Vilniuje – nekasdienė akcija: nemokamai tirs, ar žmonės neserga diabetu

Cukrinis diabetas – viena pavojingiausių ligų pasaulyje, nuo kurios kasmet miršta milijonai žmonių. Padidėjęs gliukozės kraujyje kiekis randamas net dešimtadaliui kraujo tyrimą atliekančių žmonių Lietuvoje. Tad Nacionalinis kraujo centras (NKC), Lietuvos diabeto asociacija ir Vilniaus Vytauto Didžiojo „Lions“ klubas suvienijo jėgas ir minint Pasaulinę diabeto dieną kviečia vilniečius bei miesto svečius nemokamai atlikti kraujo tyrimus, kurie gali būti svarbi prevencija dėl šios klastingos ligos.

Kraujo tyrimas<br>G.Šiupario nuotr.
Kraujo tyrimas<br>G.Šiupario nuotr.
Danguolė Jankauskienė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Danguolė Jankauskienė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-11-10 10:18

Jau šį sekmadienį, lapkričio 12 d., 7:30 – 13:00 val. Vilniaus katedros aikštėje įsikūrusioje NKC palapinėje gyventojai vos kelias sekundes trunkančio tyrimo metu galės profilaktiškai pasitikrinti gliukozės kiekį savo kapiliariniame kraujyje ir prireikus gauti rekomendacijas dėl tolimesnių tyrimų pas medikus.

Kaip sako NKC direktorius Daumantas Gutauskas, šia akcija norima atkreipti gyventojų dėmesį į tai, jog jei nėra tinkamos priežiūros ir nesitikrinama laiku, žmogui diabetas gali būti labai pavojinga ir daug komplikacijų sukelianti liga. O laiku išsitirti ir sužinoti, ar gliukozės kiekis kraujyje neviršija nustatytos normos, yra labai paprasta.

„Mes visada sakome, jog dovanoti kraujo yra daug pastangų nereikalaujantis darbas, tačiau šįkart norime parodyti, kad atlikus kraujo tyrimą išsitirti dėl cukrinio diabeto yra dar paprasčiau. Labai kviečiame tai padaryti, nes toks tyrimas trunka vos kelias sekundes, o ir procesas labai paprastas.

Iš žmogaus piršto paimamas kraujo lašas, kuris uždedamas ant specialios juostelės. Tuomet specialus prietaisas – gliukomatis per kelias sekundes parodo atsakymą. Po tyrimo Jūs iš specialistų jau gaunate rekomendacijas, ką reikėtų daryti toliau“, – sako D. Gutauskas.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministrės Danguolės Jankauskienės, gyventojų įsitraukimas į profilaktikos programas vis dar yra nepakankamas, todėl ši ir panašios akcijos yra puiki proga pasirūpinti savo sveikata ir užkirsti kelią gręsiančioms ligoms.

„Gyventojams suteikiamos galimybės pasitikrinti sveikatą net penkiose profilaktikos programose, jų apimtys yra plečiamos. Deja, iki galo nepasinaudojama jų galimybėmis, todėl atviros dienos gydymo įstaigose ir į viešąsias erdves persikėlusios patikros ne tik leidžia gyventojams patogiai pasitikrinti, nekeičiant įpročių, tačiau primena ir apie visų ligų prevenciją.

Cukrinis diabetas dėl mitybinių įpročių yra vienas sparčiausiai plintančių susirgimų, todėl raginčiau visus, kuriems rūpi jų ir artimųjų sveikata, apsilankyti NKC palapinėje trumpam tyrimui“, – teigia viceministrė.

Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė pasakoja, jog kasmet organizuojamų akcijų metu maždaug nuo 8 iki 12 proc. arba kitaip tariant dešimtadaliui besitikrinančių randamas padidėjęs gliukozės kraujyje kiekis. Tokiems žmonėms, anot jos, nedelsiant rekomenduojama kreiptis į gydytojus bei atlikti išsamesnius tyrimus.

„Sveiko žmogaus gliukozės kiekis kraujyje nevalgius svyruoja nuo 3,3 iki 5,5 milimolių litre (mmol/l). Tiesa, rodikliai priklauso ir nuo to, kada atliekamas tyrimas, kadangi pavalgius, jie visada bus kitokie. Kai randama didesnė už normą kraujo gliukozė, žmonėms rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad atliktų išsamius tyrimus dėl diabeto. Gydymo įstaigoje tyrimas jau yra atliekamas kraujo veninėje plazmoje. Jei glikemija nevalgius nustatoma daugiau arba lygi 7 mmol/l, o praėjus 2 val. po 75 g gliukozės krūvio yra daugiau arba lygi 11,1 mmol/l, tuomet yra diagnozuojamas cukrinis diabetas“, – pasakoja V. Augustinienė.

Ji priduria, kad bent kartą per metus tikrintis rekomenduojama visiems. Visgi labiausiai susirūpinti turėtų tie, kuriems jau yra 40 metų. Taip pat tie, kurie turi didelį kraujo spaudimą, viršsvorį, padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje ar giminėje yra diabetu jau sergančių žmonių.

Buvęs Lietuvos „Lions“ klubų asociacijos, kuri prisideda prie akcijos organizavimo, gubernatorius (2012–2013 m.), Vilniaus Vytauto Didžiojo „Lions“ klubo narys bei akcijos koordinatorius Arūnas Uleckas sako, jog kai kuriems žmonėms cukrinis diabetas nustatomas per vėlai, kadangi paprasčiausiai vengiama bent kartą per metus nueiti pasitikrinti. O vien tik tą padarius jau būtų galima prisidėti prie šios klastingos ligos prevencijos.

„Labai kviečiame visus nelikti abejingais bei, esant galimybei, pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Taip pat paskatinti tai padaryti ir savo artimus žmones. Juk tik mūsų pačių pastangomis situacija gali pagerėti tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Kasmet dėl cukrinio diabeto pasaulyje miršta maždaug penki milijonai žmonių ir tai yra viena iš dažniausių mirties priežasčių“, – sako A. Uleckas.

Būtent todėl pasaulinė „Lions“ klubų asociacija jau daugelį metų investuoja į su diabetu susijusius tyrimus, remia prevencines iniciatyvas, skatina visuomenės švietimą. Tokios akcijos kaip ši, pasak jo, yra puikus būdas padėti diabetu sergančių žmonių gyvenimams ir, svarbiausia, užkirsti kelią šiai klastingai ligai.

Tarptautinė diabeto federacija skaičiuoja, kad pasaulyje vienas iš dešimties suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Visgi yra ir labai daug tokių, kurie dar nežino, jog serga, kadangi nėra atlikę tam išsiaiškinti reikalingų tyrimų.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje 20–79 m. amžiaus gyventojų grupėje 1 tūkst. gyventojų tenka maždaug 186 diabetu sergantys žmonės. Cukrinio diabeto paplitimas šio amžiaus gyventojų grupėje yra 9,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.