Gera žinia: atvežtos kelios siuntos vaistų, kurių Lietuvoje labai trūksta

Esant amoksicilino tablečių tiekimo sutrikimui, Lietuvą iš Portugalijos pasiekė 10 tūkst. pakuočių amoksicilino tablečių siunta, antradienį pranešė Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT). Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nurodo, kad šį mėnesį į Lietuvą atgabenta daugiau nei kelios dešimtys tūkstančių pakuočių vaistų, kurių veiklioji medžiaga yra amoksicilinas.

vaistai<br>T.Bauro nuotr.
vaistai<br>T.Bauro nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sveikatos apsaugos ministerija

Mar 8, 2023, 11:04 AM

Į šalies rinką pavyko pavyko patiekti Lietuvoje neregistruotų amoksicilino vaistinių preparatų iš Lenkijos, Ispanijos ir Portugalijos. SAM teigimu, antibakterinių vaistų turėtų užtekti mažiausiai keliems mėnesiams.

Pastaraisiais mėnesiais Lietuvoje ir dalyje kitų Europos valstybių jaučiamas stiprus antibiotikų trūkumas. Ypač stinga vaistų, kurių veiklioji medžiaga amoksicilinas.

„Dėl tiekimo grandinių sutrūkinėjimo ir farmacijos gamybos sunkumų susiklostė globalus kai kurių vaistų trūkumas, kuris neaplenkė ir Lietuvos. Pastaruosius porą mėnesių buvo dedamos didžiulės pastangos ir bendradarbiaujama visais lygmenimis, kad būtų atstatytas tiekimas ir vaistai pasiektų Lietuvą.

Šios pastangos buvo rezultatyvios, iš įvairių šaltinių Lietuvą pasiekė ir pasieks kelios dešimtys tūkstančių pakuočių antibakterinių vaistų, vertinant dabartinį poreikį, jų užteks bent porai mėnesių“, – SAM pranešime cituojamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Siekdami kaip įmanoma labiau sumažinti antibakterinių vaistų stygiaus poveikį pacientams, ne tik operatyviai išdavėme leidimus visiems tiekėjams, kurie tik į mus kreipėsi, tiekti vaistus pakuotėmis, paženklintomis užsienio kalba, tačiau labai aktyviai bendradarbiavome su didmenininkais, užmezgėme ryšius su Lenkijos gamintojais, taip pat, tarpininkaujant Europos vaistų agentūrai, bendravome su kitais užsienio registruotojais ir Lietuvos tiekėjais, galinčiais patiekti Lietuvos rinkai amoksicilino vaistinių preparatų.

Tokio bendro darbo dėka Lietuvos pacientai vėl gali įsigyti amoksicilino suspensijų, tablečių“, – teigia Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gytis Andrulionis.

SAM ir VVKT informuos gydymo įstaigas ir vaistines apie šių vaistų išrašymo tvarką.

Lrytas.lt primena, kad prieš mėnesį apie amoksicilino trūkumą pranešusi VVKT ragino gydytojus prieš išrašant medikamentą įsitikinti, ar pacientas galės jį gauti vaistinėje.

Kaip skelbė VVKT, amoksicilino stygiaus pagrindinė priežastis – stipriai padidėjęs šių antibakterinių vaistų poreikis, kuris atsirado po COVID-19 pandemijos. Pandemijos metu buvo sumažėjęs sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, todėl ir gamybos pajėgumai buvo sumažinti. Šiuo metu esant šių ligų šuoliui, gamintojai nebespėja patenkinti šių vaistų poreikio, tad dauguma ES šalių patiria minėto vaisto stygių.

VVKT taip pat informavo, jog šiuo metu rengiamas kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno papildymo projektas, siekiant įtraukti dalį vardinių amoksicilino preparatų į kompensavimo sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.