A. Dulkys nemano prisidėjęs prie masiško medikų išėjimo iš darbo: įžvelgia kitą priežastį

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad pastaruoju metu dėmesio sulaukę atvejai, kai medikai masiškai palieka gydymo įstaigas, yra nepelnytai siejami su sveikatos reforma.

Arūnas Dulkys<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Raseinių ligoninė<br>N.Surgaitytės nuotr.
Raseinių ligoninė<br>N.Surgaitytės nuotr.
Zarasų ligoninė<br>Skaitytojos nuotr.
Zarasų ligoninė<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-03 09:32

Pasak ministro, situacijos Zarasų ir Raseinių ligoninėse bei sostinės Centro poliklinikoje susiklostė dėl vietos valdžios nesugebėjimo tinkamai atliepti medikų skundus bei kitų asmeniškumų.

„Visos šitos istorijos turi keletą jas jungiančių linijų. Pirma linija – kad tai yra savivaldybių savarankiška funkcija, visos šios įstaigos yra merų atsakomybėje. Antras dalykas – visos šitos istorijos koreliuoja su politiniu ciklu. Labai aiškiai matosi, kad viskas prasidėjo pasikeitus savivaldybėse vadovams“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Dulkys.

„Trečia linija, kurią matau: įvairias problemas, kurias kelia darbuotojai, medikų bendruomenė, tarkime, vienu atveju sako, kad nereaguojama į patyčias, į mobingą, (...) kad konkursas organizuotas neskaidriai, kad atrankos kriterijai yra negeri – bet vis tiek atsiranda tokių, kurie bando tas savo organizacines bėdas pakišti po tai, kad čia kažkokia reforma vyksta“, – stebėjosi ministras.

A. Dulkys patikino, kad sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformos kaip priežasties, kodėl medikai palieka darbus, neįvardija ir patys gydytojai.

„Šnekina kiekvieną darbuotoją ir gauna informaciją apie tai, kad yra arba asmeniškumai, arba dėl konkurso, arba kažkokie asmeniniai ir kiti dalykai“, – aiškino A. Dulkys, referuodamas į vizitą Zarasuose ir žurnalistų klausimus ten dirbantiems gydytojams.

A. Dulkys pastebėjo, kad sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai aiškiai suformulavo savo priekaištus, tačiau, ministro manymu, situaciją komplikuoja ir nepagarbus vietos savivaldos atstovų bendravimas su ligoninių gydytojais.

„Reikia tiesiog daugiau bendravimo ir nereikia permetinėti savo atsakomybių kitur“, – paragino ministras.

Kaip skelbta anksčiau, liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės įgyvendintu ligoninės reorganizavimu. Pasak medikų, vietos valdžia neatsakė į gydytojų keltus klausimus dėl tolimesnės ligoninės veiklos ir neatliepė jų prašymų. Dėl gydytojų trūkumo Zarasuose sustabdyta kelių ligoninės skyrių veikla.

Problemos dėl darbą paliekančių medikų kilo ir Raseiniuose – miesto ligoninę dėl naujo įstaigos vadovo konkurso ketina palikti 7 darbuotojai. Gydytojai prašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, išgirsti nebuvo. Dėl išeinančių medikų Raseinių ligoninės vidaus ligų skyriuje pradėtas riboti planinis pacientų priėmimas.

Kelios dešimtys medikų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką. Pranešta, kad iš darbo pasitraukė 40 darbuotojų – ne tik poliklinikos skyrių vadovai, bet ir beveik visa administracija, ūkio darbuotojai, atsistatydino gydymo taryba, o galiausiai Vilniaus meras atleido ir patį poliklinikos vadovą Zdislavą Skvarciany. Kaip nurodė Vilniaus savivaldybė, poliklinikos vadovas atleistas dėl sveikatos sistemos autoriteto žeminimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.