Chirurgas dr. Olegas Deduchovas: ar tikrai nutukimas yra liga, o ne žmogaus pasirinkimas tokiu būti?

Seniai ir garsiai kalbama, kad nutukimas yra reikšmingas rizikos veiksnys, ženkliai padidinantis širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio atsiradimo tikimybę. Įrodytas glaudus ryšys tarp nutukimo ir 2 tipo cukrinio diabeto: net apie 90 proc. atvejų nutukimas yra pagrindinė diabeto priežastis. Per didelė kūno masė žaloja sąnarių ir raumenų sistemą. Nutukimas didina virškinamosios sistemos, miego apnėjos, nevaisingumo riziką. Taip pat kenkia ir bendrai žmogaus savijautai: nutukę žmonės greičiau pajunta nuovargį, dusulį, sunkiai toleruoja fizinį krūvį. Galiausiai kyla psichologinių problemų – žmogus jaučiasi nevisavertis, vengia bendravimo, kyla depresijos rizika. PSO skelbia, kad nutukimas yra didžiausias neįgalumo veiksnys Europos regione.

PSO skelbia, kad nutukimas yra didžiausias neįgalumo veiksnys Europos regione.<br>Lrytas.lt koliažas.
PSO skelbia, kad nutukimas yra didžiausias neįgalumo veiksnys Europos regione.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 10:00 AM

„Būdama tik 42-ejų metų jaučiausi tarsi visiškai neįgali“

Skaistė pasakoja, kad niekada nebuvo liekna, tačiau jaunystėje tas apkūnumas netrukdė. Tiesa, tuomet tai dar buvo antsvoris, o ne nutukimas.

„Mano specialybė – dar vienas nutukimo rizikos veiksnys, jeigu taip galima sakyti. Kepu tortus. Ir apskritai mėgstu įvairius kepinius, kuriais, be abejo, visą gyvenimą lepinau ir šeimos narius. Tačiau save nuolat ribojau. Kiek pamenu, visada stengiausi numesti svorio. Didžiausia sėkmė – nukritę 12 kg. Netgi pavyko išlaikyti tokį svorį keletą metų. Tačiau ilgainiui vėl visi prarasti kilogramai sugrįžo su kaupu. Galiausiai ėmė didėti kraujospūdis, nuolat skaudėjo galvą. Darbe apie 12 val. tenka praleisti stovint, jaučiau ir stuburo skausmus, ir sąnarių. Stengiausi sportuoti, bet dėl skausmų ir ligų, tai sekėsi sunkiai. Išbandžiau įvairiausias dietas, kreipiausi ir profesionalių dietologų patarimų. Man sunkiai sekėsi viskas, ko ėmiausi.

Galiausiai nusprendžiau atlikti skrandžio mažinimo operaciją. Jau buvo paskirta diena, o aš išvakarėse nusprendžiau nuvažiuoti į parduotuvę. Buvo žiema, slidu. Kritau ir susilaužiau koją. Tad vietoje skrandžio mažinimo operacijos, buvo atlikta kojos operacija. Šiandien galvoju, kad galbūt ir gerai, kad taip nutiko, nes, turėdama daugiau laiko, plačiau pradėjau domėtis apie skrandžio mažinimą inovatyviais būdais. Sužinojau, kad galima skrandžio tūrį sumažinti ir nechirurginiu būdu. Suradau gydytoją, išsiaiškinau, ar tinku šiai procedūrai. Galiausiai ji buvo atlikta, ir šiandien, praėjus metams, džiaugiuosi netekusi net 26 kg“, – istorija dalijasi Skaistė.

Skrandžio mažinimas endoskopu – kaip tai vyksta, ar saugu?

„Prieš 15 metų atsiradusi ir sparčiai populiarėjanti skrandžio mažinimo operacijų modifikacija – endoskopinė skrandžio plastika, kuri atliekama be jokio pjūvio pasižymi dar mažesniu invazyvumu, dideliu efektyvumu ir saugumu. Praėjus dvylikai mėnesių po operacijos pacientai atsikrato iki 70–80 proc. antsvorio, sumažinamos gretutinių ligų komplikacijos ir rizika“, – pasakoja vienas šios operacijos pradininkų Lietuvoje, Klaipėdos jūrininkų ligoninės pilvo chirurgas dr. Olegas Deduchovas.

Chirurgas atskleidžia, kad endoskopinės skrandžio plastikos metu sumažinamas skrandžio tūris, bet paviršiaus plotas išlaikomas. „Endoskopinės procedūros metu skrandis yra sulankstomas, suglaudžiamas iš vidaus, suformuojamas „vamzdelis“, naudojant specialų, ant endoskopo montuojamą vienkartinį įrenginį. Tai sumažina skrandžio tūrį, į kurį telpa apie 150 ml maisto/skysčių. Tai neleidžia valgyti daug. Tačiau ne vien tai svarbu. Pagrindiniai veikimo mechanizmai ne tik, kad mažiau telpa maisto, bet kad sulėtėja jo išsituštinimas, todėl sotumo jausmas išlieka ilgai. Tikėtinas skrandžio mažinimo endoskopu efektas – apie 20 proc. bendros kūno masės netekimas“, – pažymi chirurgas.

Operacijos naujuoju metodu pasižymi mažesne komplikacijų rizika, nėra pooperacinių chirurginių žaizdų. Skrandžio mažinimas endoskopu dėl savo specifikos turi mažiausiai šalutinių poveikių, palyginti su kitais skrandžio mažinimo chirurginiais būdais. Jis 10 kartus saugesnis už chirurgines operacijas.

Tik 5 žmonės iš 100 gali numesti svorio dietos pagalba

Pasak gydytojo, visi jo pacientai buvo išbandę įvairiausias konservatyvias priemones, tačiau rezultatai nenudžiugindavo. „Tik nedidelei daliai pacientų dietologų ir fizinio aktyvumo pagalba pavyksta numesti svorio. Tyrimų duomenis skelbia, kad tokių žmonių būna mažiau nei 5 proc. Kitiems svoris šiek tiek sumažėja, tačiau po kiek laiko vėl grįžta“, – pažymi gydytojas O. Deduchovas.

Nutukę žmonės supranta, kad nutukimas yra liga. Tačiau aplinkiniai neretai klaidingai galvoja, kad nutukęs žmogus toks yra savo noru, tiesiog daug valgo ir nenori nieko keisti. „Taip nebūna, kad norėsiu būsiu storas, norėsiu būsiu plonas. Jeigu būtų taip paprasta, visi būtų liekni. Nutukimas yra liga, atsirandanti dėl daugybės faktorių, o negydant nutukimo galima sulaukti ir neįgalumo“, – pažymi medikas.

Kam rekomenduojamas skrandžio mažinimas endoskopu?

Ši procedūra labiausiai orientuota į žmones, kurių KMI yra 27–42. Tačiau O. Deduchovas pažymi, kad kartu tai nereiškia, kad jos negalima atlikti kitiems. Priešingai, ši procedūra tinka ir itin didelį KMI turintiems žmonės, pvz., kai KMI yra 70–80, kai jau techniškai operacijos neįmanoma atlikti. Medikas teigia, kad turėjęs pacientą, kurio KMI buvo 67. Jam skrandžio mažinimas endoskopu buvo sėkmingas, žmogus neteko apie 60 kg, yra labai motyvuotas ir toliau deda visas pastangas dėl savo sveikatos. Pasak gydytojo, didžiąją dalį jo pacientų, apie 70 proc. sudaro maždaug 40-ies metų amžiaus moterys, kurių KMI yra 35–40.

Gyd. O. Deduchovas pažymi, kad yra dalis pacientų, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepageidauja chirurginių operacijų, kurių metu bus pakeista anatomija, nes bus pašalintas skrandis. Šie žmonės taip pat renkasi skrandžio mažinimą endoskopu, nes gydymas yra saugesnis.

Ko tikėtis sumažinus skrandį endoskopu?

„Skrandžio mažinimo endoskopu procedūra orientuota į ilgalaikį efektą ir didesnį svorio netekimą. Galima džiaugtis, kad mūsų pacientai pasigiria netekę 30–60 kg. Ir svarbiausia, pakartoju, tai ilgalaikis efektas. Pacientai pasakoja, kad jaučia svorio pokyčius ir su tuo susijusį sveikatos pagerėjimą. Daugeliui normalizuojasi kraujo spaudimas arba jam kontroliuoti reikia vartoti mažiau vaistų. Pagerėja glikemijos kontrolė sergantiems cukriniu diabetu, o jam valdyti taip pat reikia mažiau vaistų. Pagerėja miego kokybė, sąnariams tenka mažesnis krūvis, atitinkamai mažiau vargina skausmai, pacientas daugiau juda. Viskas susiję. Procedūros tikslas – ne tik svorį sumažinti, bet ir su antsvoriu ar nutukimu susijusių ligų kontrolę gerinti“, – akcentuoja chirurgas.

Laikytis sveikos gyvensenos reikės visada

Kad svoris sumažėtų ir negrįžtų vien skrandžio mažinimo neužtenka. „Klaidinga būtų įsivaizduoti, kad po operacijos bus galima valgyti viską, kas papuola. Tikrai ne. Pacientams reikės laikytis dietologų patarimų. Praktika rodo, kad po 1–2 metų svoris gali pradėti augti. Todėl labai svarbu, kad žmogus nuosekliai laikytųsi rekomendacijų. Disciplina be galo svarbi. Todėl ir vyksta pokalbiai su pacientais. Turime atsirinkti motyvuotus, disciplinuotus. Turime įvertinti paciento pasiryžimą suprasti, kaip ne tik mums, medikams, bet ir jam rūpi geras rezultatas. Kai yra komandinis darbas, kai medikai su pacientu dirba išvien, tada tikrai pasiekiama puikių rezultatų“, – sako chirurgas.

Norintiesiems pasikonsultuoti dėl šios procedūros

Klaipėdos jūrininkų ligoninė

Pilvo chirurgas dr. Olegas Deduchovas

o.deduchovas@gmail.com

Respublikinė Šiaulių ligoninė

Gydytojas gastroenterologas Justas Birutis

justas.birutis@gmail.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.