“, – pridūrė T.Bagdonas.

Neatspindi realios situacijos?

Lrytas.lt primena, kad sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys apie viešą švieslentę pirmą kartą užsiminė praėjusį rudenį. Tuomet A.Dulkys žadėjo, kad ji pradės veikti jau nuo lapkričio vidurio. Visgi naujovė įgyvendinta 3 mėnesiais vėliau – vasario antroje pusėje. Ar buvo verta laukti.

Kad švieslentė veiktų sklandžiai, prie sistemos turi prisijungti visos Lietuvos gydymo įstaigos, turinčios sutartis su valstybine ligonių kasa (VLK).

Šeimos gydytojų profesinės sąjungos vadovė Toma Kundrotė pabrėžė, kad tokias sutartis turi ne visos gydymo įstaigos.

„Beveik pusė įstaigų nesinaudoja išankstine registracijos sistema, tai tų duomenų ir nesimato (...) Nėra konsultacijų laikų pateikta, mūsų įstaiga registruoja pacientus kitu būdu, ne per VLK. Kiek tie duomenys yra naudingi, nežinau. Manau, kad jie nerodo realios situacijos“, – sakė T.Kundrotė.

T.Bagdono teigimu, žinodami, kurioje gydymo įstaigoje eilės didžiausios, pacientai ten neis. Bet šeimos gydytojų profesinės sąjungos vadovė sako, kad pacientai dažnai gydytoją renkasi ne pagal eiles prie jo kabineto.

„Dažniausiai pacientai renkasi pavardę, ne tik specialistą, tai nemanau, kad čia bus kažkoks didelis sprendimo būdas, bet proceso stebėjimui, kodėl ne, naudoti galima“, – naujovės nauda abejojo T.Kundrotė.

Šiuo metu interaktyvioje švieslentėje galima matyti duomenis iš maždaug trijų šimtų gydymo įstaigų. Kitos, tikimasi, prisijungs per keturis mėnesius.

Pacientų eilių švieslentę galima rasti Oficialios statistikos portale. Nuoroda čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.