Akmenės rajone – įtempta drama: praeiviai ir medikai atgaivino klinikinės mirties ištiktą vyrą

Pirmadienio rytą greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos Akmenės teritorinis skyrius sulaukė skambučio, pranešusio apie į darbą vykusio vyro klinikinę mirtį.

Akmenės teritorinio skyriaus GMP komanda<br>Socialinio tinklo nuotr.
Akmenės teritorinio skyriaus GMP komanda<br>Socialinio tinklo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Vildžiūnaitė

Sep 25, 2023, 5:11 PM, atnaujinta Sep 25, 2023, 5:18 PM

GMP tarnybos personalo duomenimis, vyrui įvyko infarktas ir sutriko širdies ritmas, o tai sukėlė klinikinę mirtį.

Į įvykį atskubėjo dvi greitosios medicinos pagalbos brigados ir rado vidutinio amžiaus vyrą. Visa laimė, praeiviai gatvėje atliko jam pradinį gaivinimą.

„Norime labai pasidžiaugti, kad praeiviai buvo sąmoningi ir nebijojo pradėti gaivinti žmogaus. Mums atvykstant jau buvo daromi krūtinės paspaudimai, kas yra labai svarbu norint atgaivinti žmogų“, – lrytas.lt pasakojo GMP specialistė Gintarė.

Nepažįstamieji ir jų žinios bei suteikta pagalba išgelbėjo vyrui gyvybę. Atvykę medikai perėmė gaivinimą ir užtruko vos 12 minučių kol pacientas atsigavo.

Atkurta kraujotaka ir kvėpavimas, vyras saugiai ir sėkmingai pervežtas į Respublikinę Šiaulių ligoninę.

„Atvejų, kai aplinkiniai žmonės žino, ką daryti ir kaip suteikti pirmąją pagalbą pasitaiko vis dažniau. Aišku, kiti galbūt bijo pakenkti žmogui, bet mes visada sakome, kad geriau bandyti gaivinti negu išvis negaivinti žmogaus, nes blogiau, negu jam yra tuo metu, jau nepadarysi“, – komentuoja paramedikas Liutauras.

Pasak Liutauro, jeigu praeiviai būtų nieko nedarę, žmogus net jeigu ir būtų atgaivintas, greičiausiai liktų su ilgalaikiais neurologiniais pažeidimais:

„Žmogaus smegenys išlieka be deguonies apie 4–5 minutes, jeigu jis tiek laiko nekvėpuoja ir vėliau pradedamas gaivinimas, gali atsitikti negrįžtamos pasėkmės.

Jei per pirmas 4–5 minutes žmonės pradėjo krūtinės paspaudimus ir dar tuo labiau, jeigu daro juos kokybiškai, tai ženkliai prisideda prie žmogaus išgyvenimo ir kokybiško jo gyvenimo po atgaivinimo“.

Paramedikas Liutauras ir specialistė Gintarė ragina žmones nebijoti suteikti pirmąją pagalbą, ir primena, kad defibriliatoriaus naudojimas gaivinimo metu, iki atvykstant greitajai pagalbai, daugeliu atvejų užtikrina visišką gaivinimo sėkmę.

„Kai pradarai, nukeli dangtelį ir paspaudi jungimo mygtuką, defibriliatorius automatiškai analizuoja ir įrašytas balsas sako, ką daryti: nuimti elektrodus, uždėti elektrodus, patikrinti pulsą, rekomenduojama defibriliacija ar nerekomenduojama.

Defibriliatorius galima rasti autobusų, traukinių stotyse, didesnėse įmonėse, prekybos centruose, visose „Lidl“ parduotuvėse. Greitosios pagalbos dispečeriai mato, kur yra artimiausias defibriliatorius ir skambučio metu jie tai praneša“, – pasakojo paramedikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.