Ministerija plečia ambulatorinės slaugos paslaugas namuose: nuo 2024-ųjų pagalbą teiks ir ergoterapeutai

Lietuvoje augant slaugos poreikiui, stiprinamos ambulatorinės slaugos paslaugas namuose (ASPN). Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), jas galės gauti platesnis pacientų ratas, o paslaugas teikiančių specialistų komandas papildys ergoterapeutai.

Ergoterapija<br>123rf nuotr.
Ergoterapija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 9:45 AM

SAM Asmens sveikatos departamento Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus vedėjos Ilonos Šakienės teigimu, visi pokyčiai inicijuojami atsižvelgiant į specialistų ir pacientų poreikius.

„Siekiame, kad ambulatorinės slaugos paslaugos namuose būtų lygiavertė ir kokybiška alternatyva slaugos paslaugoms stacionare. Nuolat bendraujame su paslaugą teikiančių įstaigų atstovais bei pacientų organizacijomis“, – ministerijos pranešime cituojama I. Šakienė.

Šiuo metu ASPN teikia sveikatos priežiūros specialistų komanda, kurią sudaro slaugytojas, slaugytojo padėjėjas ir kineziterapeutas, tačiau nuo 2024 m. komandą papildys ir ergoterapeutas.

Taip pat bus plečiamas ir ASPN gavėjų ratas. Nuo šiol ambulatorinę slaugą namuose bus galima gauti ne tik po dienos chirurgijos, bet ir po aktyvaus gydymo chirurgijos paslaugų. Įsigaliojus naujiems pakeitimams, ASPN teikiančioms komandoms bus leista teikti pagalbą globos įstaigose, neturinčiose asmens sveikatos priežiūros veiklos licencijos.

Siekiant užtikrinti neįgaliųjų socialinę integraciją, ASPN paslaugos bus teikiamos ne tik paciento namuose, bet ir ugdymo įstaigose bei darbovietėse.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu ASPN paslaugas Lietuvoje teikia 141 asmens sveikatos priežiūros įstaiga, o jomis kasmet pasinaudoja apie 50 500 asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.