Seime kelią skinasi idėja elektronines cigaretes pardavinėti tik gydytojo receptu

Seimas po pateikimo pritarė „valstiečio“ Aurelijaus Verygos siūlomoms pataisoms, kuriomis elektroninės cigaretės būtų parduodamos tik vaistinėse ir tik su gydytojo receptu. Tokiu projektu siekiama sumažinti elektroninių cigarečių populiarumą tarp moksleivių.

vaistinė<br>D.Umbraso nuotr.
vaistinė<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Bagdonas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Bagdonas<br>T.Bauro nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

2023-06-22 15:46

Už projektą balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 18 parlamentarų, 14 susilaikė.

Ketvirtadienio Seimo posėdyje buvo diskutuojama, ar reikalingas toks griežtas elektroninių cigarečių naudojimo reguliavimas. Anot parlamentaro Jurgio Razmos, Lietuva dėl elektroninių cigarečių paplitimo yra beviltiškoje situacijoje, todėl, pažymėjo jis, reikia priimti radikalius sprendimus.

„Aš nesu didelis draudimų šalininkas ir vengiu teikti tokius projektus. Bet su elektroninėmis cigaretėmis tikrai, man atrodo, esame Lietuvoje gana beviltiškoje situacijoje. Čia teikiame projektus – tai cukrų uždrausti dėti, tai kvapus nuimti, tai dar kažką. Nu kas visą tai sukontroliuos? Nenešime į laboratorijas kiekvieną tokį sugautą abejotiną atvejį. Tiesiog neįsivaizduojama ta reali kontrolė“, – kalbėjo J. Razma.

„Aš manau, kad reikia radikalių sprendimų“, – pabrėžė Seimo vicepirmininkas.

J. Razma pripažino, kad tikrai bus pavienių atvejų, kai paaugliai ras būdų, kaip įsigyti elektronines cigaretes. Tačiau politikas akcentavo, kad bendras elektroninių cigarečių vartojimas sumažės.

„Aišku bus atsisiuntimų slaptų, atsivežimų iš kaimyninių šalių, kur tai neuždrausta, bet bendras vartojimas tikrai sumažės, kontrolė tikrai supaprastės“, – pabrėžė J. Razma.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys Andrius Bagdonas pasisakė prieš tokį Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimą, pažymėdamas, kad paauglių rūkymo toks draudimas nepaveiks.

„Be jokios abejonės jaunimas, vaikai yra mūsų šalies ateitis ir mūsų pareiga apsaugoti juos nuo žalingų įpročių. Tačiau nejaugi tikrai tikime, kad atimdami galimybę iš suaugusiųjų įsigyti elektronines cigaretes išspręsime vaikų ir jaunimo vartojimo klausimą?“ – sakė A. Bagdonas.

„Būkime realistai. Paaugliai labai retai bando pirkti elektronines cigaretes fizinėse parduotuvėse. Nepilnamečiai šiuos produktus perka nelegaliai – internetu“, – pabrėžė liberalas.

ELTA primena, kad Seimo nariai pirmadienį įregistravo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekiama uždrausti įprastose parduotuvėse pardavinėti elektronines cigaretes. Pataisos numato galimybę įsigyti elektronines cigaretes tik vaistinėse, turint išrašytą gydytojo receptą.

Projekto autorių teigimu, tokiu būdu būtų siekiama mažinti elektroninių cigarečių vartojimą bei jų prieinamumą ypač nepilnamečiams asmenims ir paaugliams.

Seimo Teisės departamento teigimu, siūlymas elektronines cigaretes ir jų pildykles pardavinėti vaistinėse nedera su vaistinių paskirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.