Biomedicinos mokslų daktaras T. Vaičiūnas apie tai, kaip koreguojant mitybą galime padėti lengviau atlaikyti vėžio gydymą

Kiekvienas susirgęs vėžiu nori, kad gydymas būtų kuo veiksmingesnis, saugesnis ir keliantis mažiausiai nepageidaujamų poveikių. Apie tai, kaip koreguojant mitybą galima greičiau atgauti jėgas, atstatyti organizmą gydantis chemoterapija, kalbamės su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gyvensenos medicinos studijų programos vadovu, gyvensenos medicinos kompetencijų ir klinikinių algoritmų pradininku Lietuvoje, biomedicinos mokslo daktaru Tomu Vaičiūnu.

Rekomenduojami nedideli kiekiai šalto spaudimo alyvuogių ar sėklų aliejaus, jūros gėrybės.
Rekomenduojami nedideli kiekiai šalto spaudimo alyvuogių ar sėklų aliejaus, jūros gėrybės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 9:00 AM

– Kokie pagrindiniai mitybos principai ir tikslai chemoterapijos metu?

– Aktyvaus gydymo metu, dėl sumažėjusio apetito, atsiradusio pykinimo, virškinamojo trakto disfunkcijos ar net viduriavimo svarbu užtikrinti pakankamos ir visavertės mitybos įpročius, užkirsti kelią kūno svorio mažėjimo rizikai (ypatingai raumenų masės mažėjimui). Būtina mitybos racioną praturtinti daug baltymų turinčiais maisto produktais. Jei pacientui sunku ryti – rekomenduojama rinktis įvairias skystas formas. Svarbu vengti perdirbtų maisto produktų, stipriai apriboti blogųjų sočiųjų riebalų suvartojimą, kurių gauname valgydami gyvulinės kilmės ir perdirbtus augalinės kilmės produktus. Juos rekomenduojama keisti (pagal poreikį) poli– ir mononesočiosiomis riebalų rūgštimis, kurių yra tokiose augalinės kilmės produktuose, kaip alyvuogės, avokadai.

Rekomenduojami nedideli kiekiai šalto spaudimo alyvuogių ar sėklų aliejaus, jūros gėrybės. Patariama apriboti paprastojo cukraus vartojimą, kurio yra baltų miltų gaminiuose, taip pat iškaitintuose ar kitaip stipriai perdirbtuose produktuose, pavyzdžiui, taip apdorojant vaisius ir uogas. Didesnį dėmesį, pagal galimybes ir toleranciją, skirti pilnos struktūros grūdinėms kultūroms, tirpiajai ląstelienai – uogoms, vaisiams. Jeigu nepasireiškia viduriavimas – nepamiršti ir šakniavaisių, lapinių kultūrų.

Chemoterapijos metu svarbu užtikrinti ne tik maistingo/sotaus maisto gavimą, bet ir oksidacinį stresą mažinančių produktų vartojimą, kuriuose gausu polifenolių, beta-gliukanų, fitosterolių, tirpiosios ir netirpiosios ląstelienos. Svarbi atsižvelgti ir į produktų glikeminį krūvį.

– Yra nuomonių, kad šiek tiek antsvorio susirgus vėžiu gali būti naudinga, kad tokie žmonės lengviau pakelia chemoterapiją. Ar tai tiesą? Kodėl svarbu neprarasti svorio?

– Aktyvaus gydymo metu 10–20 proc. pacientų susiduria su nepakankamos mitybos (suvartojamų maisto medžiagų) išdava – kaheksija. Dėl pablogėjusio apetito, virškinamojo trakto sutrikimų ar fizinių burnos ertmės ir/ar stemplės skausmų pacientai ima mažiau valgyti, ilgainiui stokoja maistinių medžiagų, drastiškai sumažėja gaunamos ir suvartojamos energijos balansas. Ima kristi svoris – neretai raumenų masės sąskaita. Pradinis viršsvoris yra vienas iš onkologijos rizikos veiksnių ir gerą gydymo rezultatą galintis neigiamai veikti komponentų, todėl optimalus kūno masės indeksas (KMI) ir ne per didelis visceralinių (pilvo viduje besislepiančių) riebalų kiekis didina sėkmingesnio gydymo rezultato tikimybę.

– Kodėl pavojingas būtent raumenų nykimas? Kokios dėl to komplikacijos, patologijos gresia?

– Onkologinė kaheksija – pavojinga būklė, nes tai liečia ne tik galūnių skersaruožių raumenų grupes. Nereikia pamiršti, kad mūsų visi vidaus organai yra raumenų struktūros. Silpstant joms, natūralu, pradeda silpti ir organų bei jų sistemų darbas: silpniau dirba virškinamoji sistema, pasunkėja kvėpavimas, didėja širdies nepakankamumo rizika ir pan.

– Ar yra produktų, kurie nerekomenduojami chemoterapijos metu?

– Rekomenduojama stipriai apriboti paprastųjų angliavandenių – tai yra paprastojo cukraus suvartojimą, blogųjų sočiųjų, hidrintų ar kitaip perdirbtų riebalų suvartojimą (margarinas, palmių aliejus, rafinuotas saulėgrąžų aliejus, riebūs pieno ir mėsos produktai). Stipriai apriboti perdirbtų mėsos produktų ir raudonos mėsos vartojimą. Pastarieji, turint pakankamai klinikinių ir epidemiologinių įrodymų, yra priskiriami prie pirmos ir antros grupės, pačių aršiausių kancerogenų žmogaus organizmui, tai yra lemia onkologinių ląstelių vystymąsi.

– Chemoterapijos metu rekomenduojama kaloringa ir baltyminga dieta. Tačiau sergančius dažnai vargina pykinimas, vėmimas ir dėl to jiems apskritai nesinori valgyti. Kaip pagerinti apetitą? Kaip sumažinti šiuos nepageidaujamus poveikius?

– Jei aktyvaus gydymo metu pacientai yra kamuojami virškinamojo trakto sutrikimų, rekomenduojama atkreipti dėmesį į mažiau intensyvesnio skonio produktus, rinktis skystesnes maisto formas. Neperdirbtas, neriebus, gausus gerųjų angliavandenių, gerųjų riebalų, turintis mažai cukraus gali padėti apsaugoti virškinimo sistemą.

– Silpnumas, jėgų nebuvimas – kiti varginantys negalavimai. Kaip maistas gali padėti įveikti šiuos nepageidaujamus poveikius?

– Lėkštės turinys gali labai stipriai prisidėti prie kasdienės energijos apykaitos formavimo, nepaisant išreikšto su gydymu susijusio fiziologinio kūno atsako. Pagrindinius principus jau paminėjau.

– Kokius galbūt Jums užduoda klausimus sergantieji onkologinėmis ligomis dėl mitybos chemoterapijos metu?

– Dažniausi klausimai yra susiję su svorio netekimo, mikro– ir makroelementų bei vitaminų stoka, be abejonės – lėtinio nuovargio klausimai, diarėja (viduriavimas).

– Kokios mokslo naujienos apie mitybą chemoterapijos metu, apie jos įtaką atgaunat jėgas, atkuriant organizmą?

– Gydymo metu būtina atkreipti dėmesį į keletą dedamųjų: pakankamas skysčių ir elektrolitų balansas, pakankamas maistingumas (didelis dėmesys ne tik kalorijoms, o maistingumui – t.y. kiek su suvalgomais maisto produktais gauname būtinųjų maisto medžiagų, mineralų, vitaminų, polifenolių), didelis dėmesys oksidacinį stresą mažinantiems junginiams, omega 3 riebalų rūgštims (lėtinio uždegimo mažinimo strategija), dėmesys pakankamai vitamino D, B12 ir folatų apykaitai, paprastojo cukraus ir sočiųjų riebalų ribojimas, baltymų įvairovė. Tai yra būtinosios sąlygos aktyvaus gydymo metu, į kurias verta stipriai atkreipti dėmesį.

– Kas žinoma apie polifenolių vieta mityboje gydantis chemoterapija?

– Mokslinėje literatūroje vyrauja tyrinėjimai apie polifenolius ir jų poveikį lėtiniam uždegimui, bendrojo imuniteto formavimui. Kas itin aktualu aktyvaus vėžio gydymo metu, polifenoliai padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, su kuo itin dažnai susiduria onkologiniai pacientai chemoterapijos metu. Pavyzdžiui, polifenolis kurkuminas is dažinių ciberžolių padeda palaikyti normalią imuninės sistemos, nervų sistemos veiklą, kvėpavimo ir kepenų sistemos veiklą, normalų kepenų lipidų ir cholesterolio lygį. Kalbant apie minėtąjį svorio palaikymą, dažinė ciberžolė padeda palaikyti normalų apetitą ir virškinimą, būtent kas svarbu, siekiant chemoterapijos metu neprarasti svorio.

Polifenolis resveratrolis iš japoninių pelėvirkščių padeda palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių veiklą. Kurkuminas ir resveratrolis yra unikalūs polifenoliai antioksidantai, tačiau pasižymi prastu biologiniu prieinamumu (pasisavinimu). Kitaip sakant, pagardinus maistą prieskoniu, turinčiu kurkumino, jo naudingo poveikio praktiškai nepajusime, nes kraujyje bus randami tik šios medžiagos pėdsakai. O ką kalbėti apie tai, kad gydantis chemoterapija skrandis, kepenys dažnai būna pažeisti gydymo, virškinimo sistema išsibalansuoja, kamuoja pykinimas, viduriavimas, sunku kažką bepraryti. Atrodytų, onkologiniai pacientai chemoterapijos metu susiduria su dilema: ne tik kaip neprarasti svorio ir atstatyti skysčių balansą vemiant, viduriuojant, bet ir kaip praryti kapsules, tabletes, maistą, kaip ir taip pykina, sudirgusi virškinimo sistema.

Lietuvos mokslininkų unikalus išradimas – į pagalbą besigydantiems chemoterapija

Lietuvos mokslininkų panaudota efektyvaus pasisavinimo technologija Miosol® ir jos dėka sukurti skysti polifenoliai mikrokapsulėse išsprendė polifenolių pasisavinimo problemą. Mokslininkai atsižvelgė ir į tai, kad vienas kurkuminas organizme išlieka trumpai, o pagerinti jo bioprieinamumą pavyko sukūrus jo junginį kartu su resveratroliu vienoje skystoje formoje. Svarbiausi skysto polifenolių kurkumino ir resveratrolio derinio pagal efektyvaus pasisavinimo technologiją Miosol® privalumai yra šie:

  • iki 6 kartų geresnis pasisavinimas, kuris prilygsta injekcijoms į veną;
  • nedirgina skrandžio ir žarnyno;
  • išvengiama papildomos kepenų ir skrandžio apkrovos;
  • ypač tinka žmonėms, kurių skrandis yra jautrus (dėl ligos, gydymo, kt. priežasčių);
  • kurkuminas ir resveratrolis veikdami derinyje išlieka farmakologiškai aktyvūs ir vienas kitą papildo, todėl iki 2,5 karto ilgiau išlieka organizme.

Iš kapsulėse, tabletėse esančių veikliųjų medžiagų pasisavinimas priklauso nuo kiekvieno žmogaus virškinimo sistemos ypatumų. Dar blogiau šis procesas vyksta tada, kai skrandis, kepenys, virškinamasis traktas pažeisti ligos, gydymo. Be to, ir pačios kapsulės ar tabletės gali dirginti ir taip įjautrintą onkologinių ligonių virškinimo sistemą. Todėl onkologiniams ligoniams patariama vartoti skystą polifenolių formą, pagamintą Lietuvos mokslininkų panaudojant efektyvaus pasisavinimo technologiją Miosol®.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.