Su greitąja į ligoninę atvežta vilnietė pašiurpo nuo piktų gydytojos žodžių: „Kraujuosi, tau gabalais viskas kris“ Įstaiga žada tirti skundą

Baisių skausmų kamuojama jauna moteris praėjusį ketvirtadienį greitosios pagalbos automobiliu buvo atvežta į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę. Tačiau medikamentiniu būdu nėštumą nutraukti nusprendusi moteris teigia dėl savo pasirinkimo sulaukusi gydytojos paniekos ir gąsdinimų. Gydymo įstaiga nurodo skundą gavusi ir šį atvejį ketina nagrinėti.

Baisių skausmų kamuojama jauna moteris praėjusį ketvirtadienį greitosios pagalbos automobiliu buvo atvežta į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.<br>lrytas.lt koliažas
Baisių skausmų kamuojama jauna moteris praėjusį ketvirtadienį greitosios pagalbos automobiliu buvo atvežta į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.<br>lrytas.lt koliažas
Lazdynų ligoninė<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Lazdynų ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 7:55 PM, atnaujinta Aug 24, 2023, 7:57 AM

Manė, kad yra nevaisinga

Kaip pasakoja į portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi Ieva, prieš 3-ejus metus ji išgirdo skaudžią žinią. Vilniaus Santaros klinikos medikai nustatė, kad moteris nevaisinga. Vienintelė paguoda – nauja gyvybė galėtų būti pradėta nebent su kitos moters kiaušialąste.

Nuo tada Ieva nustojo saugotis nėštumo. „Galbūt pasąmoningai netgi norėjau įsitikinti, ar tai tiesa, o gal visgi?“, – svarstė moteris.

Likimo ironija: vilnietės rankose atsirado teigiamas nėštumo testas. Kaip sako pati moteris, testas tik patvirtino, ką jau mažiausiai dvi savaites rodė kūno pokyčiai ir nuojauta, kurią maldė medikų patikinimu, kad ji nėra vaisinga.

„Neslėpsiu, iš vienos pusės nudžiugau sužinojusi, jog, nepaisant, ką sakė gydytojai, galiu pastoti. Tačiau šis nėštumas nebuvo planuotas, – atviravo Ieva. – O ir paskutiniu metu, kol neprasidėjo mokslai, vakarėlių būta tiek, kad vien dėl galimos pažaidos vaikui bijočiau gimdyti. Todėl nieko nelaukusi užsiregistravau į kliniką.“

Užklupo baisūs skausmai

Moteris sužinojo jau 6 savaites esanti nėščia. Gydytojai iš karto supažindino su galimais nėštumo nutraukimo variantais.

Ieva pasirinko medikamentinį būdą, nes išgerti vaistus namie atrodė patraukliau nei nutraukti nėštumą sveikatos priežiūros įstaigoje.

Ginekologė davė 9 tabletes ir paaiškino, kad reikės išgerti po 3 tabletes kas 3 valandas. Įspėjo ir dėl šalutinių simptomų: galimo šaltkrėčio, viduriavimo, skausmo kaip per stipresnes mėnesines.

„Šalutinius jau žinojau, kad skausmo bus – nusiteikiau. Nusipirkau vaistų nuo skausmo, pavalgiau, išgėriau pirmą dozę – važiuojam, galvojau sau“, – prisiminė Ieva.

Žadėti simptomai pasireiškė, tačiau skausmai buvo tokie, kokių mergina gyvenime nebuvo patyrusi. Iš skausmo ant lovos besiraičiusi vilnietė jau ketino kviesti greitosios pagalbos medikus, bet jai palengvėjo. Liko tik silpnumas ir mieguistumas. Tačiau Ieva buvo išgėrusi dar tik pirmą vaistų dozę.

Bet skausmas grįžo „pradėjo intensyvėti ir pasiekė tokį lygį, kad net silpna buvo eiti“. Nepadėjo jokie vaistai nuo skausmo. Ieva iškvietė greitosios medikus.

Ligoninėje išgirdo gąsdinimus

„Greitosios darbuotoja buvo maloni, papasakojus situaciją nuvežė į Respubilkinę Vilniaus universitetinę ligoninę. Ten apžiūrai užregistravo kita darbuotoja, kuri, išgirdusi, dėl ko čia patekau, piktu tonu paklausė, tai kodėl nusprendžiau nutraukti nėštumą?

Tai juk čia normalu, kad skauda, vienok, suprask, ko čia atvažiavai... O kol laukiau vizito pas ginekologę, visa apsižliumbusi iš skausmo, aimanuodama, pradėjau jau kraujuoti ir prasidėjo pykinimas. Visų laimei, vizito ilgai laukti nereikėjo, gal 15–30 min. ir nuvežė pas viską apvainikavusią ginekologę“, – pasakojo Ieva.

„Sėskis, pasakok, kas atsitiko“, – pasak vilnietės pokalbį tik įžengus pro duris pradėjo gydytoja Ž.S.

Ieva prisiminė susitvardžiusi ir ramiai papasakojusi situaciją. Tačiau ginekologė esą užuojautos neparodė. Priešingai – užsipuolė skausmų kamuojamą moterį.

„Sunku apibūdinti, tačiau, atrodo, vos tai išgirdusi, į mane pradėjo lėkti kažkokios neapsakomos pagiežos ir pykčio strėlės. Paklausė, kuris nėštumas, kodėl nenoriu gimdyti. Ir tada prasidėjo gąsdinimai...

„Tai o ko tu tikėjaisi? Kad neskaudės? Taip ir turi būti. Pamatysi, viskas bus dar blogiau. Čia tik pati pradžia. Gersi vaistus, tau dar labiau ims skaudėti, tu kraujuosi, tau gabalais viskas kris. Ko iš mūsų nori? Juk pati to norėjai!“

Ir tokius žodžius ne vieną kartą pakartojo, kad man tik blogiau bus, kad viskas kris gabalais ir kad dar labiau skaudės ir kraujuosiu. Na, argi aš pati taip nenorėjau?! Net nežinau, kaip apibūdinti, bet jos panieką ir pyktį vis dar dabar jaučiu...

Galų gale išsiuntė mane į kitą kabinetą, jog suleistų analgino. Situacija ta pati: kas atsitiko? Kodėl nori nutraukti nėštumą? Spėju, kad suleistum vaistų yra itin svarbu sužinoti nėštumo nutraukimo priežastį...

Bet kokiu atveju, jų suleisti vaistai man nei kiek skausmo nesumažino ir vis dar besikankinanti grįžau namo... Net pagalvoju, ar tikrai tuos vaistus man suleido, jei visos darbuotojos, vos tik išgirdusios apie nėštumo nutraukimą, pradeda tave traktuoti tarsi patį blogiausią žmogų“, – svarstė Ieva.

Namo ji grįžo kamuojama skausmo ir dar labiau sugniuždyta.

„Nesuprantu, ar tikrai toks atšiaurus ir smerkiantis bendravimas ir elgesys turi būti iš gydytojų? Kuomet, atrodo, gali traumą gauti vien dėl to, kaip tave traktuoja ir vertina pagal tavo asmeninį pasirinkimą.

Ačiū dievams ar bala žino kam jau ten, kad turėjau migdomųjų namuose ir išgėrusi jų dvigubą dozę išėjo užmigti.

Tačiau vis dar negaliu užmiršti šios nakties ir ypatingai šios ginekologės šiurkštaus bendravimo su manimi. Po tokio įvykio, manau, dar ilgai liks baimė kreiptis pagalbos į valstybines ligonines“, – pasakojo Ieva.

Ligoninė skundą gavo, jį nagrinės

Ieva tvirtino dėl RVUL administracijai pateikusi skundą dėl, jos įsitikinimu, neetiško medikų elgesio. RVUL atstovai naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad gydymo įstaigą pasiekė nurodytas skundas.

Ligoninė dėl šio atvejo ketina imtis veiksmų. „Situaciją RVUL administracija vertina rimtai, todėl skundą nagrinės RVUL Vidaus audito tarnyba. Taip pat ligoninės administracija deda nuolatines pastangas gerinant medicinos personalo bendravimo įgūdžius ir yra parengusi „Bendravimo standartą“, organizavo bendravimo įgūdžių tobulinimui skirtus mokymus.

Atsižvelgdami į šią situaciją, planuojame parengti ir vidiniais kanalais išplatinti papildomą bendravimo atmintinę su atvejų analize“, – nurodoma lrytas.lt perduotame RVUL komentare.

Gydymo įstaigos administracijos buvo paprašyta įvertinti pateiktos istorijos turinį:

„Pirmiausiai, labai apgailestaujame dėl neigiamos pacientės patirties mūsų ligoninėje.

Norime pabrėžti, kad pacientę apžiūrėjusios gydytojos akušerės ginekologės klausimai pagrįsti ir buvo reikalingi anamnezei surinkti. Taip pat gydytoja suteikė pacientei informaciją apie medikamentinio nėštumo nutraukimo sukeliamus simptomus, tokius kaip skausmas, kraujavimas ir kt., paskyrė nuskausminamųjų vaistų.

Puikiai suprantame, kad nėštumo nutraukimas yra labai asmeniškas ir jautrus sprendimas, kurio priėmimą lemia daugelis veiksnių, tarp kurių – tiek medicininės, tiek socialinės priežastys. Vadovaujamės nuostata, kad medicinos personalo bendravimas su pacientu turi išlikti profesionalus ir mandagus nepaisant paciento kreipimosi priežasties“, – pabrėžia RVUL atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.