V. Čmilytė-Nielsen apie skundus dėl sveikatos reformos: akivaizdu, kad reikia atsakymų

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, su sveikatos reforma ateinantys pokyčiai buvo per vėlai išaiškinti gydymo įstaigoms ir savivaldybėms. Pasak jos, tai turėjo būti padaryta prieš prasidedant pertvarkai. Visgi, parlamento vadovė kylantį nepasitenkinimą ir pasipriešinimą vykdomai sveikatos reformai vertina kaip natūralų.

V. Čmilytė-Nielsen<br>K.Gudžiūnaitė, ELTA nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen<br>K.Gudžiūnaitė, ELTA nuotr.
 Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

2023-09-13 09:57, atnaujinta 2023-09-13 09:58

„Nei viena reforma nepraeina be pasipriešinimo, tai yra didelis pokytis, sisteminis pokytis. Matyt, tokiam pasikeitimui ministerija turi pasiruošti savo argumentavimu, informacijos teikimu, visų pirma tiems, kuriuos ta reforma palies“, – LRT radijui trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Susidaro įspūdis, kad tai nebuvo pilnai padaryta ir ji (reforma – ELTA) aiškinama tada, kai jau yra pradėta – galbūt šiek tiek vėluojama“, – pažymėjo Seimo pirmininkė, pridurdama, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) turi pateikti atsakymus iškylantiems klausimams dėl vykdomos pertvarkos.

„Akivaizdu, kad reikia atsakymų, reikia informacijos“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Vis dėlto, anot parlamentarės, tai, kad kyla nepasitenkinimas dėl vykdomų pokyčių sveikatos sistemoje yra natūralu ir to nereikėtų sieti su iš gydymo įstaigų pastaruoju metu išeinančiais gydytojais.

„Tai, kad kyla klausimų ir nepasitenkinimo dėl pokyčių, tai yra natūralu. To nereikėtų painioti su atskirais atvejais, kartais politinės konjunktūros padiktuotais, kuomet keičiasi vadovybė ar išeina grupė medikų iš vienos ar kitos ligoninės. Nebūtinai tie dalykai yra susiję ir dažniausiai nėra“, – akcentavo politikė.

V. Mitalas: gydytojai išeina dėl sveikatos sistemoje išliekančių įtampų

Situaciją dėl iš Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) išėjusių medikų Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas vertina kaip užsitęsusių įtampų sveikatos sistemoje pasekmę.

„Girdžiu, kad per COVID-19, po COVID-19 kai kurios darbo sąlygos, darbo užmokestis atskirose sveikatos įstaigose pagerėjo, bet įtampos išlieka. Turbūt tai yra viena iš tų įtampų pasekmių, kas įvyko psichiatrijos ligoninėje“, – „Žinių radijui“ trečiadienį situaciją psichiatrijos ligoninėje vertino V. Mitalas.

Pastaruoju metu iš Lietuvos gydymo įstaigų pasitraukė virš 100 gydytojų. Šiais metais iš Vilniaus psichiatrijos ligoninės išėjo 68 darbuotojai, per pirmą rugsėjo savaitę pareiškimus išeiti įteikė 5 gydytojai.

Liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės įgyvendintu ligoninės reorganizavimu. Pasak medikų, vietos valdžia neatsakė į gydytojų keltus klausimus dėl tolimesnės ligoninės veiklos ir neatliepė jų prašymų.

Problemos dėl darbą paliekančių medikų kilo ir Raseiniuose – miesto ligoninę dėl naujo įstaigos vadovo konkurso paliko 7 darbuotojai. Gydytojai prašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, išgirsti nebuvo.

Kelios dešimtys medikų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką. Pranešta, kad iš darbo pasitraukė 40 darbuotojų – ne tik poliklinikos skyrių vadovai, bet ir beveik visa administracija, ūkio darbuotojai, atsistatydino gydymo taryba, o galiausiai Vilniaus meras atleido ir patį poliklinikos vadovą Zdislavą Skvarciany.

Vykdomą sveikatos reformą ne pirmą mėnesį kritikuoja Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), jau du kartus paraginusi ją stabdyti. Socialdemokratai taip pat ragina pradėti išsamų ir viešą reformos svarstymą, atlikti įrodymais grįstą vertinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.