SAM: didinamas GMP pastočių skaičius – pagalba bus arčiau gyventojų

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) siekiant stiprinti Greitosios medicinos pagalbos (GMP) paslaugų prieinamumą, didinamas GMP pastočių skaičius.

Ariogaloje atidaryta GMP pastotė<br>Raseinių r. savivaldybės nuotr.
Ariogaloje atidaryta GMP pastotė<br>Raseinių r. savivaldybės nuotr.
Nerijus Mikelionis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nerijus Mikelionis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sveikatos apsaugos ministerija

Dec 7, 2023, 12:56 PM

„Naujai įkurtos pastotės bus arčiau gyventojų, todėl jose budėsiančios GMP brigados dar greičiau reaguos į gautus iškvietimus. Įgyvendinti pokyčiai prisidės prie tolygaus greitosios medicinos pagalbos teikimo visoje Lietuvoje“, – sakė SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė.

Įrengs 7 naujas GMP pastotes

GMP tarnybos generalinio direktoriaus Nerijaus Mikelionio teigimu, vienas iš centralizacijos tikslų buvo plėsti GMP brigadų tinklo išdėstymą Lietuvoje. Siekiama naikinti pilkąsias zonas, kuriose gyventojai reikiamos pagalbos sulaukdavo nepakankamai greitai, rašoma SAM pranešime.

Pasak jo, „operatyvumas visuomet priklauso nuo vietos, kurioje yra brigada, todėl GMP pastočių tinklo plėtra labai stipriai prisideda prie paslaugos prieinamumo gerinimo.“

N. Mikelionis pažymėjo, kad naujos pastotės įrengiamos vadovaujantis ilgamete iškvietimų analize, buvusių vykimų į iškvietimus operatyvumu, gyventojų tankiu, atstumu iki artimiausios pastotės ir iškvietimų pasiskirstymu.

Jo teigimu, šiuo metu šalyje yra 110 pastočių, tačiau jų bus įkurta dar daugiau.

„Nuo š. m. liepos mėnesio jau buvo įrengtos 4 naujos GMP brigadų pastotės Ramygaloje, Ariogaloje, Vievyje ir Ventoje. Artimiausiu metu ruošiamasi įkurti dar 7 pastotes Baisogaloje Radviliškio rajone; Užventyje, Kelmės rajone; Sedoje, Mažeikių rajone; Skaudvilėje, Tauragės rajone ir Trakų Vokėje šalia Vilniaus. Taip pat ieškoma patalpų Akademijoje, Kėdainių rajone; laukiama, kol bus suteiktos patalpos Birštono mieste“, – teigė N. Mikelionis.

Investicijos sustiprins GMP darbuotojų darbo sąlygas

Iki 2027 m. GMP tarnyba sulauks 50 mln. eurų vertės investicijų iš Europos Sąjungos. N. Mikelionio teigimu, didžioji dalis lėšų (31,8 mln. eurų) bus panaudota GMP automobilių parko atnaujinimui ir naujų automobilių su modernia medicinos įranga įsigijimui. Tai leis skirtingų regionų GMP darbuotojams suvienodinti darbo sąlygas.

Likusi investicijų dalis bus skirta infrastruktūros ir pastočių patalpų atnaujinimui, skaitmeni-zavimui. Taip pat GMP specialistų mokymams ir GMP dirbančių vairuotojų perkvalifikavi-mui į paramedikus.

GMP tarnybos įkūrimas yra GMP reformos dalis. Naujosios tarnybos administracija veikia Kaune ir yra keturi regioniniai filialai: Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose, kurie koordinuoja greitosios medicinos pagalbos brigadų veiklą visoje šalyje. Tarnyba vienija beveik 3 tūkstančius darbuotojų – skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistų, gydytojų, paramedikų, vairuotojų ir kitų specialistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.