Zarasų ligoninę paralyžiavus dideliam konfliktui – išeičių paieška: A. Dulkys gali padaryti tik viena

Ministras Arūnas Dulkys tarpininkaus tarp savivaldybės ir ligoninės kolektyvo, kad būtų normalizuota situacija ir gyventojams būtų užtikrintos gydymo paslaugos kuo arčiau namų, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Arūnas Dulkys tarpininkaus tarp savivaldybės ir Zarasų ligoninės kolektyvo.<br>lrytas.lt koliažas
Arūnas Dulkys tarpininkaus tarp savivaldybės ir Zarasų ligoninės kolektyvo.<br>lrytas.lt koliažas
Tomas Bagdonas<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Tomas Bagdonas<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 12:38 PM, atnaujinta Jul 13, 2023, 4:28 PM

SAM atstovai pabrėžia, kad nei ministerija, nei ministras neturi teisinių įgaliojimų organizuoti įstaigos valdymą – Zarasų ligoninės steigėja yra vietos savivaldybė, kuri atsakinga už sklandų gydymo paslaugų užtikrinimą savo įsteigtoje įstaigoje.

Pirmosios žinios apie Zarasuose įsiplieskusį konfliktą SAM pasiekė dar praėjusią savaitę.

„Ministerija gavo pavienius signalus praėjusios savaitės pabaigoje apie situaciją, kad yra konfliktas, iš karto imtas derinti ministro vizitas į savivaldybę ir ligoninę“, – lrytas.lt informavo sveikatos apsaugos ministro atstovas spaudai Tomas Bagdonas.

 

Pasak jo, A. Dulkys Zarasuose lankysis lygiai po savaitės – liepos 20 d.

„Jo (vizito, red. pastaba) metu vietoje bus aiškinamasi situacija, taip pat bandoma abi konfliktuojančias puses – savivaldybės atstovus ir ligoninės darbuotojus bei administraciją – susodinti už vieno stalo, kad įvyktų dialogas“, – teigė T.Bagdonas.

Jis nurodė, kad geografinė Zarasų padėtis leidžia gyventojams kreiptis į aplinkines ligonines, kurios nutolusios 20–40 km, tačiau tai – tik trumpalaikė išeitis.

„Visgi suprantant ilgalaikius padarinius – susigrąžinti gydytojus praėjus daugiau laiko gali būti sudėtinga, – ministras A. Dulkys imasi iniciatyvos tarpininkauti tarp kolektyvo ir savivaldybės“, – paaiškino T.Bagdonas.

 

Lrytas.lt primena, kad Zarasų ligoninę vienu metu paliko keliolika darbuotojų, kurių dauguma gydytojai. Savo apsisprendimą jie motyvavo tuo, kad nepritaria įstaigos jungimui su Pirminės sveikatos priežiūros centru.

Dėl medikų trūkumo sustojo dalis ligoninės veiklos, uždaryti vidaus ligų ir reanimacijos skyriai, kitų darbas apribotas. Pacientus, kuriems nėra kaip suteikti pagalbos Zarasuose, dabar tenka vežti į aplinkinių miestų ligonines.

Gydymo įstaigą palikę medikai sudėtingą sprendimą paaiškino viešai išplatintu pareiškimu.

Tačiau rajono valdžiai gydytojų motyvai nėra aiškūs. „Kodėl pasitraukė medikai? Man tai yra didelis klausimas – atsakymo iki šiol negaliu konkrečiai pasakyti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai ketvirtadienį sakė Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.