Jaunoji gydytoja apie pacientų norą atsidėkoti: kyšis – įžeidimas medikui

Paradoksalu: didelė dalis lietuvių sutinka, kad korupcija medicinoje – sistemos piktžaizdė, tačiau patys linkę gydytojui nešti neva padėkos dovanėlę. Kyšių problemą iliustruoja Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) inicijuota apklausa.

Paciento noras papirkti gydytoją žeidžia mediką, sako A.Bubilaitė.<br>lrytas.lt koliažas
Paciento noras papirkti gydytoją žeidžia mediką, sako A.Bubilaitė.<br>lrytas.lt koliažas
Agnė Bubilaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Agnė Bubilaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 3:23 PM

„Iš gydytojų rezidentų sužinojome, kad būna pačių įvairiausių situacijų, – sako JGA prezidentė Agnė Bubilaitė. – kartais pacientas per prievartą bando įgrūsti vokelį, tenka ir gydytojui žmogų vytis per koridorių, kad grąžintų paliktus pinigus. Yra pasitaikę, kai pacientas atidarė duris ir įmetė banknotą gydytojui į kabinetą“.

Daro sau meškos paslaugą

Medikė pažymi, kad situacijos keistos, jas nuspėti ir pasiruošti gydytojui ne visada paprasta. Visgi, medicinos darbuotojas privalo atsisakyti net ir atkakliai brukamo kyšio.

„Vieno recepto, kaip tą reikėtų padaryti, nėra. Kiek pačiai teko susidurti, visada padėjo pasakymas pacientui, kad jo noras papirkti mane žeidžia. Emocinis momentas suveikia“, – patirtimi dalijasi A.Bubilaitė.

Ji priduria, kad paciento noras atsidėkoti kartais gali ir pakenkti teikiamų medicinos paslaugų kokybei. Pavyzdžiui, buvęs atvejis, kai operacijai paruoštas žmogus iškelia ranką su banknotu joje.

„Operacinėje buvo sudaryta sterili aplinka, kurią vėl reikia atkurti. Tai kainuoja laiko, didėja rizika, kad operacinė nebus 100 proc. sterili. Žmogus gali sau padaryti meškos paslaugą. Gydytojas savo darbą gerai atliks ir be panašių paciento iniciatyvų“, – patikina A.Bubilaitė.

Medikės teigimu, žmonės papildomi gydytojui atsilyginti bando ne tik prieš operacijas, bet ir manydami galį sutepti sveikatos apsaugos sistemos ratus ten, kur jie kartais galimai girgžda.

Pacientai tikisi, kad dovana padės sutrumpinti eilę pas gydytoją, leis gauti papildomą tyrimą. Tačiau medikai dirba pagal galiojančias tvarkas ir tokių paslaugų tikėtis nevertėtų.

Kaip atsidėkoti medikui?

JGA prezidentė paaiškina, kad stengiamasi sistemą skaidrinti, bet ydinga praktika šaknis įleidusi ypač giliai, tad ir problemos sprendimas reikalauja laiko. A.Bubilaitė pripažįsta, kad negalima kaltinti vien tik pacientų.

„Jeigu nei vienas gydytojas neimtų padėkų, faktas, kad pacientai jų ir neduotų. Deja, kai kuriose įstaigose dar sklando nuogirdos, kad egzistuoja nerašytos taisyklės, jog tam tikram gydytojui būtina atsidėkoti materialiai“, – paaiškina A.Bubilaitė.

Kyšis gydytojui – sovietinės praeities reliktas, bet skaidrumo tema, medikės įsitikinimu, aktuali visų kartų žmonėms.

„Jeigu jaunas specialistas dirba įstaigoje, kur kiti kolegos ima padėkas, jis iš to blogo pavyzdžio gali pasimokyti. Todėl turime proaktyviai kalbėti apie tai, kas yra balta, kas juoda, jog gydytojas atsirinktų teisingas praktikas, suvoktų, kad kyšis nėra normalu“, – teigia A.Bubilaitė.

O ką daryti, jeigu vis tiek norisi gydytojui parodyti, kad vertini jo nepriekaištingai atliekamą darbą?

„Geriausia dėkingumą išreikšti žodžiais. Galima medikui pačiam pasakyti, yra visos galimybės ir raštu padėkoti, palikti atsiliepimą. Gydytojui malonu gražaus žodžio sulaukti. Saldainių ir kitų dovanų nereikia“, – patikina JGA prezidentė.

Psichologas: savų ydų nepastebime

Jei gyventojai peikia kyšininkus, kodėl patys gydytojams siūlo dovanas ir nieko blogo tame nemato? Pasak psichologo Edvardo Šidlausko, svetimoje akyje pastebime ir smulkų krislą, o savojoje rąsto nematome.

„Mums lengva įvertinti kitų elgesį, bet savo veiksmų dažnai nereflektuojame ir nuosavų ydų nematome. Pastebime kaimynų ir politikų trūkumus, bet savo netobulumus mums įžiūrėti sunku“, – paaiškina E.Šidlauskas.

Psichologas priduria, kad kyšis žmogui suteikia ir užtikrintumo jausmą. Rūpestis savo sveikata – gyvybės ir mirties klausimai – natūralu, jog kyla stresas, kurį norima numaldyti.

„Nesinori rizikuoti, palikti visko savieigai, todėl nerimastingesni žmonės bando apsidrausti. Tas saugumo garantas gali būti kyšis, dovanėlė, pasiturintis žmogus nueis į privačią kliniką, nes mano, kad gaus geresnės kokybės paslaugą. Tai yra įvairios strategijos sau nuraminti“, – teigia E.Šidlauskas.

Jis taip pat mano, kad materialinės paskatos gydytojams – iš sovietmečio paveldėta praktika. Visuotinis išteklių trūkumas įpratino gyventojus prie kitokių „žaidimo taisyklių“. Žmonės įprato, kad norint paslaugą ar daiktą gauti greičiau, būtinas kyšis.

Sovietinėje Lietuvoje subrendusiems žmonėms susiformavo įprotis duoti kyšį. „Ta inercija ir toliau stumia. Įprotis yra galinga jėga“, – paaiškina psichologas.

Kaip pranešti apie kyšį?

Tiek kyšio davimas, tiek jo ėmimas yra neteisėti veiksmai ir užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Asmuo atleidžiamas nuo atsakomybės už papirkimą tik tuo atveju, jei kyšio iš jo buvo reikalaujama, provokuojama duoti, o pažadėjęs ar davęs kyšį žmogus nedelsdamas apie tai pranešė teisėsaugos institucijai, arba kyšį jis pasiūlė, pažadėjo, ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.

Tiek kyšį duoti mediko spiriamas pacientas, tiek neteisėtos dovanos sulaukęs gydytojas gali kreiptis į Specialųjų tyrimų tarnybą (STT). Tą padaryti galima įvairiais būdais: el. paštu, telefonu, per mobiliąją aplikaciją, paliekant pranešimą STT interneto svetainėje ar atvykus į artimiausią STT padalinį. Informaciją galima palikti ir anonimiškai. Jei pranešama ne anonimiškai, žmogus gali nesibaiminti – jo informacijos konfidencialumas bus užtikrintas teisės aktų nustatyta tvarka.

Medikas taip pat gali kreiptisį įstaigos, kurioje jis dirba, vadovybę ar darbuotoją, įgaliotą korupcijos prevenciją ir kontrolę.

Apie korupciją pranešti galima policijai bendruoju pagalbos numeriu 112 bei Sveikatos apsaugos ministerijai: elektroniniu paštu korupcija@sam.lt; arba anonimiškai nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 800 66 004.

Šiemet gegužę vienai šeimos gydytojai Klaipėdoje teismas skyrė 5 tūkst. eurų baudą. Užfiksuoti keturi atvejai, kai ji ėmė kyšius iš savo pacientų už jos palankumą bei suteiktas konsultacijas. Teismo sprendimu iš medikės konfiskuoti ir neteisėtai gauti 140 eurų. Taigi, medikai skirta bauda net 35 kartus didesnė nei paimtų kyšių suma!

Teisinės atsakomybės neišvengė ir medikę papirkę 4 asmenys. Jie kaltę pripažino, nusikalstamą veiką padarė pirmą kartą, tad nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą. Tačiau ir už keliasdešimties eurų kyšio davimą medikui gresia tūkstantinės baudos.

Geriausia padėka – gražus žodis

Šių metų pavasarį naujienų portalas lrytas.lt kvietė rašyti padėkas projekte „Ačiū medikams“. Projektą „Ačiū medikams“ palaiko Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninė.

Kalbinti sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai taip pat pabrėžė, kad jie gauna atlygį už atliekamą darbą. Geriausia paciento dovana gydytojams – padėkos žodžiai.

„Visų smagiausia, kai žmogus tave susiranda, paskambina ir padėkoja, – viename projekto „Ačiū medikams“ interviu sakė Ukmergės GMP skubios pagalbos slaugos specialistė Jolanta Keburienė.

„Pacientams visada patariu parašyti gerą žodį. Man bus malonu perskaityti ir kiti pacientai matys. Laimingų žmonių atsiliepimai – geriausia reklama gydytojui“, – teigė lrytas.lt kalbintas Respublikinės Panevėžio ligoninės gydytojas pulmonologas Mindaugas Vaitkus.

„Padėka iš kišenės – nepriimtina“, – principinę poziciją išdėstė kitas projekto „Ačiū medikams“ herojus – Kauno klinikų gydytojas kraujagyslių chirurgas Martynas Laukaitis.

Jei norite įvertinti gerą mediko darbą, atsidėkokite jam šypsena ir nuoširdžiu ačiū!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.