ECDC įspėjimas: laikas ruoštis sergančiųjų bangai ligoninėse

Europos valstybės turėtų sustiprinti skiepijimo kampanijas ir pasiruošti galimam poreikiui didinti pajėgumus ligoninių skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriuose, penktadienį paragino Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC).

Ligoninė<br>Ž.Večiorkutės/jp.lt nuotr.
Ligoninė<br>Ž.Večiorkutės/jp.lt nuotr.
Ligoninė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ligoninė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gripas<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Gripas<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 3:01 PM

ECDC atkreipia dėmesį, kad sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪKVT) auga jau nuo rugsėjo, o vienu metu cirkuliuoja keli ligų sukėlėjai, kurie prisideda prie padidėjusio sergamumo ir mirtingumo.

„Pastarosiomis savaitėmis pastebėjome signalus apie padidėjusį kvėpavimo takų virusų plitimą, kas yra būdinga žiemos sezonui“, – išplatintame pranešime cituojama ECDC direktorė Andrea Ammon.

„Reikia imtis keleto veiksmų, kurie gali išgelbėti gyvybes ir padėtų išvengti per didelės sveikatos priežiūros sistemos apkrovos. Tai – skiepijimas, ligoninių pajėgumų didinimas, mokymo ir informuotumo stiprinimas, infekcijų ir kontrolės priemonės, greitieji tyrimai ir antivirusinių vaistų naudojimas“, – pridūrė A.Ammon.

Šiuo metu dominuoja koronavirusas, o kvėpavimo takų sincitinio viruso (RSV), sezoninio gripo ir kitų virusų bendra cirkuliacija yra mažesnė, tačiau turi didėjimo tendenciją, nurodė ECDC.

Sunkūs ligos atvejai, susijusę su COVID-19, šiuo metu dažniausiai pasireiškia 65 metų ir vyresniems asmenims; dėl padidėjusio RSV aktyvumo padaugėjo hospitalizacijų, ypač tarp mažų vaikų.

Nors šiuo metu gripo aktyvumas Europoje yra nedidelis, galima tikėtis, kad žiemos mėnesiais jis dar labiau išaugs. Įvairių kitų kvėpavimo takų simptomus sukeliančių patogenų (pvz., Mycoplasma pneumoniae) sezoniniai protrūkiai, pasitaikantys kas kelerius metus, taip pat prisideda prie padidėjusio pacientų, atvykstančių į pirminės ir antrinės sveikatos priežiūros įstaigas, skaičiaus.

NVSC: auga sergamumas

Lrytas.lt primena, kad Lietuvoje sergamumas gripu, ŪKVT ir COVID-19 nuosekliai auga nuo lapkričio pradžios.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, gruodžio 4–10 dienomis bendras minėtų ligų sergamumo rodiklis siekė 1720,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo rodiklis praėjusią savaitę užregistruotas Utenos apskrityje, didžiausias išliko Vilniaus apskrityje.

Praėjusią savaitę epideminį sergamumo lygį pasiekė 26 savivaldybės. Visgi epidemijos nė viena savivaldybė nėra paskelbusi, pranešė NVSC.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 27 asmenys: 14 vaikų, vienas asmuo priklausantis 18–64 metų amžiaus grupei ir 12 vyresnių nei 65 metų amžiaus asmenų.

Intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomas vienas asmuo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.