Kaišiadorietę nuvylė medikų elgesys: „Supyko ponios, kad 5 ryto prikėliau“

Į lrytas.lt redakciją kreipėsi 20-metė Paula. Jauna mergina pasakojo, kad ankstų birželio 21 d. rytą atvyko į Kaišiadorių ligoninės skubios pagalbos skyrių, tačiau deramo medikų dėmesio nesulaukė. Tuo metu gydymo įstaigos atstovai nurodo, kad pacientės būklė buvo tinkamai įvertinta, gydytoja vadovavosi galiojančia tvarka.

Skaitytojos ir ELTA nuotr. koliažas
Skaitytojos ir ELTA nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-29 19:03

Patarė važiuoti namo

„Esu nusivylusi psichinei sveikatai skiriamu rūpesčiu Lietuvoje“, – savo istoriją pradėjo Paula.

Ji prisiminė į ligoninės priimamąjį atvykusi ankstyvą rytą ir budėjusioms medikėms paaiškinusi, kad ją kamuoja perdegimas, o užmigti negali jau dvi paras.

Pokalbį su medikėmis atkūrusi pašnekovė įsitikinusi, kad jų reakcija buvo švelniai tariant abejinga:

– Tu pavartojusi? Girta?

– Ne, nemiegojusi.

– Tai nėra skubus atvejis, važiuok namo.

„O jeigu aš būčiau nusižudžiusi, nes man nesuteikė būtinos pagalbos? Supyko ponios, kad 5 ryto prikėliau“, – ironizavo Paula.

Tiesa, mergina buvo nukreipta psichologo konsultacijai. Tačiau vizitas buvo numatytas penktadienio rytui, t.y. po 2 dienų. Vargu, ar tai pavadinsi skubia medicinos pagalba, skundėsi Paula.

Merginos nuomone, priėmimo ligoninėje metu visai neatsižvelgta į jos ligos istoriją.

„Esu turėjusi psichozę ar neaišku ką prieš pusantrų metų, ji gali pasikartoti, bet pagalba bus po 2 dienų. Dabar gavau 5mg melatonino. Ačiū, mylimai šeimos daktarei“, – savo baimėmis dalijosi Paula.

Gydytoja nematė skubios pagalbos poreikio

Dėl šios istorijos lrytas.lt kreipėsi į Kaišiadorių ligoninės administraciją. Gydymo įstaigos direktoriaus pavaduotoja medicinai Laima Rudienė nurodė, kad atvejis buvo ištirtas.

„Nustatyta, kad pacientė į VšĮ Kaišiadorių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių kreipėsi 2023–06–21 06 val. 03 min.

Gydytojos aprašyta: „Atvyko su paspirtuku, prašo suleisti raminamųjų vaistų, (tabletės netinka). Nusiskundimų nepareiškė, nieko nevartojanti. Eisenos, emocijų sutrikimo nestebima.‘‘

Apie tai, kad pacientė sirgo „psichoze'' informacijos gydytoja neturėjo, pacientė pati neinformavo“, – situaciją komentavo L.Rudienė.

Pasak jos, gydytoja priėjo išvados, kad pacientės būklė neatitiko būtinosios medicinos pagalbos masto kriterijų.

„Buvo prasidedanti darbo diena, pacientė orientuota ir suvokianti savo veiksmus, todėl gydytoja jai rekomendavo dėl psichotropinių vaistų paskyrimo ar nepaskyrimo kreiptis pas gydytoją psichiatrą ir šeimos gydytoją, kuris turi informacijos apie visas pacientės ligas“, – nurodė L.Rudienė.

Ji pabrėžė, kad skubios medicinos pagalbos paslaugos teikiamos vadovaujantis „ LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2004 m. balandžio 8 d. Nr. V-208 ĮSAKYMO Nr. V-208 „DĖL BŪTINOSIOS MEDICINOS PAGALBOS TEIKIMO TVARKOS IR MASTO PATVIRTINIMO‘‘ PAKEITIMO 2018 m. GEGUŽĖS 23 D. Nr. V-598 Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.