Iš ligoninės dingusį vyrą mieste rado pusnuogį: medikų versija artimieji netiki

Trečiadienį skelbta, jog dingo iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) išrašytas 67-erių metų vyras. Laimei, jis atsirado, tačiau vyriškio artimieji mano, kad medikų priežiūrai paliktam pacientui kilo pavojus dėl gydymo įstaigos kaltės.

Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 1:08 PM, atnaujinta Jun 29, 2023, 5:05 PM

RVUL atstovai patikina, kad ligoninę pacientai palieka tik tinkamai įvertinus jų sveikatos būklę.

Rado mieste be rūbų

Lrytas.lt anksčiau rašė, kad Švenčionių rajone gyvenanti Valentina nesuprato, kaip ligoninė galėjo paleisti sunkiai sergantį jos vyrą namo vieną.

Dėl epilepsijos priepuolio ligoninėje kelias dienas praleidęs vyras artimųjų nuostabai trečiadienį anksti ryte staiga buvo išrašytas.

Į tai sureagavo policija: pareigūnai apieškojo geležinkelio ir autobusų stotį, ligoninės prieigas, bet niekur nepastebėjo dingusio asmens. Pasikalbėję su žmona jie paskelbė dingusio asmens paiešką.

Tačiau ketvirtadienio rytą į lrytas.lt kreipėsi paciento šeimos draugu prisistatęs Pavelas (tikrasis vardas redakcijai žinomas, aut. pastaba). Jis pasakojo, kad dingusį vyrą trečiadienį vakare patys artimieji rado Vilniaus Lazdynų mikrorajone.

Tačiau be rūbų. Jis vilkėjo tik savus apatinius ir svetimas, galbūt iš praeivių gautas, kelnes. Artimieji pasakoja, kad vyras nieko neatsiminė ir negalėjo paaiškinti, kaip atsidūrė lauke.

Ketvirtadienį po vidurdienio policija taip pat patvirtino, kad dingęs vyras buvo rastas, jo paieška nutraukta vėlyvą trečiadienio vakarą.

Kelios įtartinos detalės

Anot Pavelo, keistos aplinkybės verčia abejoti, ar gydymo įstaiga pacientą iš tikrųjų išrašė. Artimieji mano, kad nuo vaistų apsvaigęs vyras nebuvo tinkamai prižiūrėtas ir dorai nesigaudydamas aplinkoje pusnuogis pateko į gatvę.

„Ligoninė sako, kad jį išrašė, bet kyla įtarimas, kad jis pats išėjo“, – svarstė Pavelas.

Jis paaiškino, kad paciento rūbai neatsirado, vadinasi, jie turėjo likti ligoninėje.

Pavelas taip pat skundėsi, kodėl pacientą iš ligoninės esą išrašę gydytojai šios žinios nepranešė artimiesiems.

„Žmona buvo davusi savo telefono numerį, prašė paskambinti, jeigu išrašys vyrą, kad galėtų atvažiuoti jo pasiimti“, – akcentavo Pavelas ir pridūrė, jog medikai vėliau pareiškė neprivalantys pranešti apie į namus išrašomą pacientą.

Pašnekovas taip pat pabrėžė, kad ligoninė esą pacientą paleido be jo parašo.

„Išeina, kad jis pats išėjo. Jeigu išrašytas, juk turi būti jo parašas. Bet policija sako, kad jis niekur nepasirašė“, – tvirtino Pavelas.

Pasak jo, šeimos abejones sustiprino ir policijos pareigūnai paraginę rašyti skundą dėl ligoninės aplaidumo.

Įvertina sveikatos būklę

RVUL administracija informaciją apie konkretų pacientą ir jo sveikatos būklę teikti žiniasklaidai atsisako, nes tai yra konfidencialūs duomenys.

Taigi, artimųjų įtarimus, kad vyras ligoninę paliko pats, RVUL atstovai komentuoti taip pat atsisakė.

Tačiau jie pabrėžė, kad iš gydymo įstaigos pacientai išrašomi tik tuomet, jei tai leidžia jų sveikatą arba jie patys to reikalauja.

„Kalbant apskritai, GMP automobiliu atvežti pacientai pirmiausiai patenka į Skubios pagalbos skyrių, kuriame įvertinama jų sveikatos būklė ir jie arba paliekami tolesniam stebėjimui skyriuje arba reanimacinėje palatoje, arba perkeliami į atitinkamą ligoninės skyrių ar reanimaciją gydymui.

Paprastai iš reanimacijos pacientai perkeliami į jų patologiją atitinkantį skyrių, kuriame tęsiamas gydymas (iš reanimacijos į namus jie nėra išrašomi)“, – teigiama RVUL atstovų lrytas.lt pateiktame komentare.

Jame nurodoma, kad pacientai iš ligoninės išrašomi gydytojo sprendimu įvertinus sveikatos būklę, jiems gali būti paskiriamas ambulatorinis gydymas.

„Jei pacientų būklė išrašyti jų neleidžia, pacientai toliau gydomi ligoninėje. Visgi, jei pacientai to reikalauja, jie būna išrašomi.

Deja, ligoninė neturi galimybės pasiūlyti pavėžėjimo paslaugų, tačiau visada informuoja pacientus apie grįžimo namo galimybes. Esant reikalui padeda išsikviesti taksi ar kitą transporto paslaugų teikėją“, – komentavo RVUL administracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.