Medikės sprendimas virto nuosprendžiu: nesuteikus pagalbos Panevėžyje mirė vyras

Jeigu medikė Panevėžyje būtų tinkamai apžiūrėjusi gatvėje rastą girtą pusamžį vyrą, galbūt jis nebūtų miręs. Nelaimėlis buvo nuvežtas išsiblaivyti į policijos areštinę ir jo gyvybė netrukus užgeso.

Greitosios pagalbos gydytoja nelaimėlio neapžiūrėjo, nes jis jai grasino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greitosios pagalbos gydytoja nelaimėlio neapžiūrėjo, nes jis jai grasino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greitosios pagalbos gydytoja nelaimėlio neapžiūrėjo, nes jis jai grasino.<br>Asociatyvinė A.Vaitkevičiaus nuotr.
Greitosios pagalbos gydytoja nelaimėlio neapžiūrėjo, nes jis jai grasino.<br>Asociatyvinė A.Vaitkevičiaus nuotr.
Greitosios pagalbos gydytoja nelaimėlio neapžiūrėjo, nes jis jai grasino.<br>Asociatyvinė A.Vaitkevičiaus nuotr.
Greitosios pagalbos gydytoja nelaimėlio neapžiūrėjo, nes jis jai grasino.<br>Asociatyvinė A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-05-13 07:57

Panevėžio apylinkės teismas už tarnybinių pareigų neatlikimą Panevėžio greitosios pagalbos darbuotojai Deimantei Stasiūnaitei skyrė 4 tūkst. eurų baudą ir 2 metus uždraudė dirbti su medicinos bei gydymo paslaugų teikimu susijusį darbą.

Mirusio vyro broliui teismas iš Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties priteisė beveik 4,4 tūkst. eurų.

Įsiteisėjus nuosprendžiui D.Stasiūnaitė bus atleista iš darbo, bet šį teismo sprendimą galima skųsti. Greičiausiai taip ir bus padaryta, nes teisiamoji savo kaltę neigė.

Aptiko prie daugiabučio

Tragiška istorija Panevėžyje nutiko beveik prieš dvejus metus. Vieną vakarą daugiabučio namo kieme praeivis pamatė prie suoliuko gulintį vyrą. Buvo iškviesti medikai ir policininkai.

Nelaimėlį apžiūrėjusi medikė teigė, kad vyras tiesiog smarkiai apgirtęs. Policininkai jį nusivežė į komisariatą, kad išsiblaivytų, bet ten jis po valandos mirė.

Buvo pradėtas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Ekspertai nustatė, kad vyras mirė nuo patirtos pilvo traumos prasidėjus vidiniam kraujavimui.

Paaiškėjo, kad jis susižeidė nuvirtęs nuo suoliuko.

Tai patvirtino ir prie daugiabučio namo įrengtos stebėjimo kameros vaizdo įrašas. Kadangi tai nebuvo žmogžudystė, tyrimą pareigūnai nutraukė.

Prokurorui kilo abejonių

Tačiau abejonių kilo nutrauktų tyrimų bylas tikrinusiam Panevėžio apygardos prokuratūros vadovui Donatui Skrebiškiui.

Peržiūrėjęs byloje esančių vaizdo kamerų įrašus jis suabejojo, ar nelaimėlį, likus maždaug valandai iki jo mirties, apžiūrėjęs greitosios pagalbos ekipažas tinkamai atliko savo darbą.

Tyrimą atnaujinus, prokurorų dėmesys nukrypo į D.Stasiūnaitę.

„Su nepajėgiančiu atsikelti žmogumi ji bendravo mažiau nei minutę ir jokių veiksmų jo sveikatos būklei nustatyti nesiėmė“, – tvirtino Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos išvados patvirtino prokurorų įtarimus. Jie nustatė, kad D.Stasiūnaitė paciento neapžiūrėjo ir neįvertino jo sveikatos būklės.

Sulaukė keiksmų lavinos

D.Stasiūnaitė medike dirba 14 metų. Ji savo kaltės nepripažino.

Teisiamoji tikino, kad nuvykusi į įvykio vietą ir išlipusi iš automobilio ji laikėsi atstumo ir nuo žmogaus buvo maždaug už pusantro metro.

Per mokymus medikai mokomi, kad reikia pasižiūrėti, ar saugi aplinka, todėl rekomenduojama laikytis atstumo.

D.Stasiūnaitės tvirtinimu, ji dar paklausė nelaimėlio, ar jam reikalinga pagalba. Jis esą pradėjo keiktis, priekaištauti, kodėl jie apskritai atvažiavo.

Kadangi vyras atsisakė pagalbos, o jo palikti vieno nebuvo galima, medikė susisiekė su dispečere ir buvo iškviesti policijos pareigūnai.

Per tą laiką, kol atvyko policijos ekipažas, D.Stasiūnaitė laukė sėdėdama automobilyje. Ji matė, kad vyras kelis kartus keitė padėtį, bandė atsigulti, atsisėsti, judino rankas ir kojas.

Prie jo buvo priėję praeiviai, kažko klausinėjo.

Medikė neslėpė, kad tą žmogų stebėjo būdama maždaug už šimto metrų nuo jo.

Ji tikino, kad tam žmogui negalėjo suteikti pagalbos, nes jis ją kelis kartus varė šalin. Išvažiuodama ji matė, kad pareigūnai veda vyrą į policijos mašiną.

Vyras buvo sąmoningas

Panašiai liudijo ir teisiamosios kolega. Jau 20 metų paramediku dirbantis liudytojas tvirtino, kad nukentėjėlis jam buvo matytas, nes pas jį važiavo daug kartų.

Liudytojas dėstė, jog medikės nurodymu bandė prie žmogaus prieiti su pulsometru, kad pamatuotų deguonies pasisavinimą ir pulsą, tačiau nepavyko. Vyras grasino, kad suspardys ir sudaužys.

Teisme liudiję policininkai teigė, jog medikams pasakius, kad vyrui jų pagalbos nereikia, buvo nutarta jį vežti į komisariatą. Jis buvo sąmoningas ir elgėsi kaip girtas.

Prašė atvežti darbo įrankių

Mirusio vyro brolis teisme pasakojo, kad jis gyveno vienas. Pastarąjį kartą jie abu bendravo prieš 4 dienas iki lemtingo įvykio. Brolis prašė atvežti darbo įrankių.

Vėliau jis skambino broliui, bet jis neatsiliepė. Todėl iš pradžių jis pamanė, kad brolis išvažiavo į Radviliškį padirbėti. Tik vėliau iš vieno pažįstamo vyras sužinojo, kad brolio nebėra tarp gyvųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.