Šiurpūs kaltinimai – ne kliūtis: dėl manekenės išžaginimo nuteistas chirurgas toliau apžiūri pacientes

Chirurgas Aivaras Miltenis pernai spalį nuteistas kalėti pustrečių metų rezonansinėje byloje dėl 22 metų manekenės Dovilės Didžiūnaitytės žūties. Tiesa, nuosprendis apskųstas, byla tęsiasi, tačiau jos šleifas netrukdo medikui ir toliau dirbti Regioninėje Mažeikių ligoninėje.

Chirurgas Aivaras Miltenis pernai spalį nuteistas  rezonansinėje byloje, tačiau tai netrukdo medikui ir toliau dirbti Regioninėje Mažeikių ligoninėje.<br>lrytas.lt koliažas
Chirurgas Aivaras Miltenis pernai spalį nuteistas  rezonansinėje byloje, tačiau tai netrukdo medikui ir toliau dirbti Regioninėje Mažeikių ligoninėje.<br>lrytas.lt koliažas
 A. Miltenis<br>A. Pilaitienės nuotr.
 A. Miltenis<br>A. Pilaitienės nuotr.
Viešbutis pro kurio balkoną iškrito D.Didžiūnaitytė.<br>G.Pilaičio nuotr.
Viešbutis pro kurio balkoną iškrito D.Didžiūnaitytė.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Gerliakienė:
A.Gerliakienė:
Agnė Kulitaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Kulitaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 7:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2023, 7:44 AM

Šį faktą savo „Facebook“ paskyroje prieš kelias dienas viešai iškėlusi nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė stebėjosi, kad merginos išžaginimu kaltinamas medikas ir toliau priima bei apžiūri pacientes.

A.Kulitaitė pasidalijo ir 19 metų savo sekėjos istorija. Pas gydytoją apsilankiusi jauna mergina sulaukė nemalonių mediko pastabų, tvirtina jo kabinete nesijautusi saugi.

Taškas byloje nepadėtas

Šiurpi nelaimė įvyko dar 2017 m. lapkričio 20-ąją, tačiau net ir praėjus beveik pusšeštų metų, byla dar nėra išspręsta.

Klaipėdos apylinkės teismas kaltinamiesiems 41 metų R.Pinikui ir 34-erių A.Milteniui 2 metų ir 6 menėsių laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau tokį nuosprendį apskundė visi proceso dalyviai – aukos artimieji, prokurorai ir patys kaltinamieji.

D.Didžiūnaitytės šeima įtaria žmogžudystę, siejamą su merginos organizme aptiktais kvaišalais, tarp kurių buvo vadinamasis prievartos narkotikas – oksikas.

A.Miltenis, kurį Klaipėdos apylinkės teismas pripažino kaltu dėl D.Didžiūnaitytės išžaginimo, savo kaltės nepripažįsta – siekia išteisinimo.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Apėmė šlykščiausias jausmas

Nepaisant didelio dėmesio sulaukusios bylos, A.Miltenis iki šiol dirba Regioninėje Mažeikių ligoninėje, konsultuoja ir priima pacientus, kurie kreipiasi skubios medicinos pagalbos. Visai netikėtai su gydytoju susidūrė ir A.Kulitaitei savo istoriją pateikusi anonimė.

Jauna mergina teigia kovo pradžioje blogai pasijutusi ir nuvykusi į Regioninės Mažeikių ligoninės skubios pagalbos skyrių.

„Aš blogos būsenos, su dideliais skausmais tikrai nesuvokiau, kad tai jis“, – apie apsilankymą A.Miltenio kabinete pasakoja 19-metė.

Pasak jos, gydytojo pastabos ją privertė pasijausti nemaloniai.

„Nepaisant to, kad šnekėtų plačiau apie mano sveikatą, ką mato darant echoskopiją, jis komentavo mano kūną, nužiūrinėjo turimas tatuiruotes. Turiu drugelius, kurie yra šalia mano krūtinės. Komentaras: „Oho, nu, kokie drugeliai“ ir kitokios replikos“, – prisiminė mergina.

„Pas jį kabinete nesijaučiau saugi, jaučiausi nejaukiai ir blogai. Kai susivokiau, kas mane apžiūrėjo, apėmė šlykščiausias jausmas“, – pridūrė ji.

Ir pati nuomonės formuotoja, ir jos įrašą komentavę žmonės piktinosi, kad dėl apsvaigintos merginos išžaginimo nuteistam medikui atsiranda vietos valstybinėje gydymo įstaigoje. Juk į jo rankas patenka ir jaunos merginos, kurios dėl savo sveikatos būklės gali būti pažeidžiamos.

Vadovas skundų negirdėjo

Regioninės Mažeikių ligoninės direktorius Sigitas Kaktys pripažino, kad joje dirbančio mediko teistumas gydymo įstaigai garbės nedaro.

„Klaipėdos apylinkės teismo sprendimas, be abejo, kad turi įtakos reputacijai“, – lrytas.lt sakė S.Kaktys.

Jis paaiškino, kad gydymo įstaigos pacientams A.Miltenio darbas neužkliuvo, niekas dėl jo priekaištų neturėjo.

„Nei pavienių, nei grupinių pacientų nuomonių ar pareiškimų nebuvo. Galbūt socialiniuose tinkluose išplatinus informaciją rezonansas yra, bet mes to nesekame.

Ligoninės oficialioje svetainėje tokių atsiliepimų negavau ir žodžiu jokių skundų dėl gydytojo darbo negauta“, – teigė S.Kaktys.

Licenciją turi – dirbti gali

A.Miltenis anksčiau dirbo Kretingos ligoninėje. Prieš pusketvirtų metų klausimų dėl tuomečio savo darbuotojų sulaukė ir ši gydymo įstaiga.

„Aš manau, ligoninė nekalta dėl to kas įvyko prieš ateinant į darbą, jis buvo tuo metu rezidentas, kai įvyko šitas įvykis, tiesiog ligoninė pakliuvo į tą situaciją toje vietoje ir tuo laiku ir nemanau, kad ligoninė kažkuo nusikalto, kad ją reikėtų linčiuoti“, – „Lietuvos ryto“ laidai „Reporteris“ tuomet sakė Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė.

Visgi 2019 m. A.Miltenis gydymo įstaigą paliko, bet prieglobstį jis rado visai netoliese – Regioninėje Mažeikių ligoninėje.

„Mes labai džiaugiamės kad jis mus pasirinko, labai geras gydytojas. Pasiūlėme normalų atlyginimą. Kad jam įtarimai pareikšti? Nu ir kas, ar jis jau nuteistas, ar jam diplomą kas atėmė čia jūs ką raganų medžiokle užsiimate, ar sovietinius laikus prisiminėte?“, – 2019 m. rudenį sakė A.Miltenį į darbą priėmęs tuometis Regioninės Mažeikių ligoninės direktorius Albinas Lidžius.

Dabartinis gydymo įstaigos vadovas paaiškino, kad medikai nesimėto. Paklaustas, ar vieno gydytojo netektis ligoninei – didelis praradimas, jis patikino, kad tokiems dalykams ruošiamasi.

„Mes vykdome nuolatinę gydytojų paiešką, jie rotuojasi: vieni ateina, kiti išeina, judėjimas vyksta. Labai didelis medikų migravimas – šio laikmečio Lietuvos problema.

Turime darbo sutartį su vienu rezidentu, turime gydytoją iš Ukrainos ir iš Rusijos, kurie adaptuojasi. Nelaukiame, kol problema užgrius, ieškome sprendimų, esame pasiruošę ir tam atvejui, jei gydytojo licencija būtų panaikinta“, – patikino S.Kaktys.

Jis pabrėžė, kad gydytojo kvalifikaciją apibrėžia licencija. Kol medikas ją turi, dirbti gali.

„Nėra teismo sprendimo. Mes kalbame apie nekaltumo prezumpciją. Kol nėra įrodyta, mes to kitaip ir nevertiname“, – teigė S.Kaktys.

„Teismas, turbūt, visais aspektais pasisakys. Galų gale, teistumas turi būti su realia sankcija“, – pridūrė ligoninės vadovas.

Siūlo palaukti teismo sprendimo

A.Miltenį atstovaujants advokatas Henrikas Mackevičius portalui lrt.lt pabrėžė, kad teismo procesas dar nesibaigė: bylos nagrinėjimas keliauja į Klaipėdos apygardos teismą.

Advokatas patikino, kad A.Miltenio darbas ligoninėje yra „nieko blogo.“

„Žmogus yra nuteistas, tai yra faktas. Bet ar pagrįstai, ar nepagrįstai – pažiūrėsime, ką pasakys Klaipėdos apygardos teismas. Žmogus parašė apeliacinį skundą – tai irgi yra faktas. Turi būti posėdis, ir tai yra faktas. Gal rytoj įvyks žemės drebėjimas ir neįvyks posėdis, bet šiandien tai yra faktas“, – lrt.lt sakė H.Mackevičius.

Visi gydytojai šventi nebus

Savo mintimis apie susiklosčiusią situaciją sutiko pasidalinti Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) pirmininkė Auristida Gerliakienė.

„Jeigu žmogui nepanaikinta licencija, dirbti jis gali“, – lrytas.lt sakė ji.

Tačiau, ar sunkūs kaltinimai suderinami su medicinos praktika? A.Gerliakienės nuomone, reikia nepamiršti, jog rajonų ligoninių vadovams sunku rasti gydytojų.

„Galimai trūksta specialistų. Mažeikiai – ne Vilnius ir Kaunas. Galimas variantas ten džiaugiasi, kad yra kam dirbti“, – svarstė A.Gerliakienė.

Pasak jos, reikia atskirti moralines ir teisines problemas. Byla, kurioje taškas nepadėtas nesuteikia legalaus pagrindo žmogų atleisti.

„Jeigu tai būtų ne medikas, niekam nekiltų klausimų. Visuomenės lūkestis, kad visi gydytojai turi būti šventi nėra pagrįstas.

Gal prieš 10 metų Seime skambėjo reikalavimai medikams: jie esą turi niekada nevartoti alkoholio, turi būti visada pasiruošęs suteikti pagalbą žmonėms, pasiekiamas kiaurą parą.

Kai skaitai tokius dalykus, susidaro įspūdis, kad žmonės iš vienos srities darbuotojų reikalauja nerealių dalykų. Prisiminkime, kad medikai irgi yra žmonės“, – sakė A.Gerliakienė.

Vienus baudžia, kitus – ne

LMS vadovė pastebėjo, kad susidariusi situacija kelia klausimų. Ji priminė, kad chirurgas Žilvinas Saladžinskas, pripažintas kaltu dėl pacientės mirties, jam dvejus metus uždrausta dirbti chirurgu.

„Licencija atimama chirurgui, operavusiam pacientę, kuriai buvo pažengęs kasos auglys. Jis padarė klaidą, nes tyrimai buvo interpretuoti neteisingai ir yra nuteisiamas, negali dirbti savo darbo, nors yra labai aukštos kvalifikacijos chirurgas.

Kyla klausimų dėl mūsų teisinės sistemos dvilypumo. Teisė dirbti šitam chirurgui Mažeikiuose nėra atimta, licencijos jis neprarado (…) jei atima licenciją už 100 eurų (kyšį – aut. pastaba), kas palyginus su Klaipėdoje padarytu nusikaltimu, kur mergina praktiškai buvo nužudyta, duoti narkotikai... Kaip tai suderinama su mediko etika?

Manau, kad visuomenė pagrįstai kelia klausimą, kodėl vieni baudžiami už žymiai mažesnį nusikaltimą, o kiti po tokio įvykio gali laisvai vaikščioti“, – pastebėjo A.Gerliakienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.