Medikai sureagavo į A. Dulkio žodžius: reikia ne didinti PSD įmoką, o keisti mokėjimo už paslaugas tvarką

Sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui užsiminus, kad Lietuvos gyventojai į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą (PSDF) sumoka perpus mažiau nei yra Europos Sąjungos (ES) vidurkis, imta diskutuoti apie šios įmokos didinimą. Visgi tiek šias įmokas paskirstančios įstaigos, tiek medikų atstovai kelia klausimą, ar gyventojų sumokamos lėšos yra išnaudojamos efektyviai.

Ligoninė<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Ligoninė<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Martynas Gedminas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Martynas Gedminas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Auristida Gerliakienė<br>T. Bauro nuotr.
Auristida Gerliakienė<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 9:54 AM, atnaujinta Dec 19, 2023, 9:55 AM

„Jeigu mes pasilyginsime su kitomis Europos Sąjungos šalimis, tai pamatysime, kad pagal visuomeninį finansavimą, atmetus žmonių privačiai išleidžiamas lėšas, 2021 m. Lietuva lenkia 8 ES šalis. (...) Tai nėra taip, kad Lietuva yra visiška nuskurdėlė ir sveikatos sistemai lieka tik grašiai“, – LRT radijui kalbėjo Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktorius Gintaras Kacevičius.

„Klausimas yra kaip mes tuos pinigus panaudojame, nes, kaip rodo moksliniai tyrimai, Europoje apie 20 proc. visų sveikatos sistemai finansuoti atitenkančių lėšų neatneša vertės, grubiai pasakius, yra iššvaistoma. Mes irgi nesame išimtis“, – pabrėžė jis.

Pasak VLK direktoriaus, Lietuvos ligoninėse guli daug pacientų, kurie galėtų būti gydomi namuose, taip sutaupant virš 100 mln. eurų valstybės lėšų.

„Apie 15–16 proc. Lietuvos ligoninėse gulinčių pacientų galėtų būti pagydyti, bet nepaguldyti į ligoninės lovą. Bet jie ten guli ir tai kainuoja tarp 100 ir 150 mln. eurų per metus. (...) Klausimas čia abipusis – kaip padidinti sveikatos sistemos finansavimą, bet ir kaip efektyviau panaudoti tai, ką turime“, – sakė G. Kacevičius.

Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė pastebi, kad žmonės nenori mokėti įmokų į PSDF, nes nemato, kiek jų ir kaip jos yra panaudojamos gydymui. Todėl, jos vertinimu, pacientai turėtų patys kaupti lėšas savo sveikatos paslaugoms.

„Kai jiems bus sudarytos sąlygos kaupti patiems į savo kokį nors fondą, jie žinos, kad tie pinigai priklauso jiems, jie tada mokės noriai. Tas suveiktų, o mokėti į PSDF žmonės iš tikrųjų nenori, nes yra labai daug korupcijos, kuri yra nevaldoma Lietuvoje“, – teigė A. Gerliakienė.

Jai antrino Joniškio ligoninės direktorius Martynas Gedminas, siūlydamas keisti pacientų mokamų įmokų nukreipimo į sveikatos įstaigas mechanizmą.

„Mes privalomai mokame privalomojo sveikatos draudimo įmoką, bet ligonių kasos nusprendžia, kuri įstaiga kokią kvotą gauna. Pavyzdžiui, jeigu mes esame susitvarkę, pas mus nori ateiti pacientai, (...) tačiau mūsų rajone „ant popieriaus“ gyvena 20 tūkst. gyventojų. Kodėl negali žmogus, kuris moka draudimo įmoką, pasirinkti įstaigos, kur gaus tą paslaugą? Ir jeigu ta įstaiga paslaugą teikia brangiau, jis kažkokia dalį dasimoka", – sakė M. Gedminas.

Interviu naujienų portalui lrt.lt sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigė, kad šiuo metu didžiausia problema sveikatos sektoriuje yra per maža Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoka.

„Mes, 2,8 milijonai Lietuvos piliečių, solidariai susitarėme, kad visi mokame 6,9 proc. įmoką nuo savo atlygio į sveikatos fondą. Kai tuo metu Europos Sąjungos vidurkis yra 13 proc.

Mes mokame perpus mažiau. Pavyzdžiui, 2 milijonai slovėnų iš savo darbo užmokesčio į sveikatos fondą suneša 5 milijardus eurų per metus. Tuo metu mes, Lietuvos gyventojai, – 3,5 milijardo“, – lrt.lt sakė A. Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.