Tarp vaikų – neįprastai daug sunkių užkrečiamos ligos atvejų: įsikišti tenka net chirurgams

Medikai įspėja – išaugo sergamumas vėjaraupiais. Neįprastai daug ir sunkių šios ligos sukeltų komplikacijų. Per 5 šių metų mėnesius vien LSMU Kauno ligoninėje gydyta tiek vaikų, kiek pernai per visus metus. Vienintelis būdas išvengti sunkios ligos eigos – skiepai.

Medikai įspėja – išaugo sergamumas vėjaraupiais.<br>lrytas.lt koliažas
Medikai įspėja – išaugo sergamumas vėjaraupiais.<br>lrytas.lt koliažas
LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
Darius Varaškevičius.<br>Kauno klinikinės ligoninės nuotr.
Darius Varaškevičius.<br>Kauno klinikinės ligoninės nuotr.
Darius Varaškevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Darius Varaškevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 8:34 AM

8 mėnesių Luka ir jos mama, viena kitai negaili šypsenų. Džiaugtis yra kuo – dėl vėjaraupių komplikacijų kelias dienas praleidusios ligoninėje, sveiksta.

„Gydymą namuose tęsime, vaistų nemažos dozės ir toliau bus reikalingos, bet, ačiū Dievui, vykstame namo“, – džiaugėsi kaunietė Ernesta.

Mama sako, kad pirmoji vėjaraupiais susirgo vyresnėlė dukra, po kelių savaičių mažoji. Liga sesėms praėjo skirtingai.

„Vyresnioji mūsų neskiepyta, prasirgo gan lengvai (...) o kaip susirgo mažoji (...) kilo tie spuogiukai, daugėjo ir temperatūra iki 38 laipsnių sukilo. Pirmadienį galvoje atsirado tokia nemažo dydžio žaizda, ant kojos dvi žaizdelės ir tada nusprendėme, kad čia jau yra tikrai kažkas baisaus ir atvykome į ligoninę“, – pasakojo Ernesta.

Ligonių jau daugiau nei pernai

Kauno ligoninėje kone kiekvieną savaitę gydomi 5–7 sunkiai vėjaraupiais sergantys vaikai.

„Jeigu per praėjusius metus stacionare turėjome 53 komplikuotus vėjaraupių atvejus, tai šiemet per pirmus 4 mėnesius, jau turime 55. Dažniausiai vaikus guldome dėl antrinės bakterinės infekcijos“, – LSMU Kauno ligoninės Vaikų priėmimo skyriaus vadovas Darius Varaškevičius.

„Kada prasideda bakteremija, sepsis net išsivysto. Yra tokių atvejų, kai kviečiame chirurgus arba siunčiame toliau, nes kai kurias vietas reikia drenuoti, atverti. Vieną vaiką esame išsiuntę neurochirurgų konsultacijai, nes galvos srityje susidarė pūliniai“, – pridūrė gydytojas.

Tarp komplikacijų pasitaiko plaučių ar smegenų uždegimų, kraujotakos sutrikimų. Tad įsitikinimas, kad vaikystėje vėjaraupiais sergama lengvai, pasak mediko, yra mitas.

„Tai tikrai reiktų paneigti ir nemaža dalis serga ne taip lengvai. Nepamirškime, kad keičiasi mūsų gyvenimo būdas, daugiau vaikų yra sergančių lėtinėmis ligomis, tai sergamumas jų dar sunkenis“, – įspėjo D.Varaškevičius.

Liga pakeitė požiūrį

Gydytojas pabrėžia – vėjaraupiais galima susirgti ne kartą. Ypač jei vartojate imunosupresinius vaistus, sergate autoimuninėmis ar onkohematologinėmis ligomis. Vienintelė apsauga nuo vėjaraupių – skiepai. Pasak gydytojų, vakcina – labai veiksminga, todėl paskiepyti vaikai suserga retai.

Medikai pastebėjo, kad daugėja tai supratusių tėvų.

„Paskutiniu metu padaugėjo norinčių (pasiskiepyti – red. past.) ir su mažesniais lėliukais, ir su didesniais, eina aktyviai“, – sakė slaugytoja Vaida Viliūnienė.

Kaunietės Ernestos požiūris po dukros ligos taip pat pasikeitė.

„Iš vaikystės galvojau, jei susergi vėjaraupiais, išdygsta spuogiukai, praeina ir viskas. Nemaniau, kad kažkokių komplikacijų net negalėtų ir būti. Bet kai atsiduri ligoninėje dar su tokiu lėliuku, tai supranti, kad pasiskiepyti, jei yra galimybė, tikrai vertėtų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos reporterei sakė Ernesta.

Vėjaraupiai – ūmi infekcinė liga, kurią sukelia herpes zoster virusai. Jie ypač lengvai plinta per orą, lašeliniu būdu, bendraujant su užsikrėtusiu žmogumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.