Telšiuose – neramumai prie poliklinikos: nuoskaudą liejo namo pasiųsti pacientai Skambėjo raginimai daužyti langus

Prieš kelis mėnesius diskusija dėl medicinos paslaugų prieinamumo kilo, kai buvo paviešintas vaizdas prie Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“. Gyyventojai skundžiasi, kad problema neišnyko. Ketvirtadienio rytą sąmyšis šįkart kilo Telšių ligoninėje.

Poliklinika<br>Asociatyvinė M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika<br>Asociatyvinė M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-07 17:07

„Telšių žinios“ pranešė, kad minėtos gydymo įstaigos konsultacinėje poliklinikoje – masiniai neramumai, nes dalis žmonių negavo vietos pas gydytojus specialistus.

Skelbiama, kad žmonės į eilę stojo jau nuo ankstyvo ryto, tačiau talonų pas reabitologus neliko jau 7 val. 30 min. Galbūt reikėjo iš vakaro pasistatyti palapinę?

Dalis gyventojų liko nieko nepešę: jiems pasiūlyta laimę ir vėl bandyti po mėnesio.

Ligonių kantrybė senka. Būryje laukiančiųjų net nuskambėjo siūlymas išdaužyti gydymo įstaigos langus, rašė „Telšių žinios“.

Talonai baigėsi per valandą

Regioninės Telšių ligoninės administracija pabrėžė, kad gyventojų nepasitenkimas kyla visoje Lietuvoje. Sunkiausia patekti pas gydytoją kardiologą, neurologą ar reabitologą.

„Šių specializacijų gydytojų didžiausias trūkumas jaučiasi ir pas mus, todėl ir nusiskundimų dėl ilgų eilių pas juos sulaukiame daugiausiai, o talonai neretai užpildomi greičiau nei per valandą“, – teigiama penktadienį lrytas.lt perduotame gydymo įstaigos komentare.

Ligoninė nurodė, kad ketvirtadienį pas gydytoją reabilitologą buvo užregistruoti 172 pacientai.

„Daugiau kaip pusė jų registravosi internetu ir telefonu, todėl natūralu, kad laukiant gyvoje eilėje kilo nepasitenkinimas.

Taip pat stebime ir vis didėjantį šių specialistų poreikį – gydytojai deda maksimalias pastangas suteikti pagalbą visiems norintiems, tačiau gydytojų galimybės taip pat yra ribotos. Pastebime, kad daugėja ir tokių atvejų, kai pacientui antrinio lygio gydytojo specialisto konsultacija net nėra indikuotina, o pas specialistą jis atvyksta iš karto po nuotolinės šeimos gydytojo konsultacijos. Raginame pacientus pasinaudoti visomis sveikatos priežiūros paslaugomis ir tik po pirminio gydymo kreiptis į gydytoją specialistą.

Tikrai apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos ir ieškome įvairių būdų, kaip pritraukti trūkstamus specialistus bei sumažinti laukiančiųjų eiles, tačiau visi pokyčiai reikalauja laiko ir visuomenės sąmoningumo“, – teigia Regioninės ligoninės atstovai

Gyvos eilės atsisakyti negali

Jie taip pat nurodė, kad pacientų registracijos tvarka girdėti ir kitose šalies vietose, tačiau visiškai atsisakyti gyvų eilių principo esą neįmanoma.

„Pastaruoju metu tikrai daug pokyčių vykdoma sveikatos priežiūros sistemoje, todėl natūralu, kad tai sukelia įvairias reakcijas ir žmonių nepasitenkinimą. Tikriausiai daugelis girdėjome apie kitų miestų gyventojų nepasitenkinimą būtent registracijos pas gydytojus specialistus tvarka.

Ne išimtis ir mūsų gydymo įstaiga – kiekvieną mėnesį pastabų iš neprisiregistravusių pacientų sulaukiame ir mes, todėl nuolatos peržiūrime galiojančias tvarkas ir stengiamės palengvinti registracijos procesą: įdiegėme skambučių registravimo sistemą, visus talonus pateikiame ir per išankstinę pacientų registravimo sistemą (toliau – IPR), taigi sudaromos galimybės pacientams registruotis tiek atvykus gyvai, tiek skambinant, tiek ir naudojantis IPR Sistema.

Skatiname visus pacientus naudotis suteikiamais įrankais t.y. registruotis pas gydytojus specialistus nuotoliu, tačiau gyvų eilių atsisakyti negalime dėl asmenų, nesinaudojančių elektroninėmis priemonėmis“, – komentavo gydymo įstaiga.

Ligoninės atstovų teigimu, pastaruoju metu išaugo norinčiųjų registruotis gyvai srautai:

„Siekdami kuo labiau supaprastinti registracijos procesą ir išvengti gyvų eilių, taip pat įdiegėme ir registraciją iš laukiančiųjų eilės. Jei nėra paskelbtų laisvų specialistų priėmimo laikų, pacientui sutikus, registruojama jį į laukiančiųjų eilę elektroninėje sistemoje. Pastaruosius porą mėnesių stebime itin didėjantį norinčių registruotis gyvai srautą. Negalima paneigti to, kad tam įtakos, galimai, turėjo anksčiau viešoje erdvėje aprašyti panašūs atvejai kitose gydymo įstaigose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.