Valstybės kontrolė: sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turi būti gerinamos

Vaistų kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingus vaistus turėtų būti gerinamos. Be kita ko, vis dar būtina ieškoti ir priemonių, kurios užtikrintų racionalų vaistų vartojimą, teigia Valstybės kontrolė.

Vaistinė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaistinė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 1:18 PM

Pasak Valstybės kontrolės auditorių, 92 proc. sprendimų įrašyti ar neįrašyti vaistinį preparatą į kompensuojamųjų vaistų sąrašą vėlavo. Vaistų prieinamumą apsunkina ir tai, kad 2020–2023 metais skirta 76 proc. mažiau lėšų rezerviniame sąraše esantiems vaistams.

Tuo metu Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidos vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms didėjo, bet dėl lėšų trūkumo pernai buvo priimti 43 proc. visų sprendimų neskirti lėšų 28 pacientų labai retų ligų gydymui.

Tuo metu patogiau informuoti visuomenę apie vaistinių preparatų tiekimo sutrikimus planuojama jau kitąmet, o kompensuojamųjų vaistų kainyno administravimas tobulintinas, teigia auditoriai.

Valstybės kontrolė taip pat atkreipė dėmesį, kad gyventojams nepakankamai užtikrinama informacija apie racionalų vaistų vartojimą. Todėl, jos teigimu, galimybė gyventojams patogiai rasti reikalingos informacijos apie jų vartojimą neužtikrinama.

„Prie racionalaus vaistų vartojimo prisidėtų receptinių vaistų pakartotinis išdavimas vaistinėje, individualių dozių paruošimas, naujai paskirtų vaistų vartojimo stebėsena, lėtinių ligų valdymo paslauga, išsami vaistų, medicinos priemonių ir maisto papildų vartojimo peržiūra“, – pranešime spaudai cituojama audito grupės vadovė Kristina Česaitienė.

Trūkumų rasta ir vertinant vaistų pasiekiamumą nuo didžiųjų miestų nutolusiose šalies vietovėse gyvenantiems asmenims. Auditorių teigimu, fiziškai pasiekti vaistus jiems tebėra sudėtinga, nepaisant to, kad nereceptinių vaistų galima įsigyti degalinėse ar prekybos centruose, vaistai platinami gydymo įstaigų padaliniuose, pagalbą teikia socialiniai darbuotojai.

Tuo metu nuotolinės prekybos būdu įsigyjama 0,07 proc. receptinių vaistų, kol kas nėra ir galimybės įsigyti receptinių vaistų su e. receptu kitose ES šalyse.

Anot Valstybės kontrolės, įgyvendinus pateiktas rekomendacijas, sprendimų įrašyti ar neįrašyti vaistinį preparatą į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, priimtų nevėluojant, iki 2026 m. padidės nuo 8 iki 100 proc.

Tuo metu ministerijai nustačius stebėsenos rodiklius, kasmet būtų priimti pagrįsti sprendimai keisti ar nekeisti kompensuojamųjų vaistų kainodarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.