G. Nausėda nepalaiko siūlymo didinti PSD įmokas: kai pasiklausau A. Dulkio, tai nuolat kažkas kaltas

Prezidentas Gitanas Nausėda nepalaiko siūlymo didinti Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Šalies vadovas taip pat stebisi apie tai prakalbusio sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pareiškimais – pasak G. Nausėdos, ieškodamas kaltų, ministras renkasi lengviausią kelią paaiškinti sistemos problemas.

Gitanas Nausėda nepalaiko siūlymo didinti PSD įmokas.<br>lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda nepalaiko siūlymo didinti PSD įmokas.<br>lrytas.lt koliažas
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Augustė Lyberytė

Dec 19, 2023, 3:38 PM

„Aš esu prieš tokių įmokų didinimą. Pirmiausiai turime žiūrėti į efektyvumą“, – antradienį žurnalistams Klaipėdoje teigė G. Nausėda.

„Tai pats lengviausias kelias. Kuomet aš pasiklausau ministro – tai nuolat kažkas kaltas. Tai daktarai, kad ne taip gydo, tai ligoniai, kad serga. Dabar – fondas, kuris per mažas ir kurį reikia papildyti įmokomis“, – stebėjosi jis.

ELTA primena, kad pirmadienį interviu naujienų portalui lrt.lt sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys tvirtino manąs, jog didžiausia sveikatos sektoriaus problema – pernelyg maža Privalomo sveikatos draudimo (PSD) įmoka.

„Mes, 2,8 milijonai Lietuvos piliečių, solidariai susitarėme, kad visi mokame 6,9 proc. įmoką nuo savo atlygio į sveikatos fondą. Kai tuo metu Europos Sąjungos vidurkis yra 13 proc. Mes mokame perpus mažiau“, – lrt.lt sakė A. Dulkys.

Visgi, ministras tiesiogiai neįvardijo, ar ketina siūlyti didinti PSD įmokas. A. Dulkys akcentavo, jog prieš tai reikėtų užtikrinti pačios sistemos efektyvumą.

Kitąmet Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pajamos sieks 3,5 mlrd. eurų – beveik 13,5 proc. daugiau nei pernai.

Numatoma, kad 2,4 mlrd. eurų bus skirta sveikatos priežiūros paslaugoms, 634 mln. eurų – vaistams, medicinos pagalbos priemonėms ir medicinos priemonių nuomai, 204 mln. eurų – sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms apmokėti. Taip pat 37 mln. eurų skirta PSD sistemos funkcionavimui ir šį draudimą vykdančių institucijų veiklos išlaidoms apmokėti, 3 mln. eurų – valstybinio socialinio draudimo fondo veiklos sąnaudoms kompensuoti ir 167 mln. eurų – valstybės deleguotoms funkcijoms finansuoti valstybės biudžeto asignavimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.