Zarasų ligoninėje darbą metė būrys gydytojų – uždaryti keli skyriai, ligonius veža į kitus miestus

Iš Zarasų ligoninės vienu ypu išėjo net dešimt gydytojų. Medikai teigia, kad darbą palikti jie nusprendė, nes nepritaria ligoninės reorganizacijos būdui – dviejų įstaigų sujungimui į vieną. Portale Zarasuose.lt savo poziciją išdėstę gydytojai nurodė, kad drastišką jų sprendimą nulėmė rajono valdžios neįsiklausymas.

Zarasų ligoninė<br>Zarasuligonine.lt nuotr.
Zarasų ligoninė<br>Zarasuligonine.lt nuotr.
Remigijus Lamanauskas<br>Zarasų rajono savivaldybės nuotr.
Remigijus Lamanauskas<br>Zarasų rajono savivaldybės nuotr.
Zarasai.<br>pamatyklietuvoje.lt nuotr.
Zarasai.<br>pamatyklietuvoje.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 3:12 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 6:44 PM

Dėl susiklosčiusios situacijos pasisakė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, pažadėjęs pats nuvykti į Zarasus.

„Zarasuose konfliktas peraugo sveiko proto ribas – dėl gydytojų trūkumo sustojo dalis ligoninės veiklos. Kokios bebūtų savivaldybės ir ligoninės administracijos ambicijos, jos neturi užgožti pagrindinės misijos – teikti gydymo paslaugų gyventojams.

Suplanuotas vizitas į Zarasus, vietoje aiškinsiuosi, kaip normalizuoti situaciją“, – trečiadienį vakare „Facebook“ rašė A.Dulkys.

Pranešama, kad darbo santykius su Zarasų ligonine nutraukė vidaus ligų gydytoja kardiologė Janina Oznanskienė, vidaus ligų gydytoja pulmonologė Vida Veronika Rimševičienė, gydytoja neurologė Svetlana Markina, gydytoja radiologė/echoskopuotoja Ala Maniachina, vidaus ligų gydytojas Justas Grušauskas, laikinai einantis Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus vedėjo pareigas gydytojas geriatras Vidas Šavinis, gydytojas chirurgas, gydytojai budėtojai Viktorija ir Skirmantas Krunkaičiai bei kiti gydytojai ir specialistai.

Paralyžiuotas ligoninės darbas

Gydytojai teigia, jog galutinį jų apsisprendimą išeiti iš darbo nulėmė 2023 m. birželio 22 d. įvykęs Zarasų rajono savivaldybės merės ir vicemerės susitikimas su ligoninės bendruomene, kurio metu nebuvo atsakyta į pateiktus klausimus.

„Dėl esamo gydytojų trūkumo buvo sustabdyta Vidaus ligų skyriaus, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Dienos chirurgijos skyriaus veiklos. Taip pat sustabdyta teisė teikti antrines ambulatorines kardiologo, neurologo, pulmonologo asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Be viso to žlugo ir kiti planai, kurie turėtų teigiamos įtakos tolimesniam gyventojų sveikatos paslaugų teikimo tobulinimui“, – skelbiama medikų išplatintame pranešime.

Įstaigą paliekantys medikai nurodė, jog ne kartą džiaugėsi Zarasų ligoninės pasiekimais ir kūrė ateities planus, darbui mažo miesto ligoninėje pasilikti ketino ir jauna gydytojų rezidentų šeima.

Visgi medikai liko nusivylę Zarasų rajono savivaldybės sprendimu į vieną įstaigą sujungti ligoninę ir Pirminės sveikatos priežiūros centrą. Gydytojai nurodo, kad rajono taryba neatsižvelgė į jų nuomonę:

„Opozicijai paklausus, kodėl pasirinktas šis reorganizacijos būdas, t. y. kurti naują juridinį vienetą, ar spendimas pakankamai išanalizuotas, ar bendrauta su pačiais sveikatos priežiūros specialistais, argumentuota, kad sprendimas priimtas vadovaujantis Vyriausybės rekomendacijomis.

Bet juk skirtinguose Lietuvos rajonuose skirtinga asmens sveikatos priežiūros sistema (skiriasi teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų paketai, kilometražai iki regioninių ir/ar respublikinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir pan.).

Remiantis tuo Vyriausybė ir pateikia tik rekomendaciją, galutinius sprendimus dėl reorganizacijos būdo palikdama priimti pačioms savivaldybėms“, – pabrėžia Zarasų ligoninę palikę gydytojai.

Jie nurodė pritariantys reformoms ir matantys jų reikalingumą, tačiau pabrėžė, kad medikų netenkino pasirinktas jų įgyvendinimo būdas.

Nebematė tolesnių perspektyvų

Medikai nurodė tikėjęsi, kad pavyks susikalbėti. Paskutinę savo darbo dieną, birželio 30 d., skubos tvarka suorganizuotas susitikimas, kuriame viltasi susitarti.

Tačiau, pasak Zarasų gydytojų, merė jame nedalyvavo, ligoninę jiems teko palikti.

„Tai tikrai nebuvo lengvas sprendimas. Labai gaila palikti pelningai dirbančią ir savo veiklą plečiančią įstaigą, kuri per paskutinius metus labai šoktelėjo aukštyn. Kartu ir planus, kurie, rodos, jau buvo pasiekiami ranka“, – rašo Zarasų gydytojai.

„Nebematydami tolimesnių perspektyvų Zarasų ligoninę paliko ir kiti joje dirbę specialistai.

Suprantame ir priimame visas šiuo metu vyraujančias emocijas, tačiau kiekvienas iš mūsų turime teisę pasirinkti su kokia komanda ir vadovu norime dirbti“, – teigė Zarasų medikai.

Iš pareigų traukiasi ir Zarasų ligoninės direktorius Remigijus Lamanauskas. Portalas 15min pranešė, kad liepos 12–oji – paskutinė jo darbo diena.

R. Lamanauskas atskleidė, kad iš ligoninės iš viso išėjo 17 žmonių – gydytojai ir kiti darbuotojai.

„Norėjo išeiti ir daugiau, tačiau pats juos atkalbinėjau, prašiau, kad liktų. Dabar praktiškai nebeliko budėjimo, vidaus ligų skyrius uždarytas, reanimacijos irgi. Čia yra košmaras. Kiti gydytojai ima atostogas, sako pabūsime atostogose ir eisim iš čia“, – 15min sakė R.Lamanauskas.

Pasak jo, pacientus, kuriems nėra kaip suteikti pagalbos Zarasuose, dabar tenka vežti į aplinkinių miestų ligonines.

Lrytas.lt dėl komentaro apie ligoninėje susiklosčiusią situaciją kreipėsi į Zarasų rajono savivaldybės merę Nijolę Guobienę. Sulaukę merės atsakymo, tekstą papildysime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.