Į ligoninę pakliuvo musmirių prisivalgęs vilnietis: medikus šiurpina Lietuvoje plintantis liaudiškas gydymosi būdas

Į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę (RVUL) buvo paguldytas šešiasdešimties metų vyras, savo noru suvalgęs raudonųjų musmirių.

Toksikologė Gabija Laubner perspėja, kad gydytis musmirėmis – labai bloga mintis.<br>R.Danisevičiaus ir P.Lileikio nuotr.
Toksikologė Gabija Laubner perspėja, kad gydytis musmirėmis – labai bloga mintis.<br>R.Danisevičiaus ir P.Lileikio nuotr.
Musmirės.<br>P.Lileikio nuotr.
Musmirės.<br>P.Lileikio nuotr.
Musmirės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Musmirės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Musmirės.<br>P.Lileikio nuotr.
Musmirės.<br>P.Lileikio nuotr.
Musmirės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Musmirės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Musmirės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Musmirės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Musmirės.<br>V.Balkūno nuotr.
Musmirės.<br>V.Balkūno nuotr.
Musmirės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Musmirės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabija Laubner<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabija Laubner<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Karolina Jasionytė

2023-09-20 14:28

Liaudies medicinoje galima atrasti patarimų ligas patariama gydyti raudonosiomis musmirėmis, bet toksikologai įspėja – tokiais patarimais tikėti pavojinga.

Kaip nurodė portalas lrt.lt, vilnietis musmirių suvalgė sąmoningai, nes patikėjo internete įkeltu įrašu, kad džiovintos musmirių kepuraitės veikia kaip vaistas nuo nemigos.

Internete plinta neaiškūs liaudies medicinos patarimai

Išties, feisbuke galima rasti įrašų neva musmirės teikia medicininę naudą, atstoja vaistus, o komentarų sekcijose – nemažai tam pritariančių internautų.

Pavyzdžiui, rugsėjo 2-ąja feisbuke patalpintas įrašas, kuriame tikinama, kad paprastoji musmirė stiprina organizmą ir gydo visas ligas, taip pat užtikrina ilgaamžiškumą. Prie įrašo prisegtos džiovintų raudonųjų musmirių nuotraukos ir vaizdo medžiaga.

Po šiuo įrašu internautė rašė, kad tokios džiovintos musmirės artimiesiems padėjo išsigydyti žvynelinę, dermatitą, o draugui sutvarkė kepenų ir kraujo ligas. Kita komentatorė patikino, kad džiovintos musmirės jai padeda nuo nemigos. Dar vienas vyras komentavo, kad musmirės „gydo 200 ligų, įskaitant onkologines“.

Visgi RVUL toksikologė Gabija Laubner-Sakalauskienė šią informaciją paneigė. Anot jos, liaudies medicina apskritai nevertėtų pasitikėti, o kalbant apie musmires – tai per daug pavojingi grybai, kad su jais eksperimentuotume.

„Raudonoji musmirė yra nuodingas grybas. Nors, palyginus su žalsvąja musmire, raudonoji iš esmės mirties nesukelia, ji savyje turi sveikatai pavojingų medžiagų, – pabrėžė G. Laubner-Sakalauskienė. – Musmirė turi du pagrindinius nuodus, t. y. muscimolis, sukeliantis haliucinacijas, ir iboteninė rūgštis, kuri yra toksinas, veikiantis nervų ląsteles.“

Ir mažas kiekis musmirių kenkia sveikatai

Toksikologė įspėjo, kad virškinimo sutrikimai, suvalgius musmirių, yra neišvengiami: žmogų lydi pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo ar galvos skausmai. Visgi dėl musmirėse esančio muscimolio ir iboteninės rūgšties pasireiškia ir specifiniai simptomai, tokie kaip psichomotorinis susijaudinimas, haliucinacijos (matomi vaizdai, girdimi garsai ar juntami pojūčiai, kurių iš tiesų nėra). Tai sukelia pavojų tiek pačiam žmogui, tiek aplinkai. Be to, žmogui gali prasidėti traukuliai, krėsti drebulys.

Pasak jos, tai, kad simptomai prasideda suvalgius daugiau nei 5 džiovintų musmirių kepurėles, yra mitas.

„Iš tikrųjų, mano minėti simptomai gali pasireikšti suvalgius ir vos vieną grybo kepurėlę. Tai labai priklauso nuo paties grybo. Nuodų kiekis grybe kasmet yra skirtingas, o tai priklauso nuo augimo sąlygų, rudens meto ir kt.“, – mitą paneigė toksikologė G. Laubner-Sakalauskienė.

Vyrauja ir kitas mitas: esą, apsinuodijimo galima išvengti, jei grybas valgymui paruošiamas tinkamai. Visgi toksikologė paneigė ir tai, ir sakė, kad nėra tokio paruošimo būdo, kuris iš musmirių pašalintų nuodą amatoksiną.

„Jis – itin stabilus, todėl vis tiek išlieka grybą išvirus, iškepus, išdžiovinus ar kitaip apdorojus“, – aiškino gydytoja.

Tame pačiame feisbuko įraše, suklaidinusiame daugybę interneto vartotojų, rašoma ir tai, kad musmirėse yra antibiotiko muskarifino. G. Laubner-Sakalauskienė teigė, kad tokio antibiotiko musmirėse tikrai nėra. Tai – žmonių klaidinimas, tvirtino toksikologė.

„Raudonojoje musmirėje yra 4 medžiagos: iboteninė rūgštis, muscimolis, muskazonas ir muskarinas. Galbūt omenyje turėjo muskariną, bet jei ir taip – tai tikrai nėra antibiotikas. Atvirkščiai, muskarinas yra toksinas“, – patikslino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.