A.Dulkys apie masiškai iš darbo išeinančius medikus: visus atvejus vienija gydymo įstaigų vadovų pasikeitimai

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys mano, kad visus medikų išėjimo iš gydymo įstaigų atvejus vienija ne valdančiųjų pradėta įgyvendinti sveikatos reforma, o vadovų kaita. Be to, pažymi ministras, medikų judėjimas yra natūralus reiškinys.

A.Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-22 13:26

„Tiems, kam naudinga ką nors sakyti prieš pokyčius, sakys „štai, žiūrėkite, reformos prasidėjo – žmonės išeina“. Bet jeigu imame kiekvieną atvejį, pavyzdžiui, Zarasus, aš pats asmeniškai buvau nuvažiavęs (...), visi pasakė „ne, ne, čia ne dėl pokyčių, mes čia turime problemų dėl vadovo, tokių problemų dėl senų nuoskaudų“, – laidoje „ELTA kampas“ penktadienį kalbėjo A. Dulkys.

„Visus atvejus šiuo metu vienija vadovų paskyrimai arba vadovų konkursai. Už kiekvieno atvejo stovi vadovo konkursas. Reiškia, tai yra žinutė, kad vadovų kaita suaktyvina bendruomenę kelti visus savo klausimus“, – akcentavo ministras.

Be to, jo teigimu, medikų judėjimo tarp įstaigų reiškinys neturėtų gąsdinti, nes yra natūralus.

„Lietuvoje medikai yra pasiskirstę netolygiai, tai medikų judėjimas irgi yra natūralus. Pats savaime medikų judėjimas mūsų neturėtų gąsdinti, mus turėtų gąsdinti, dėl kokių priežasčių“, – pažymėjo A. Dulkys.

Ministras, kitaip nei opozicija, mano, kad gydytojų išėjimas iš darbo nėra susijęs su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vykdoma sveikatos priežiūros įstaigų reforma. A. Dulkys nesutinka su opozicinėmis partijomis, kurios teigia, kad sveikatos centrų kūrimui priešinasi tiek medikai, tiek savivaldybių atstovai.

Anot jo, šiuo metu 40 Lietuvos savivaldybių yra inicijavusios sveikatos centrų steigimą.

„Reikia dažniau žiūrėti ne ką žmonės kalba, o ką žmonės daro. Šiandien jau 40 Lietuvos savivaldybių yra inicijavusios sveikatos centrų steigimą. Ir tai jiems nebuvo privaloma. Tai reiškia, kad žmonės, kurie yra ant žemės, jie supranta, kad reikia tai daryti“, – kalbėjo A. Dulkys.

Ministro dėmesio centre – vykdomos sveikatos pertvarkos

Ministras, paklaustas apie savo, kaip politiko, ateitį, sakė esantis susikoncentravęs į vykdomus pokyčius sveikatos sistemoje, todėl apie tai kol kas negalvoja.

„Aš žiūriu į šiuos pokyčius kaip į tam tikrą projektą, esu visiškai įsišeimininkavęs, pasinėręs ir negalvoju, neprojektuoju ateities“, – į klausimą apie politinę savo ateitį atsakė A. Dulkys.

„Nes kai tik tai žmogus labai aiškiai susidėlioja, ką jis planuotų, tai gali pradėti daryti poveikį jo šios dienos sprendimams, kurie yra galbūt nepopuliarūs ir labai svarbūs. Tai esu sąžiningai susikoncentravęs dabar tik į pokyčių failus, jokių sprendimų dėl savo ateities nesu priėmęs“, – pabrėžė ministras.

Laidoje „ELTA kampas“ su sveikatos apsaugos ministru A. Dulkiu taip pat aptartas galimas slaugytojų streikas, šeimos gydytojų pasipiktinimai naująja pamokų pateisinimo tvarka bei epidemiologinė situacija.

ELTA primena, kad pastaruoju metu iš Lietuvos gydymo įstaigų pasitraukė virš 100 gydytojų. Šiais metais iš Vilniaus psichiatrijos ligoninės išėjo 68 darbuotojai, iš Zarasų ligoninės pasitraukė 12 medikų, iš Raseinių ligoninės – 7 specialistai. Taip pat 40 darbuotojų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką.

Opozicija medikų išėjimus iš darbo sieja su valdančiųjų pradėta sveikatos priežiūros įstaigų pertvarka. Taip pat, anot kritikuojančių politikų, sveikatos centrų kūrimas tik sumažins sveikatos paslaugų prieinamumą.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) jau antrą mėnesį iš eilės kritikuoja ir ragina stabdyti valdančiųjų pradėtą sveikatos reformą. Rugpjūčio ir rugsėjo pradžioje partija kreipėsi į Seimo daugumą, Vyriausybę ir prezidentą su raginimu atlikti vykdomos sveikatos reformos auditą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.