Dėl mažų slaugytojų atlyginimų A. Dulkys kreipsis į gydymo įstaigų vadovus

Slaugytojams piktinantis per mažais atlyginimais, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia prašysiantis gydymo įstaigų vadovų kitais metais slaugos darbuotojams sparčiau kelti darbo užmokestį. Anot ministro, per pastaruosius penkerius metus būtent slaugytojų atlyginimai augo mažiausiai.

Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Auristida Gerliakienė<br>T. Bauro nuotr.
Auristida Gerliakienė<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

Nov 12, 2023, 10:12 AM

„Pagal „Sodros“ duomenis, gydytojai specialistai Lietuvoje patenka į penketuką geriausiai apmokamų profesijų. Matome, kad per pastaruosius penkerius metus sveikatos sistemoje darbo užmokesčiai spartėjo sparčiausiai iš visų profesijų. Tačiau būtent slaugytojų grupę, šią bendruomenę, kurios yra virš 20 tūkst. mūsų sistemoje, deja, tas gėris yra pasiekęs mažiausiai“, – Eltai komentavo A. Dulkys.

Todėl, pažymėjo ministras, jis artimiausiu metu kreipsis į Lietuvos gydymo įstaigų vadovus dėl spartesnio slaugytojų atlyginimo didinimo.

„Kreipsiuosi, kad skirstant lėšas kitiems metams ir priimant sprendimus, jie į tai atsižvelgtų ir slaugytojams didintų atlygius didesniu procentu negu kad iki šiol. Nes tam mes dar šiais metais skyrėme išteklius“, – tikino A. Dulkys.

Ministras pabrėžia, kad už darbuotojų atlyginimus yra atsakingi gydymo įstaigų vadovai. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skiria lėšas už paslaugų teikimą, aiškina A. Dulkys, todėl darbo užmokesčio paskirstymas yra vidaus politikos klausimas.

„Mes primirštame, kad ne ministras, ne Sveikatos apsaugos ministerija moka darbo užmokestį. Lietuvoje sveikatos sistema yra pagrįsta ne taip, kaip valstybės tarnyboje, kad yra etatas ir kažkokios ribos. Mes mokame gydymo įstaigoms už paslaugų teikimą, į tą paslaugos įkainį yra įkalkuliuojama viskas – ir sąnaudos, ir elektra, ir infliacija“, – teigė A. Dulkys.

„Ir tada nuo įstaigos darbo užmokesčio vidaus politikos priklauso, ką, kokiu santykiu dalina, nes įstaigos yra skirtingos, yra skirtingi krūviai“, – pabrėžė ministras.

A. Dulkys planuoja slaugytojų atlyginimų klausimą aptarti ir susitikimuose su gydymo įstaigų, kurių steigėja yra ministerija, dalininkais.

„Ten, kur Sveikatos apsaugos ministerija yra (gydymo įstaigų – ELTA) steigėjai, dalininkai, tai mes aptarsime ir per dalininkų susirinkimus“, – tikino ministras.

ELTA primena, kad ketvirtadienį vykusiame Seimo Laisvės frakcijos susitikime su medikų atstovais buvo išreikštas pasipiktinimas per mažais slaugytojų atlyginimais. Medikų atstovai tvirtino, kad šalyje dirbantys slaugos specialistai patiria per didelį darbo krūvį, o jų atlyginimai – per maži. Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) pirmininkės Auristidos Gerliakienės teigimu, būtent dėl to Lietuvoje pasilieka dirbti tik trečdalis slaugos mokslus baigusių specialistų.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, slaugytojų darbo užmokestis šiais metais augo 27 procentais.

„Lyginant su praeitais metais, slaugos ligoninėse slaugytojo darbo užmokestis padidėjo apie 27 procentus. Jeigu pernai buvo vidurkis šiose ligoninėse 1784 eurų už etatą „ant popieriaus“, bruto, tai šiais metais apie 2270 eurų“, – teigė VLK direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.