Nuo kitų metų norinčius mesti rūkyti nemokamai telefonu konsultuos pagalbos linijos specialistai

Nuo kitų metų pradžios šalyje pradės veikti telefoninė pagalbos linija, kurios specialistai nemokamai konsultuos gyventojus, norinčius mesti rūkyti, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), pridurdama, kad šią savaitę su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu (NTAKD) pasirašė sutartį dėl linijos steigimo.

Nuo kitų metų pradžios šalyje pradės veikti telefoninė pagalbos linija, kurios specialistai nemokamai konsultuos gyventojus, norinčius mesti rūkyti.<br>123rf nuotr.
Nuo kitų metų pradžios šalyje pradės veikti telefoninė pagalbos linija, kurios specialistai nemokamai konsultuos gyventojus, norinčius mesti rūkyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 2:54 PM

Anot sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, nors rūkančiųjų skaičius Lietuvoje nuosekliai mažėja, tačiau pastaruoju metu jaunimas vis dažniau įsitraukia į įvairių bedūmių ir elektroninių cigarečių vartojimą.

„Svarbu suteikti esminę informaciją apie tabako žalą organizmui, taip pat palaikyti planuojančius mesti rūkyti, nes tik motyvuotas ir palaikymo sulaukęs žmogus gali sėkmingai tęsti savo kelionę atsikratant žalingų įpročių. Planuojamos kompleksinės priemonės, kurios padidins atsparumą priklausomybėms ir paskatins sąmoningumą“, – teigė ministras.

Tuo metu NTAKD laikinoji vadovė Gražina Belian akcentavo, kad pagalbos linijų specialistų konsultacijos turi lemtingos įtakos atsisakant rūkalų.

„Siekis, kad nuo nikotino priklausomi asmenys sulauktų pagalbos – vienas iš departamento prioritetų. Kaip rodo moksliniai tyrimai, nacionalinės metimo rūkyti telefoninės linijos paslaugos labai padidina tikimybę, kad rūkalius sėkmingai atsikratys to įpročio. Reikalinga būtent nuosekli pagalba metantiems rūkyti, o ne tik pavienės iniciatyvos“, – sakė G. Belian.

Anot ministerijos, numatoma, kad konsultacijas telefonu vienu metu teiks mažiausiai du specialiai apmokyti kvalifikuoti specialistai. Taip pat planuojama viešinimo kampanija, skirta tikslinių gyventojų grupių skatinimui naudotis pagalbos linijos paslaugomis ir motyvavimui mesti rūkyti. Atsikratyti žalingo įpročio norintys gyventojai pagalbos galės ieškoti ir atnaujintoje interneto svetainėje www.nerukysiu.lt, taip pat bus sukurta metimo rūkyti pagalbos mobilioji programėlė.

Pažangos projektas „Nacionalinė metimo rūkyti pagalbos telefoninė linija“ bus vykdomas iki 2029 m. pabaigos. Jis finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis, projekto įgyvendinimui skirta 1,4 mln. eurų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.