Švedai su purvais maišo medikus iš Lietuvos: po skandalingo tyrimo – įtarimų šešėlis virš Kauno

Švedijoje – nemalonus dėmesys Rytų Europoje parengtiems medikams. Vienas didžiausių šalies žiniasklaidos kanalų parengė tyrimą apie akademinį sukčiavimą regiono universitetuose. Šalia Latvijos, Lenkijos bei Čekijos skamba ir Lietuvos vardas. Praėjusią savaitę „Aftonbladet“ paskelbtame reportaže kalbama apie elementarias gydytojų žinių spragas, o švedai įspėjami, kad tokie medikai kelia pavojų jų gyvybei.

Švedijoje – nemalonus dėmesys Rytų Europoje parengtiems medikams. <br>lrytas.lt montažas (aftonbladet stopkadras)
Švedijoje – nemalonus dėmesys Rytų Europoje parengtiems medikams. <br>lrytas.lt montažas (aftonbladet stopkadras)
Medicinos studentai<br>M.Patašiaus nuotr.
Medicinos studentai<br>M.Patašiaus nuotr.
Medicinos studentai<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Medicinos studentai<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Medicinos studentai<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Medicinos studentai<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Medikai<br>T.Bauro nuotr.
Medikai<br>T.Bauro nuotr.
Medikai<br>T.Bauro nuotr.
Medikai<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas<br>G.Bitvinsko asociatyvinė nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas<br>G.Bitvinsko asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 7:06 PM

Įtarimų šešėlis krito ant Kaune įsikūrusio Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU). Jo atstovai pabrėžia, kad akademinio nesąžiningumo atvejai LSMU vertinami principingai ir griežtai: už šiuos pažeidimus šalinama iš universiteto, nenuolaidžiaujant nei vietiniams, nei užsienio studentams. Be to, medicinos studijų kokybę LSMU palankiai vertina nepriklausomi užsienio ekspertai.

Neįgyja būtinos patirties?

Švedų žurnalistai rėmėsi 6 medicinos mokslus Rytų Europoje krimtusių tautiečių liudijimais. Dauguma jų norėjo likti anonimais – video reportaže veidai uždengti, o balsai pakeisti. Apie Lietuvą pasakojo net 3 asmenys.

Vienas pateikė pavyzdį apie mūsų šalyje išsilavinimą įgijusį kolegą: „Jis nežinojo skirtumo tarp arterijų ir venų, tiesiog manė, kad tai ta pati sistema. Tai pačios pagrindinės žinios, kurios įgyjamos pirmaisiais anatomijos studijų metais.“

Lrytas.lt pasiteiravo „Aftonbladet“ žurnalistų apie kurią Lietuvos mokymo įstaigą sukasi kalba. Prie šios istorijos dirbęs Robertas Aschbergas nurodė, kad reportaže pateikiami atvejai apie LSMU.

Kita istorija – medicinos studentai vasaros praktiką susirasti gali savarankiškai. Dalis įsidarbina restoranuose ir picerijose. Universitetui viskas tinka.

Tiesa, kaip ir daugeliu atvejų, reportaže neminima, kurioje konkrečioje šalyje galioja tokia tvarka. Žinutė švedų auditorijai aiški – visame regione vienoda betvarkė.

Švedų žurnalistas lrytas.lt patikslino, kad šis pasakojimas apie universitetą Lenkijoje.

Apie Lietuvoje besimokiusio kolegos žinių trūkumą kalbėjęs liudininkas pateikė dar vieną pavyzdį. Pasak jo, studijų tvarkaraščiuose nurodoma, kad studentai dirba chirurginėje palatoje su gyvais pacientais, bet realybėje tokios patirties jie beveik neįgydavo.

„Praktika iš tikrųjų buvo minimali, bet popieriuje atrodo, kad sutikome daug pacientų ir praleidome daug laiko klinikoje“, – konstatavo vyras.

Reportaže taip pat pasakojama, kad Rygos Stradinio universitete medicinos studentų egzaminai nesikeičia. Užtenka gauti praėjusių metų testą ir mintinai išmokti teisingų atsakymų variantų raides.

Tyrimą atlikę švedų žurnalistai lankėsi Latvijoje ir susitiko su Rygos Stradinio universiteto prodekane Smuidra Žermanos. Bet ši į netikėtai su kamera užgriuvusių svečių klausimus atsakyti nepanoro ir prašė juos adresuoti universiteto komunikacijos skyriui.

Mirė dieną po gydytojo apžiūros

Po video reportažo „Aftonbladet“ šiai temai skyrė atskirą seriją straipsnių. Viename jų teigiama, kad paviešinti faktai sulaukė ir Švedijos švietimo ministro Matso Perssono dėmesio, kuris žadėjo inicijuoti diskusiją su atitinkamomis institucijomis.

Kaip skelbia „Aftonbladet“, 2021 m. gydytojo licencijos Švedijoje neteko 41 medikas, o 11 atvejų pripažinta šiurkšti nekompetencija. 7 medikai – dauguma – rengti užsienio universitetuose.

Plačiau aptartas ir medicinos diplomą Kaune įgijusio gydytojo atvejis.

Į jį kreipėsi 80-metis vyras, jautęs skausmą krūtinės srityje. Gydytojas išrašė vaistų ir patarė užsirašyti pas kineziterapeutą. Kitą dieną 80-metis mirė nuo širdies smūgio.

„Gydytojo elgesys buvo pražūtingas“, – konstatavo licenciją atėmusi Švedijos Sveikatos ir medicininės atsakomybės valdyba. Ji nurodė, kad tai tik vienas iš daugelio netinkamo gydytojo elgesio atvejų.

Pavyzdžiui, 2015 metais jis buvo baustas už vairavimą išgėrus.

Medikas, kuriam šiuo metu 41-eri metai, 2012–2018 m. laikotarpiu turėjo gydytojo licenciją, kuri leido jam užsiimti medicinos praktika Švedijoje.

„Aftonbladet“ publikacijose svarstoma, ar esama tvarka, kai kitose Europos šalyse parengti medikai be jokių egzaminų įgyja teisę dirbti Švedijoje, nėra ydinga. Pavyzdžiais iliustruojama, kad prastos kokybės studijas Rytų Europoje baigę gydytojai kelia pavojų švedų gyvybei.

LSMU: už nesąžiningumą šaliname studentus

Po švedų tyrimo lrytas.lt paprašė LSMU atstovų pakomentuoti universitetui dėl studijų kokybės mestus kaltinimus.

„LSMU atkreipia dėmesį, kad tai vieno asmens (studento) pateiktas vertinimas, kuris dėl įvairių priežasčių nebūtinai gali būti objektyvus ir pakankamai kompetentingas vertinti studijų organizavimą lyginant įvairias šalis“, – teigiama LSMU komentare.

Jame pabrėžiama, kad universitetas turi svarių, studijų kokybę tarptautiniu mastu patvirtinančių argumentų iš visos institucijos vertinimo bei atskirų studijų programų vertinimą atlikusių patyrusių, gerą reputaciją turinčių užsienio ekspertų.

„Viso LSMU veiklą ką tik baigė vertinti solidi išorinių tarptautinių ekspertų grupė, kurioje, be socialinių partnerių ir kitų atstovų iš Lietuvos, buvo ir akademikų, profesorių, medicinos ir aukštojo mokslo kokybės žinovų iš Belgijos, Estijos, Kroatijos, taip pat – ir iš Švedijos.

Vertinant LSMU, dalyvavo ekspertų ir iš Pasaulio medicinos švietimo federacijos (World Federation of Medical Education).

Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) suburti tarptautiniai ekspertai Universitetą įvertino teigiamai: gerai įvertinta viena, labai gerai (be trūkumų) – net trys iš keturių vertinamųjų sričių. Tiek Universitetas, tiek Medicinos studijų programa akredituoti maksimaliam terminui – 7 metams, LSMU studijų kokybė atitinka Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktus.

Vienu LSMU gerosios praktikos pavyzdžių ekspertai nurodė glaudų studijų, tyrimų ir klinikinės praktikos ryšį, mažą studentų iškritimo lygį ir aukštą absolventų kokybės pripažinimo lygį“, – komentavo LSMU.

Jo atstovai taip pat pabrėžė, kad ekspertai išskyrė ir kitą gerosios praktikos pavyzdį – universiteto investicijos į simuliacines mokymo laboratorijas, kurios laikomos viena geriausios tarptautinės praktikos pavyzdžių šioje srityje. Štai Medicinos studijų programoje 2022/2023 mokslo metais tokie simuliaciniai mokymai užėmė beveik 20 proc. studijų, Farmacijos 50–69 proc. studijų.

Ekspertai konstatavo, kad LSMU studijų kokybė atitinka tiek Lietuvos, tiek Europos Sąjungos teisės aktus.

„Taip pat pažymime, kad akademinio nesąžiningumo atvejai LSMU vertinami principingai ir griežtai: už šiuos pažeidimus šalinama iš Universiteto, nenuolaidžiaujant nei vietiniams, nei užsienio studentams.

2020/2021 mokslo metais iš 7 dėl akademinio nesąžiningumo pašalintų studentų 4 buvo medicinos studentai užsieniečiai, 2022/2023 m. m. iš 6 pašalintųjų 3 buvo medicinos studentai užsieniečiai.

Medicinos studijos – sudėtingos, trunka ilgai, valstybė, studentų tėvai, visuomenė šioms studijoms turi didelių lūkesčių – vis dėlto kiekvieno studento sėkmė nemažai priklauso ir nuo asmeninės motyvacijos, pasirengimo bei daugybės individualių dalykų“, – pabrėžiama LSMU komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.