Pirmasis toks atvejis pasaulyje – vyras susirgo augalams būdinga liga: simptomai priminė gripą

61 metų Indijos gyventojas tapo pirmuoju žmogumi pasaulyje, užsikrėtusiu tik augalams būdinga grybeline infekcija. Vyras, kurio vardas neatskleidžiamas, yra mikologas kreipęsis į Kolkatos medikus.

Grybelinė infekcija<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Grybelinė infekcija<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Grybelinė infekcija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Grybelinė infekcija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kosulys<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kosulys<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 6:32 PM

Indas teigė, kad prieš 3 mėnesius užkimo balsas, kamavo kosulys, nuovargis ir diskomfortas ryjant. Ligos simptomai – panašūs į gripo, tad iš pradžių vyras negalėjo įtarti, kad susirgo grybeline liga.

Laboratorijoje atlikti pūlių mėginio tyrimai atskleidė, kad pacientas užsikrėtė Chondrostereum purpureum – tuo pačiu grybeliu, kuris sukelia sidabrinių lapų ligą augalams.

Įdomus sutapimas: prieš kelias savaites pasibaigė pirmasis populiaraus serialo „The Last Of Us“ („Paskutiniai iš mūsų“) sezonas. Pagal kompiuterinį žaidimą sukurtas serialas atkreipė visuomenės dėmesį į grybelinių infekcijų keliamą grėsmę.

Milijonai neištirtų grybelinių infekcijų

Medicinos žurnale „Medical Mycology Case Reports“ rašoma, kad 61-erių metų indas visiškai pasveiko po to, kai du mėnesius vartojo du priešgrybelinius vaistus. Tačiau ekspertams šis atvejis sukėlė nerimą, nes anksčiau nebuvo manoma, kad grybų sporos gali užkrėsti žmones.

Įtariama, kad vyras su grybeliu susidūrė darbo metu: atlikdamas mokslinius tyrimus jis turėjo ilgalaikį sąlytį su pūvančiais augalais ir grybais.

„Yra šimtai milijonų grybelių rūšių ir tik nedidelė dalis jų sukelia infekcijas žmonėms. Tačiau pastaruoju metu pastebime, kad susirgimus sukelia iki tol nežinotos grybelinės infekcijos“, – sakė tyrimų centro „One Health Trust“ įkūrėjas ir prezidentas Ramananas Laxminarayanas.

„Susirūpinimą kelia tai, kad grybelinis patogenas gali sukelti naują pandemiją. Laimei, šiuo metu nėra būdo, kuris leistų tokiai infekcijai efektyviai plisti tarp žmonių“, – pridūrė jis.

Egzistuoja milijonai grybelinių infekcijų, tačiau mokslininkai nustatė tik apie 150 tūkst. Žmogaus organizme gali išgyventi vos kelios infekcijos, sukeliančios į plaučių uždegimą panašius simptomus.

Vis dėlto, Pasaulinio kovos su grybelinėmis infekcijomis fondo duomenimis, kasmet 300 mln. žmonių užsikrečia sunkiais grybelinių ligų patogenais, dėl kurių miršta 1,6 mln. žmonių.

Pavojus auga dėl klimato kaitos

Šią grėsmę padidino ir koronaviruso pandemija. 2021 m. vien Indijoje mažiausiai 45 tūkst. žmonių, susirgusių COVID-19, užsikrėtė antrine grybeline infekcija – Mucormycosis, vadinama „juoduoju grybeliu“, kuris nusinešė 4 500 gyvybių.

Be to, dėl koronaviruso buvo nukreipti ištekliai, skirti mažiau žinomų grybelinių ligų sukėlėjų tyrimams ir gydymui. Pavyzdžiui, 2019–2021 m. Jungtinėse Valstijose Candida auris infekcijų, galinčių užkrėsti kraujotaką ir centrinę nervų sistemą, skaičius patrigubėjo nuo 476 iki 1471.

Manoma, kad artimiausiais metais grybelinės infekcijos kels didesnę grėsmę žmonėms dėl didėjančio atsparumo nedideliam skaičiui turimų gydymo būdų. Pavojus auga ir dėl klimato kaitos.

Dėl aukštesnės oro temperatūros grybeliai gali lengviau prisitaikyti ir išgyventi žmogaus organizme, o esamos grybelinės infekcijos gali išplisti į naujas geografines teritorijas.

Trūksta dėmesio

Praėjusį spalį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmą kartą paskelbė 19 didžiausią susirūpinimą keliančių grybelinių patogenų sąrašą. PSO vylėsi, kad tai paskatins skirti daugiau investicijų galimiems jų gydymo būdams rasti ir patobulinti.

Tarp jų buvo mycetoma – lėtinė liga, kuri lėtai ėda kūną bei yra apibūdina kaip serialo „Paskutiniai iš mūsų“ infekcija realiame gyvenime.

Ši liga dažniausiai aptinkama sausringame Sudano regione, kur ji plinta per akacijų dyglius, tačiau infekcija dar menkai ištyrinėta. Todėl dažnai vienintelė galimybė išgelbėti ja užsikrėtusį žmogų – amputuoti galūnę.

Tiesa, „Vaistai nuo apleistų ligų“ paskelbta iniciatyva, kuria siekiama remti naujo vaisto – fosravukonazolo registraciją ir platinimą. Neseniai atlikti didžiulės apimties klinikiniai tyrimai parodė, kad šis medikamentas yra saugus ir veiksmingas.

„Dešimtmečius žmonės, sergantys mycetoma, buvo ignoruojami medicininių tyrimų“, – „Vaistai nuo apleistų ligų“ mycetomos programos vadovė dr. Borna Nyaoke.

Pasak jos, iki šiol net 12 mėnesių trukmės gydymas duodamo tik labai menkų rezultatų.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.