Gydytoja endokrinologė: daugėja sergančių 1 tipo cukriniu diabetu

Kiekvienais metais Kauno klinikose diagnozuojama apie 100-ui pacientų 1 tipo cukrinis diabetas. Gydytojai pastebi, kad kiekvienais metais sergančiųjų šio tipo diabetu daugėja. Dr. Diana Šimonienė, Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos Diabetologijos sektoriaus vadovė, sako, kad sergamumo didėjimas gali būti siejamas su stresiniu gyvenimo būdu ir pasikeitusia mityba.

Dr. Diana Šimonienė sako, kad sergamumo didėjimas gali būti siejamas su stresiniu gyvenimo būdu ir pasikeitusia mityba.<br>lrytas.lt koliažas
Dr. Diana Šimonienė sako, kad sergamumo didėjimas gali būti siejamas su stresiniu gyvenimo būdu ir pasikeitusia mityba.<br>lrytas.lt koliažas
Diabetas, patikra, akcija.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
Diabetas, patikra, akcija.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kauno klinikų inf.

Nov 14, 2023, 9:50 AM

„1 tipo cukrinio diabeto atsiradimas siejamas su imuninės sistemos išsibalansavimu, kai organizme pradeda gamintis antikūnai, naikinantys kasos ląsteles, gaminančias insuliną, – aiškina D. Šimonienė. – Neretai imuninė sistema gali pradėti klaidingai suvokti kasą dėl genetinių priežasčių arba patirtų stresinių situacijų, pavyzdžiui netekties.“

Taip pat imuninė sistema gali išsiderinti, persirgus įvairiomis infekcinėmis, virusinėmis ligomis, vartojant tam tikrus vaistus. „Šiuo metu keliamos teorijos, kad galbūt žmonių žarnyno mikrobiota pasikeitusi dėl mūsų gyvenimo tempo, įtampos, streso, gausaus vaistų vartojimo. Manoma, kad būtent dėl to sergančiųjų 1 tipo cukriniu diabetu daugėja“, – pasakoja gydytoja endokrinologė.

Deja, priemonių, kurios padėtų išvengti šios klastingos ligos pasaulyje nėra, tačiau šiandien, pasitelkiant inovatyviausius gydymo metodus ir medikamentus, pacientams galima užtikrinti visavertį gyvenimą.

„Priemonių, kurios padėtų sustabdyti antikūnų atakavimą, neturime, bet galime gydyti pasekmę – kasos negebėjimą pagaminti insulino, – sako dr. D. Šimonienė. – Džiaugiamės, kad jau šimtą metų visame pasaulyje turime insuliną, kuris padeda tinkamai sureguliuoti cukraus kiekį žmogaus kraujyje, o su jo atsiradimu diabetas tapo nebe mirtina liga.“

Pasak dr. D. Šimonienės, naujausias išradimas – jutikliai, padedantys fiksuoti cukraus kiekį kraujyje ištisą parą. „Jie fiksuoja kiekvieną minutę ir duoda signalą pacientui, jei cukraus kiekis labai pasikeičia. Todėl žmogus turi saugiklį, kad laiku sužinos apie pakitimus organizme, – akcentuoja gydytoja endokrinologė. – Su šiuo jutikliu kontaktuoja insulino pompos, kurios, jei gliukozės kiekis kraujyje labai sumažėja, nustoja tiekti insuliną, kai padidėja – tiekia jo daugiau.“

Technologijos yra nepamainomos siekiant geros diabeto kontrolės, dar daugiau, jos leidžia diabetą paversti tam tikru gyvenimo būdu. „Kai esi sveikas, nereikia galvoti, kaip mano kasa sugebės išskirti insulino, jei suvalgysiu norimo maisto, ar sugalvosiu bėgti aplink stadioną.

Tuo tarpu sergančiajam 1 tipo cukriniu diabetu reikia nuolat suplanuoti, ką valgys, koks cukrus bus prieš ir po valgio, siekiant apsaugoti save nuo žalingo cukraus poveikio, jei jis kraujyje nuolat išliktų aukštas“, – teigia dr. D. Šimonienė.

Vienintelės priemonės padedančios išvengti 1 tipo cukrinio diabeto yra stiprinti imuninę sistemą. „Reikia stengtis patirti kuo mažiau streso, laikytis sveikos mitybos principų, sportuoti, gerti vitaminus, laikytis tinkamo miego režimo“, – rekomenduoja dr. D. Šimonienė.

Lapkričio 14 dieną minima Pasaulinė diabeto diena. Minint šią progą, lapkričio 11 dieną Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos medikai ir visi norintys palaikyti cukriniu diabetu sergančius žmones, ėjo į žygį „Einu kartu, nes man rūpi Tu“. Žygyje dalyvavo apie 150 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.