Antanas Matulas: prezidentas yra girdimas, ilgalaikės priežiūros įstatymas bus priimtas

Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkas Antanas Matulas tikina, kad prezidentas Gitanas Nausėda yra girdimas – pavasario sesijoje bus priimtas ilgalaikės priežiūros įstatymo projektas. Tokią viltį šalies vadovas išreiškė praėjusią savaitę po susitikimo su parlamento vadovybe. Anot A. Matulo, valstybė senstančiam žmogui turi suteikti kuo daugiau paslaugų, taip pat integruoti slaugos ir globos paslaugas.

Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Matulas<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Antanas Matulas<br>M.Morkevičiaus, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

Mar 13, 2023, 4:15 PM

„Mes girdime ir prezidentą (...), ir mes esam įsirašę komitete, kad vienas iš prioritetų yra ilgalaikė priežiūra. Bet čia turėsim dirbti su Socialinių reikalų komitetu. Ir būtent dabar įstatymo projektas derinamas su interesuotomis institucijomis, ir jį teiks Vyriausybė. Sutarta, kad teiks pavasario sesijoje“, – Eltai teigė SRK pirmininkas.

„Ir Vyriausybės programoje tas yra, ir mes, komitetas, įsitraukėm į savo prioritetinių darbų sąrašą. Prezidentas irgi palaiko. Tai aš tikiuosi, kad Vyriausybė artimiausiomis savaitėmis pateiks šito įstatymo projektą, ir mes pasistengsim, kad jis šitoje sesijoje būtų priimtas“, – patikino A. Matulas.

Pasak jo, Lietuvos visuomenei senstant, valstybė turi suteikti kuo daugiau paslaugų senstančiam žmogui, taip pat kuo daugiau jų teikti namų aplinkoje. Be to, nurodė A. Matulas, SRK nori integruoti slaugos ir globos paslaugas, kad pacientai nebūtų „stumdomi“ iš vienos įstaigos į kitą.

„Esminis dalykas, kad senstant visuomenei mes turim kuo daugiau paslaugų suteikti senstančiam žmogui, kuo daugiau tų paslaugų suteikti jo namų aplinkoje. Taip pat norim integruoti slaugos ir globos paslaugas“, – paaiškino A. Matulas.

„Šiandien yra didžiulė problema, kada žmogaus globa iš esmės užsiima savivaldybės, o slauga finansuojama iš Ligonių kasų biudžeto ir tik keturis mėnesius per metus. Iš esmės atskirti globą nuo slaugos labai dažnai yra neįmanoma, ir žmonės yra tiesiog stumdomi, pasibaigus tiems keturiems mėnesiams slaugos, jie stumdomi – artimieji ieško, kaip užtikrinti globą, slaugą, priežiūrą žmogui“, – sakė konservatorius.

Todėl, anot jo, pagrindinis tikslas – integruoti slaugos ir globos sistemas ir suteikti kuo daugiau paslaugų namuose.

„Pagrindinis tikslas – integruoti tas dvi sistemas ir kuo daugiau suteikti paslaugų žmogui namuose, jeigu tai yra įmanoma. Jeigu tai yra neįmanoma, (žmogus – ELTA) vienišas ar sąlygos namuose blogos, tada atitinkamai kitas sprendimas“, – akcentavo A. Matulas.

Jis įsitikinęs, kad šio tikslo pavyks pasiekti, nes opozicija nereiškia „rimtų priekaištų“ ilgalaikės priežiūros reformai.

„Aš manau, kad mes to tikslo pasieksime, kadangi negirdėjau ir iš opozicijos labai rimtų priekaištų, kad tikslo nesiekti“, – pažymėjo politikas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę, po susitikimo su Seimo valdyba prezidentas Gitanas Nausėda teigė, jog vienas iš pavasario Seimo sesijos prioritetų turėtų būti ilgalaikė senyvo amžiaus ir neįgalių žmonių priežiūra. Anot jo, dėl senėjančios Lietuvos visuomenės turi būti tobulinama ne tik sveikatos, bet ir slaugos paslaugų sistema.

Seimo pavasario sesijos darbų programoje Ilgalaikės priežiūros įstatymas ir jo lydimieji teisės aktai numatyti svarstyti balandžio-gegužės mėnesiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu