Staiga mirusios 20-metės motinai – 30 tūkst. eurų: teismas nusprendė, kad medikai suklydo

Dėl netinkamo gydymo dvidešimtmetės dukters netekusiai motinai iš gydymo įstaigos priteista atlyginti 30 tūkst. eurų neturtinė žala, pranešė sprendimą priėmęs Lietuvos apeliacinis teismas.

Teismas nusprendė, kad mirusiai jaunai moteriai nebuvo tinkamai suteiktos medicinos paslaugos.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Teismas nusprendė, kad mirusiai jaunai moteriai nebuvo tinkamai suteiktos medicinos paslaugos.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 4:47 PM

Jis panaikino apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas ieškinys dėl 60 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo, tačiau apeliacinis teismas nusprendė, kad mirusiai jaunai moteriai nebuvo paskirti ir atlikti reikalingi tyrimai, todėl ieškinį tenkino iš dalies.

„Ieškovės duktė dėl pablogėjusios sveikatos, gerklės patinimo, skausmo atvyko į pirminės sveikatos priežiūros centrą ir kreipėsi į šeimos gydytoją, kuris jai suteikė asmens sveikatos priežiūros paslaugas, išdavė medicininę pažymą dėl neatvykimo į darbą, darbo biržą ar ugdymo įstaigą ir nurodė būklei negerėjant kreiptis dėl pakartotinės konsultacijos.

Po kelių dienų pacientė namuose pradėjo dusti, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, tačiau atvykusiems medikams nepavyko išgelbėti pacientės gyvybės“, – Lietuvos apeliacinio teismo pranešime.

Jame teigiama, kad pirmosios instancijos teismas konstatavo, jog nėra pagrindo tenkinti ieškinio, nes tiek teismo ekspertizės išvados, tiek kiti byloje surinkti įrodymai leidžia daryti išvadą, kad šeimos gydytojo neatlikti apžiūros ir ištyrimo veiksmai neturėjo įtakos pacientės sveikatos būklei ir nelėmė jos mirties.

Pacientė buvo ištirta ir apžiūrėta remiantis jos skundais, nustatyta diagnozė atitiko anamnezę ir apžiūros duomenis, o gydymas buvo paskirtas tinkamai.

Bylą žodinio proceso tvarka išnagrinėjusi Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, įvertinusi byloje surinktus įrodymus, nesutiko su pirmosios instancijos teismo išvada, kad nagrinėjamu atveju sveikatos priežiūros paslaugos buvo suteiktos tinkamai.

„Apeliacinės instancijos teismas priėjo prie išvados, kad pacientei asmens sveikatos priežiūros paslaugos buvo suteiktos nekokybiškai, nesilaikant sąžiningo, protingo ir atidaus profesionalo veiksmų standarto bei maksimalių pastangų kriterijaus. Gydymo įstaigoje pacientei nebuvo paskirti ir atlikti reikalingi tyrimai, žinant, kad pacientė ne kartą buvo sirgusi pneumonija“, – pabrėžia Lietuvos apeliacinis teismas.

Apeliacinis teismas pažymėjo, kad jeigu šeimos gydytojas, vadovaudamasis jo veiklai taikomais standartais, taip pat atsižvelgdamas į anksčiau pacientei buvusius pneumonijos atvejus, būtų buvęs atidus, dėjęs maksimalias pastangas ir būtų nusprendęs atlikti papildomą pacientės ištyrimą, tai būtų galėję padėti tiksliau nustatyti pacientei buvusios kvėpavimo takų infekcijos pobūdį, sunkumą ir, tikėtina, būtų leidę nuspręsti dėl efektyviausių gydymo veiksmų, tinkamesnės pacientės sveikatos priežiūros ir tai būtų padėję išvengti neigiamų padarinių.

Įvertinus motiną ir mirusią dukterį siejusį artimą ryšį, didelius motinos neigiamus išgyvenimus dėl netekties, dėl kurių pablogėjo jos sveikata, atsižvelgus į tai, kad gydymo įstaiga pacientei suteikė netinkamas sveikatos priežiūros paslaugas dėl nepakankamo rūpestingumo, iš gydymo įstaigos motinai priteista atlyginti 30 000 Eur neturtinę žalą.

Įsiteisėjęs teismo nuosprendis per tris mėnesius gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.