Laukdamas vaistų žmogus gali numirti: ragina A. Dulkį imtis veiksmų

Valstybės kontrolės auditui nustačius, kad 92 proc. sprendimų patvirtinti kompensuojamuosius vaistus vėlavo, socialdemokratai ragina sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį gerinti kompensavimo sistemos sąlygas pacientams.

Arūnas Dulkys<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-14 15:30

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnės Rasos Budbergytės teigimu, ministras į susiklosčiusią situaciją turėtų reaguoti nedelsiant.

„Valstybės kontrolė atskleidė didžiulį skaudulį mūsų sveikatos sistemoje – tragišką kompensuojamųjų vaistų neprieinamumą. Pasirodo, kad kone visi sprendimai dėl vaistų kompensavimo sergantiems žmonėms vėluoja. Įsivaizduokite: pacientas serga sunkia liga, jam kuo skubiausiai reikia vaistų, tačiau jis yra verčiamas laukti iki 2 metų. Juk žmogus gali per tą laiką ir numirti“, – sakė parlamentarė.

Anot jos, kompensuojamųjų vaistų kontrolė – A. Dulkio rankose.

„Būtent sveikatos apsaugos ministras mūsų šalyje tvirtina kompensuojamųjų vaistų kainyną ir kompensuojamųjų vaistų sąrašo sudarymo metodiką. Todėl A. Dulkys turi inicijuoti visų šių tvarkų peržiūrą, kad reikalingi vaistai pacientus pasiektų greičiau“, – tikino R. Budbergytė.

ELTA primena, kad prieš savaitę Valstybės kontrolė paskelbė atlikusi kompensuojamųjų vaistų sistemos auditą.

Pasak auditorių, 92 proc. sprendimų įrašyti ar neįrašyti vaistinį preparatą į kompensuojamųjų vaistų sąrašą vėlavo. Vaistų prieinamumą apsunkina ir tai, kad 2020–2023 metais skirta 76 proc. mažiau lėšų rezerviniame sąraše esantiems vaistams.

Tuo metu Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidos vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms didėjo, bet dėl lėšų trūkumo pernai buvo priimti 43 proc. visų sprendimų neskirti lėšų 28 pacientų labai retų ligų gydymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.