Gydytoja paaiškino kas nutiks, jeigu negydysite sąkandžio problemų

Tiesūs ir gražūs dantys šiais laikais ne mažiau svarbu nei sveiki dantys. Todėl svarbu ne tik patiems prižiūrėti save, bet ir laiku apsilankyti pas specialistą. Gyd. ortodontė dr. Rūta Almonaitienė laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo, kokios būna sąkandžio problemos, kada jas reikia gydyti ir kas nutiks, jeigu nuspręsite problemas apleisti, o ne gydyti.

Tiesūs ir gražūs dantys šiais laikais ne mažiau svarbu nei sveiki dantys.<br>„Pexels“ nuotr.
Tiesūs ir gražūs dantys šiais laikais ne mažiau svarbu nei sveiki dantys.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 11:14 AM

– Kas yra ortodontas ir ką jis veikia?

– Tai yra gydytojas odontologas, kuris tiesina dantis, taip pat formuoja taisyklingą sukandimą augančiam vaikui arba gali padėti koreguoti netaisyklingą sukandimą jau suaugusiam pacientui.

– Ar ortodontija labiau skirta vaikams?

– Ateina pas ortodontus ir suaugę. Dabar jų ateina vis daugiau. Dalis tų, kurie nori turėti tiesius dantis, negalėjo sau to leisti būdami vaikais, nes arba tuo metu buvo labai mažai ortodontų, arba jų tėvai neturėjo galimybių mokėti už dantų tiesinimą. Anksčiau buvo įprasta galvoti, kad tiesūs dantys nėra niekaip susiję su sveikata. Bet iš tiesų taisyklingas sąkandis lemia taisyklingą kramtymą ir, tuo pačiu, gyvenimo kokybę.

Visgi keisti sąkandį suaugusiam pacientui yra mažiau galimybių nei vaikui. Taip pat ir toks gydymas trunka ilgiau, jis yra sudėtingesnis. O vaikams, kadangi jie gydomi jiems dar augant, kai kurias sąkandžio anomalijas galima koreguoti įprastomis procedūromis.

– Kas tos anomalijos?

– Tai yra netaisyklingas sąkandis, pavadintas moksliškai. Kitaip sakant, kitoks nei normalus sąkandis. Tai gali būti labai lengvo laipsnio nukrypimas, toks nedidelis, kad jo nepastebi nei pacientas, nei paciento tėvai, tik gydytojas specialistas. Gali būti vidutinis sutrikimas, jį pastebės gydytojas odontologas.

– Kada vaikas turėtų apsilankyti pas ortodontą pirmą kartą?

– Amerikos ortodontų sąjunga rekomenduoja patikrinti visus vaikus pas gydytoją ortodontą maždaug septynerių metų amžiaus, t.y. kai jie pradeda eiti į pirmą klasę. Dalis sąkandžio anomalijų ir dantų dygimo sutrikimų yra tokie specifiniai, kad net ir odontologas, prižiūrintis vaiką nuo pirmojo pieninio dantuko, gali nepastebėti laiku tam tikrų problemų. Tad ir pati pritariu, kad kiekvienas vaikas turėtų pas ortodontą pasirodyti septynerių, o tuomet jau galima spręsti, ar vaiką reikia gydyti, ar tai gali perimti odontologas, ar būtinai specialistas.

– O kas nutiktų, jeigu vaikas ateitų gerokai vėliau?

– Didžiajai daliai vaikų greičiausiai nieko blogo nenutiks. Tačiau nedidelis procentas tokių vaikų jau bus atėję per vėlai. Tam tikros sąkandžio anomalijos ar dantų dygimo sutrikimai turi būti pradėti gydyti anksti. Kai kuriems – nuo penkerių metų. Taigi, per vėlai atvykus gydymas bus sudėtingesnis, jis gali netgi reikalauti chirurginės intervencijos arba papildomo didelės apimties gydymo.

Tai nėra masinis reiškinys, bet kai kurios anomalijos yra daug efektyviau gydomos tai darant laiku, o ne pavėluotai.

Kita priežastis pasirodyti laiku – specialistas gali pasižiūrėti, ar yra visų nuolatinių dantų užuomazgos, ar jos taisyklingai išsidėsčiusios kaule, ar nėra dygimo sutrikimų. Jeigu keturiolikmečiui dar neišdygę normaliai dantys, jo gydymas bus tikrai komplikuotas. Gali tekti ir šalinti dantį ar dantis iš kaulo, nes nebus galimybių jo išdaiginti.

– Kada geriausia gydyti sąkandį?

– Sąkandžio gydymo laiką parenka gydytojas, atsižvelgęs į sąkandžio tipą. Lietuvoje labiausiai paplitusi antroji sąkandžio anomalija, kitaip vadinama distaliniu sąkandžiu, kai pakankamai nesiformuoja apatinis žandikaulis. Efektyviausia tokio sąkandžio rūšį gydyti tada, kai vaikas auga intensyviausiai – prieš pat paauglystę.

Jeigu kalbėtume apie trečios klasės sąkandžio anomaliją, kai apatinis žandikaulis labiau atsikišęs į priekį nei viršutinis, tokias anomalijas rekomenduojama pradėti gydyti anksti – dar pirmoje klasėje. Tuo metu dar vis vyksta viršutinio žandikaulio augimas ir tai galima išnaudoti. Jeigu vaikas atvyktų būdamas 14 metų, žandikaulio augimo jau nebepavyktų išnaudoti.

Tad gydymo laikas yra tikrai labai individualus.

Kaip atpažinti sąkandžio problemas, kokios pasekmės laukia, jeigu negydysite sąkandžio anomalijų ir ką daryti, jeigu norite užsiregistruoti pas ortodontą – žiūrėkite pilnoje laidoje „Odontologai pataria“: https://youtu.be/0e4uhZT6uQY

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.