Po įtarimų sukėlusios panevėžiečio mirties – griežta bausmė greitosios pagalbos medikei

2021 m. vidurvasario vakarą policijos sulaikymo kameroje mirė 60-metis panevėžietis. Dar prieš valandą vyrą apžiūrėjusi medikė nusprendė, kad jam užteks išsiblaivyti. Teismas nusprendė, kad ji savo darbo atliko netinkamai: neįvertino panevėžio traumos rimtumo.

Greitosios pagalbos medikei teismas skyrė griežtą bausmę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Greitosios pagalbos medikei teismas skyrė griežtą bausmę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Policijos areštinė<br>D.Umbraso nuotr.
Policijos areštinė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 12:13 PM

Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio iniciatyva atnaujinus anksčiau nutrauktą ikiteisminį tyrimą vieno panevėžiečio mirties priežasčiai nustatyti, Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties medikė nuteista dėl tarnybinių pareigų neatlikimo, teigiama trečiadienį prokuratūros išplatintame pranešime. 

2021 metų liepos 15-osios vakarą Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato laikino sulaikymo kameroje mirė 60-metis panevėžietis. Atlikus teismo medicinos ekspertizę nustatyta, kad vyras mirė dėl patirtos pilvo traumos prasidėjus vidiniam kraujavimui. Policijos pareigūnai šį gatvėje gulėjusį panevėžietį į komisariatą buvo atvežę išblaivinti, nes greitosios pagalbos medikė teigė, kad vyras tiesiog smarkiai apgirtęs ir medicininė pagalba jam nereikalinga.

Nustačius, kad minėto asmens mirtis nėra smurtinė, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Konstatuota, kad panevėžietis traumą patyrė nuvirtęs nuo suoliuko – tai buvo užfiksuota ir vaizdo stebėjimo kameros, fiksuojančios vaizdą šioje Panevėžio miesto gatvėje, įrašuose.

Tačiau pernai Panevėžio apygardos prokuratūros vadovui D. Skrebiškiui, tikrinančiam baudžiamąsias bylas ir peržiūrėjus šiuos įrašus, kilo įtarimų, ar greitosios pagalbos ekipažas, apžiūrėjęs vyrą likus maždaug valandai iki jo mirties, tinkamai atliko savo darbą.

D. Skrebiškio nutarimu ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas, siekiant įvertinti visas vyro mirties aplinkybes. „Peržiūrėjus vaizdo stebėjimo kameros įrašą, man kilo abejonių, ar greitosios pagalbos medikė tinkamai atliko savo pareigas, nes su nepajėgiančiu atsikelti žmogumi ji bendravo mažiau nei minutę ir jokių veiksmų nustatyti jo sveikatos būklei nesiėmė“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

Atnaujintą ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos tyrėjai, o tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas daug įvykio liudytojų. Prokurorė kreipėsi ir į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą, prašydama įvertinti, ar panevėžiečiui tinkamai buvo suteiktos sveikatos priežiūros paslaugos.

Gautos specialistų išvados patvirtino prokurorų įtarimus. Atlikę neplaninį asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės patikrinimą, jie konstatavo, kad skubios medicinos pagalbos specialistė D. S. paciento neapžiūrėjo ir neįvertino objektyvios jo sveikatos būklės, būtinosios pagalbos indikacijų.

Panevėžio apylinkės teismui perduotoje byloje slaugos specialistei D. S. buvo pateikti kaltinimai, kad ji dėl nusikalstamo nerūpestingumo neatliko savo tarnybinių pareigų ir tuo padarė didelę žalą fiziniam asmeniui, tai yra ji neapžiūrėjo ir neįvertino objektyvios asmens būklės pagal savo kompetenciją, nevertino būtinosios pagalbos reikalingumo rodiklių, nesuteikė jam būtinosios medicinos pagalbos, netransportavo jo į gydymo įstaigą, todėl nukentėjusysis mirė. Taip D. S. pažeidė kaltinime nurodytų jos veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.

Balandžio 21 dieną Panevėžio apylinkės teismo paskelbtu nuosprendžiu slaugos specialistė D. S. pripažinta kalta dėl tarnybinių pareigų neatlikimo. Teismas jai skyrė 4 tūkst. eurų baudą bei baudžiamojo poveikio priemonę – teisės dirbti darbą, susijusį su medicinos bei gydymo paslaugų teikimu, atėmimą dvejiems metams, šį terminą skaičiuojant nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Teismas taip pat priteisė iš Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintam mirusiojo broliui atlyginti turtinę ir neturtinę žalą.

Nuosprendis per dvidešimt dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.