Kinijoje patvirtinta pirmoji vietos gamybos mRNR vakcina nuo COVID-19

Kinija patvirtino pirmąją šalyje sukurtą mRNR tipo vakciną nuo COVID-19, trečiadienį pranešė jos gamintoja, praėjus keliems mėnesiams po to, kai buvo sušvelnintos griežtos „nulinio COVID“ taisyklės, dėl kurių smarkiai padaugėjo susirgimų.

 Koronaviruso vakcina.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Koronaviruso vakcina.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 11:34 AM

Vakciną, kurią sukūrė bendrovė „CSPC Pharmaceutical Group Ltd.“, Pekino sveikatos priežiūros institucija patvirtino „skubiam naudojimui“, sakoma bendrovės pranešime.

Ji pasižymėjo dideliu veiksmingumu per bandymą, kurio metu ji buvo naudojama kaip stiprinamoji injekcija žmonėms, skiepytiems kitų tipų vakcinomis, pridūrė bendrovė, nepateikdama išsamesnės informacijos.

Laikoma, kad mRNR vakcinos yra vienos efektyviausių, mažina sunkių infekcijų ir mirčių skaičių.

Tradicinėse vakcinose naudojamas susilpnintas arba inaktyvuotas virusas, kad organizmas būtų paruoštas būsimai tikrojo viruso atakai, o mRNR vakcinose naudojamos genetinės medžiagos fragmentai, kurie gabena instrukcijas, nurodančias organizmo ląstelėms, kaip gaminti baltymą – šiuo atveju COVID sukeliančio koronaviruso spyglio baltymą.

Tada organizmo imuninė sistema aktyvuoja antikūnus, kurie kovoja su šiuo spyglio baltymu, ir pasiruošia tikrojo koronaviruso patekimui į organizmą.

Pekinas atsisakė suteikti leidimą šalyje naudoti užsienio firmų „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ mRNR pagrindu sukurtas vakcinas.

Skiepų trūkumas, kaip manoma, lėmė sunkesnes infekcijas ir daug mirčių po to, kai gruodžio mėnesį staiga buvo nutrauktas uždarymas ir panaikintos privalomo karantino taisyklės.

Kiti Kinijos vaistų gamintojai, įskaitant „CanSino“, jau anksčiau teigė kuriantys mRNR pagrindu pagamintus skiepus, kad padėtų šaliai užpildyti imunizacijos spragas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.